Jó, ha van: a gimnasztikai labda

A terhesség nem csak fizikailag megterhelő, hanem szellemileg és lelkileg is. A hormonok játéka megviseli a testet, hol jobban vagy, hogy pocsékul, szeszélyes leszel, vagy legalábbis annak tűnsz, néha a feledékenység is megzavar. Próbálsz ugyan stresszmentesen élni, mert ugye ezt javasolja mindenki, de pokoli nehéz.

Ezért ajánlott terhesen is sportolni, mozogni valamit, kismamatorna, jóga, úszás sok helyen elérhető. A mozgás segít a testet karban tartani, a stresszt csökkenteni, és az agyat is kikapcsolni.

De a terhestorna, jóga, uszodabérlet nem mindenki számára elérhető. Nekik lehet jó ötlet egy fitnesz labda, gimnasztikai labda.

A gimnasztikai labda sok kórházban a szülészeten, vajúdóban is használatban van. Sok haszna van: segít erősíteni a lábakat, a hátat, a gerinc melletti izmokat, karban tartja a hasi terület izmait, miközben kikapcsol, megadja az elégtételt, hogy mozogtál, és valóban meg is mozgat.

A terhesség alatti egyik legnagyobb gondot a súlypont, és ezáltal a tartás megváltozása szokta jelenteni. A megváltozott testtartás miatt jobban terhelődnek a hát izmai, meg egyáltalán, felfedezel olyan izmokat is, amikről eddig nem is tudtál. De most fájnak. 🙂


A gimnasztikai labda jó szolgálatot tesz a ritkán használt, hát és gerinc körüli mélyizmok átmozgatásában, így jobb lesz a tartásod, és kevésbé fog fájni a hátad. A labda használható masszázsra és csak úgy, kikapcsolódás miatt is.

Mivel rugalmas, a rajta való ülés kényelmesebb lehet, mint egy széken. Nem görnyedsz, nem nyomja a fenekedet, akár tévét is nézhetsz róla.

Melyik a számodra megfelelő gimnasztikai labda?

 • Első osztályú árut válassz, amelyet könnyű felfújni, és az anyaga tartós. Az a jó, ha véletlenül kilyukad, akkor lassan ereszt le, hogy legyen időd leszállni róla. Mert ugye ugrálni nem tudsz, tottyanni meg nem akarsz.
 • Legyen hozzá könnyen használható pumpád, és extra dugók is.
 • Nem mindegy a labda mérete sem, többfélét is lehet kapni. Ha 155 cm alatti vagy, akkor vedd a legkisebbet (55cm), ha 172 cm felett, akkor vedd a legnagyobbat (75cm), közte pedig a közepeset (65cm).
 • Némelyik labdához gyakorlatokat is mellékelnek. Ebben az esetben ne csináld végig ész nélkül, csak azokat végezd, amelyek terhesen is biztonságosak.

Jó, ha van: a gimnasztikai labda

Lehetséges gyakorlatok

 • Ülj a labdára és rugózz rajta például zenére. Ezzel erősíted a láb- és hasizmokat. Ha ez nagyon megy, rugózás közben próbáld a törzsed jobbra majd balra fordítani, és a kezed is fel-le emelgetni.
 • Tedd a labdát magad elé a földre, térdelj le, a labdára tedd a karjaid és a vállaid. Egyszerűen feküdj rá úgy, hogy a gyomrodat már ne nyomja, tehát a hasad se érjen hozzá.
  Keresd meg a legkényelmesebb helyzetet, így pihentetni tudod a hátad, vállaid, és a deréktáji izmokat. Ebben a testhelyzetben javítasz a saját és a babád keringésén is, és enyhíti a hátfájást.
 • Ülj a földre, fogd a két térded közé a labdád. Tartsd a labdát a két térded között, majd engedd el. Ez jó a belső comboknak.
 • Ülj a labdára, és koncentrálj a kismedencei izmaid megfeszítésére majd ellazítására. Olyasmi érzést kell tapasztalnod, mint amikor a vizeletet kell mindenáron visszatartanod. Ezt végezheted kissé előredőlve, az alkarod a combodon, és próbáld a megfeszítés-lazítást lassan és gyorsan is végezni.
  A lassúnál feszíts, számolj max tízig, majd pihenj. A gyorsnál feszíts-lazíts gyors egymásutánban 20-szor, majd pihenj. Ismételd őket 5-ször.

Tapasztald ki, neked melyik a legkényelmesebb póz és gyakorlat a labdán. Csomó jó tippet és tanácsot kaphatsz ezen az oldalon is.

Ha beleszerettél a finteszlabdába, vidd magaddal a vajúdáshoz is. A labdán ücsörgés fájások közben kissé előre-hátra mozogva enyhíti a fájdalmat. A labdán ülve még a légzésed is nyugodtabb lesz, ami fontos a babának: több oxigén jut el hozzá, védi az oxigénhiánytól.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!