Terhességi rémhírek – 9 hülyeség

Várandósság alatt az emberek egy csomó tanáccsal szolgálnak, akár akarod, akár nem. Elmesélik, velük vagy a szomszéd lánnyal mi történt, mit olvastak a bulvársajtóban, mit mondott az orvos, igaz, ez utóbbit valószínűleg eléggé elferdítve.

Az eredmény egy csomó ijesztő gondolat, amitől a 9. hónap végére könnyű becsavarodni. Íme néhány terhességi rémhír, amelyek között van vicces és kevésbé vicces is.

1.) Ha simogatod a hasad, elmegy a baba, leszakad a méhlepény…

Ez butaság. A simogatásra a baba néha felébred, és fickándozni kezd, de olyan erős méhösszehúzódásokat nem képes a simogatás okozni, hogy attól bármi baj történjen odabent. Ha mégis méhösszehúzódások keletkeznek, akkor az simi nélkül is nagy bajt jelent, és kezelést is igényel. Ha a méhszáj folyamatosan zárva van, és ép is, akkor semmi ok az aggodalomra.

2.) Ha nyújtózkodsz, rácsavarodhat a köldökzsinór a baba nyakára

Az anyuka mozdulatainak semmi köze a köldökzsinór tekergéséhez. A köldökzsinór rugalmas, belsejében spirálisan elhelyezkedő erek futnak (két verőér és egy visszér). A spirális elhelyezkedés miatt hiába húzódik, a húzástól elzáródni nem tud. Ha csomó alakul ki, az okozhat gondot, de csak akkor, ha megszorul.

A köldökzsinór a magzatra egyébként sok esetben rácsavarodik, de ez nem a kismama mozdulatainak következménye.


3.) Nem szabad kádban fürdeni, mert beindul a szülés

A kádban minden aggodalom nélkül lehet pihenni, lazítani, kikapcsolni, amire vigyázni kell, az a víz hőfoka. Ha az nem forró, inkább langyos, akkor semmi baj sem lesz. Ez az egyik legjobb módja a relaxálásnak.

4.) Ha elesel, sebet szerzel, az látszani fog azon a helyen a babán.

Ahogy a kozmetikai kezelésekkor szerzett kisebb hámsérülések is… na, ez is csak egy terhességi rémhír, tiszta butaság. 🙂 A kismama sérülései a kismamán látszanak meg, de a babán soha.

5.) Nem szabad szőlőt enni a terhesség alatt, mert vetélést okozhat

A szőlő finom és egészséges, egyetlen baj van vele, hogy magas a cukortartalma. Ezért a terheléses cukorvizsgálaton “megbukottaknak” nem javasolt a fogyasztása, de ilyen gyümölcs és egyéb étel több is van. Vetélést a szőlő elfogyasztása nem fog okozni.

Terhességi rémhírek - 9 hülyeség

6.) Terhesen max. fél liter tejet szabad inni naponta, mert a baba allergiás lesz még az anyatejre is

Az anyatej és a tehéntej két különböző dolog. Az “anyatejre allergiás” babák a legtöbb esetben a tejcukorra érzékenyek, ami veleszületett genetikai rendellenesség.

A kismama szervezetén át a tehéntej nem tud közvetlenül a babához eljutni, hiszen nem a gyomrukon keresztül kapcsolódnak. A tehéntejet tehát a szervezet lebontja, ahogy minden mást is, és csak a szükséges anyagok szívódnak fel.

7.) A terhesség alatt fel kell hagyni a rendszeres méregtelenítő gyümölcsnapokkal, mert a közben ürülő méreganyagok eljutnak a babához.

A méregtelenítés nem létezik A “méreganyagok” a vizelettel és a széklettel választódnak ki, a méregtelenítés tehát tulajdonképpen a wc-n történik.

A gyümölcsnappal a probléma, hogy aznap csak gyümölcs, és semmi más fontos anyag nem kerül a szervezetbe. A rendszeres gyümölcsfogyasztást pedig inkább javasolni szokták, a gyümölcsök magas vitamin- és rosttartalma miatt segíti az emésztést, gátolja a székrekedést, és segít a hízást a megengedett kereteken belül tartani.

8.) Terhesség alatt nem szabad használni a mikrót, számítógépet, és hasonlókat, mert sugároznak

A számítógép használatában van egyedül némi igazság, de nem a sugárzás miatt, hanem mert ülőmunkát jelent, “segít” hízni, növeli a trombózis, hátfájás esélyét, valamint nagy szerepe van a kéztőalagút szindróma kialakulásában is.

9.) Nem szabad terhesen repülni, mert nagy magasságban nagy a sugárterhelés

A repüléssel kapcsolatban nem a sugárterheléstől kell félni, hanem ami ilyenkor gondot jelent, hogy hosszú út esetén sokat kell ülni, a láb nem mozog, ezért megnő a trombózis veszélye, különösen az arra hajlamosaknál. Ezt többszöri lábmozgatással, kis sétával el lehet kerülni.

Mondtak neked is hasonlókat? Mit hallottál még, ami beillik a terhességi rémhírek kategóriájába?Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!