A terhesség nagykönyv szerint is más állapot. Ebben a más(milyen) állapotban természetesen előre szeretnénk tudni, hogy mire számíthatunk tünetek, szépségek és megoldások terén. Az információkeresés egy nagy csapda. Amikor elérünk a kérdéses ponthoz kellően felkészülve, rá kell döbbennünk, hogy ránk még véletlenül sem igaz mindaz, amit a szakértők állítanak. Ismerős?

Terhesség nagykönyv nélkül

A kezdetek

Nem mindenkinek lesz pozitív az első tesztje, még akkor sem, ha tutira babát vár. Az orvos nem minden alkalommal tudja megállapítani a terhességet az ötödik héten, néha visszahív egy-két héttel későbbre. Hiába mondja a többi anyuka, hogy nála hogy volt, ha nálad nem úgy van.

Tünetek

A leírt tünetek a legtöbb oldalon a nagy átlagot mutatják, sok kismama leggyakoribb tapasztalatait. De attól még előfordulhat, hogy a terhesség kezdeti tüneteiből a világon semmit sem érzel. Egyáltalán nem mindenki érzékeny a szagokra, nem kap percenként hányingert. Ha nincs hányingered, nem jelenti azt, hogy valamilyen nemű lesz a gyermek, nem ad előrejelzést a terhesség lefolyásáról sem.

Nem lesz mindenki kívánós, legalábbis azok ritkábban, akik tudatosan figyelik magukat, és nem döntik el előre, hogy a kismamalét = kívánósság. Nem lesz mindenkinek székrekedése, és akinek mégis, annak sem mindig hat az aszalt szilva.

Gyakran írnak fel vérszegénységre tablettát, amire általában azt mondják, hogy székrekedést csinál. Vagy igen, vagy nem, bár ez leginkább a fajtájától függ (az Aktiferrin ritkán csinál, de ez sem hat mindenkire egyformán).


A gyomorégésnél gyakran felsorolják, hogy nem szabad narancsot, narancslét meg csokit enni, mert azoktól aztán hú mennyire fog égni a gyomrod. Vagy igen, vagy nem. Teszteld le. Előfordulhat, hogy a frissen facsart narancslét nem tudod megunni, és nem is árt.

Hogy a melled mikor kezd el változni, a genetikai örökségedtől, a szerkezetétől függ, és számodra attól is, hogy mikortól érzékeled. Hogy mekkorát változik a mérete, azt is leginkább az édesanyád tudja megjósolni a saját tapasztalatai alapján.

Ja, és az előtej: egyáltalán nem biztos, hogy lesz előtejed, hogy tankönyvi színű és állagú lesz. Ha nincs, akkor sem jelent semmit a jövőre nézve (attól még fogsz tudni szoptatni), és a színe, állaga sem jelenti, hogy romlott lenne, vagy nem elég benne a tápanyag a babádnak. Pont az és annyi lesz benne, amennyi a kicsinek kelleni fog.

Hogy a baba mikor mozdul meg, az igazán tőled függ. A baba ugyanis már mozog, csak nem érzed. Az is lehet, hogy érzed, csak nem tudod, hogy azt már ő csinálja.

A terhesség későbbi szakaszában szükség lehet rá, hogy a baba akkor mozogjon, amikor a doktorbácsik úgy akarják. Szokták mondani, hogy sétálj, egyél, vigyél be szénhidrátot (igen, a cukrosoknak cukros teát vagy infúziót, csokiszeletet javasolnak!), csak hogy reagáljon valamit.

Ez nem mindig sikerül, ezért egy tanács: sose hagyd, hogy elkeserítsenek, ha leszólják a babádat. Te tudod, hogy egyébként mit művel a pocakodban, ha pont abban a 20 percben nem tudod ugrándozásra bírni, az nem a te, és legfőképpen nem a babád hibája!
Terhesség nagykönyv szerint - nem mindenkinek

Rengeteg tanács van, hogy mit tegyél, ha kínoznak a keményedések, az összehúzódások. Aztán kiderül, hogy te a másik táborba tartozol. Konkrétan: a legtöbb kismamának az jön be, ha lepihen olyankor. Ennek az az alapja, hogy akkor tör rájuk, amikor épp csinálnak valamit. De lehet, hogy neked épp fekvéskor kezdődik, és a séta segít, vagy álldogáltál és kicsit mozognod kell.

Ami még lényeges: nem tudhatod előre, mit fog dobni a gép: problémás vagy problémamentes terhességet. Nem tudhatod, hogy csak(?) egy kis cukrod lesz, vagy végül komoly problémával heteket töltesz kórházban, vagy hetekkel előbb születik meg a babád. Nem vagyunk egyformák, nem vagyunk nagykönyv szerintiek.

A terhesség nagykönyv szerint is létezik. Szerencsés, akinek megadatik, de az sem garantálja az izgalommentességet. Lényegében minden várandósság izgalmas. Az új élet csodája, a saját tested szinte végtelen képességei döbbenetesek, állandó örömre és rácsodálkozásra késztetnek. Nem mindig könnyű a szép részre koncentrálni, de megéri.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!