Terhesség koronavírus idején

Mostanában több helyen láttam a viccelődést, hogy a krízis ideje alatt mi is lehetne jobb elfoglaltság a babagyártásnál. Miközben jelenleg épp a babájukat váró kismamák beszámolói alapján egyértelmű, hogy a terhesség koronavírus-veszéllyel átitatva még zűrösebb lelkileg.

A szülés gondolata gyakran épp elég stresszt okoz koronavírus nélkül is, első gyermeknél különösen. De most a leendő anyukákban még több lehet az aggodalom és a bizonytalanság a szülés jelenlegi körülményeit illetően. A kórházi gyakorlat változó, habár az apás szülésre a jog adott, a kialakult helyzet miatt mégis sok helyen nehézségekbe ütköznek a családok.

Az új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedésekkel összefüggésben 2020.03.19. napjától visszavonásig járványügyi célra kijelölt és kötelezett – a COVID-19 gyanús, illetve igazolt fertőzött szülő nők, illetve anyák, valamint újszülöttjük ellátására és izolálására a szülés során és a postnatalis szakban, ideértve a PIC ellátást is – egészségügyi intézmények (listája a linkre kattintva elérhető):
COVID19 gyanús és fertőzött szülő nők ellátására kijelölt intézmények listája

Erre rájön még a kétség is, hogy a vírus hogyan befolyásolhatja a magzat egészségét, elkapja-e, lesz-e hosszú távú hatása, ha igen, vagy annak, ha az anyukája elkapja, aztán mi lesz a szoptatással… Alapvető fontosságú (lenne), hogy a várandósok és a frissen szült anyukák mentális egészségére is figyelmet tudjanak fordítani, hiszen egyébként is sebezhetőek, és a járvány még inkább azzá teszi őket.

Mindenhonnan dőlnek ránk a hírek a vírussal kapcsolatban, számok, tünetek, ajánlások, történetek keringenek, és a hiteles adatokat nagyon nehéz kiszűrni. Senki nem tud eleget, nincs elég bizonyíték, vannak elemzések, várandósokkal készültek is, amelyeket azonban nem több ezer kismama adataiból készítettek. Ez egyrészt nagy szerencse, másrészt hiteles adathoz másképp nem lehet hozzájutni.


Sajnos túl sokat egyelőre nem tudunk arról, hogy a koronavírus milyen hatással bír a terhességre.

Az eddig rendelkezésre álló adatok és tapasztalatok alapján, a közzétett tudományos jelentésekből a szakértők nem tudják egyértelműen kijelenteni, hogy a várandósok esetén mekkora a valós kockázat, hogy ők fogékonyabbak-e, vagy okozhat-e ez a jelenlegi fertőzés terhesség alatti problémákat. Az eddigi eredmények alapján tehát nem tekintik magasabb kockázatúaknak a nem terhes nőkhöz képest a kismamákat.

A vírus a fertőzött személlyel történő érintkezés útján, cseppfertőzéssel terjed. Hogy egy COVID-19 beteg kismama át tudja-e adni a magzatának a vírust szülés előtt, alatt, után, az még nem ismert. Ugyanakkor a közelmúltban publikáltak néhány esetet, amelyekben fertőzött anyukák csecsemőinél nem mutatták ki a koronavírust, ahogy a magzatvízben sem.

A fertőzött szoptató anyákról elérhető korlátozott számú jelentés szerint az anyatejben sem észlelték a koronavírust, viszont legalább egy mintában ki tudták mutatni a SARS-CoV-2 elleni antitesteket. Az érvényben lévő ajánlások szerint a szoptatás nyugodtan folytatható, másrészt a szoros testkontaktus miatt nagyobb a cseppfertőzés kockázata.

Terhesség koronavírus idején - Kérdések és válaszok COVID-19

Terhesség koronavírus idején – A szükséges óvintézkedések várandósok, kismamák részére

A kismamákra is ugyanazok a higiénés szabályok vonatkoznak, amelyek mindenki másra, tehát leginkább az alapos és gyakori kézmosás, és különösen fontos, hogy kerüljék a lehetséges kapcsolatot minden esetleges fertőzött személlyel, és úgy általában sok emberrel.

(EMMI kiadványa alapján)

Óvintézkedések

Alapos kézmosás rendszeresen, legalább 20 másodpercig tartson (egy jó kis dal segít, hogy ne legyen rövidebb), szappannal és meleg folyóvízzel történjen. Alternatív megoldásnak jó az alkoholos kézfertőtlenítő is. Kezet kell mosni:

  • hazaérkezés után
  • főzés előtt, közben
  • evés előtt
  • WC használat után
  • köhögés, orrfújás, tüsszentés után
  • beteggel való érintkezés előtt és után
  • állatokkal és ürülékükkel való érintkezés után

Szemhez, szájhoz, archoz ne nem szabad nyúlni, kézmosás lehetősége nélkül egyáltalán nem, azt követően azért már igen.

Gyakran és alaposan kell szellőztetni.

A megszokottnál többször, rutinszerűen kell törölgetni, tisztítani a gyakran érintett felületeket. Ezekre gondolnak: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok.

A játékok és gyerekholmik napi rendszerességű fertőtlenítését javasolják.

Ha muszáj kimenni, el kell kerülni a tömeget, és a zárt légterű helyiségeket. Ahogy kerülni kell az érintkezést bármilyen típusú beteggel, nem csak koronavírussal fertőzöttel, hanem mindenkivel, aki köhög, tüsszög, lázas.

Aki köhög, tüsszög, az használjon papírzsepit, amit azonnal ki tud dobni használat után. Ha nincs zsepi, vagy nincs idő elővenni, a megoldás a kéz helyett a behajlított kar könyökhajlata, oda kell tüsszenteni, vagy köhögni.
Aki beteg, nem menjen mások közelébe, ha van rá lehetőség, használjon külön mosdót, külön higiénés termékeket, saját étkészletet.

Szoptatós anyák szoptassanak továbbra is, ahogy eddig. A fertőzöttek is, csak ők maszkban.

Információt az alábbi elérhetőségeken lehet kérni, találni:

telefonszám: 06 80 277 455 és 06 80 277 456
e-mail cím: koronavirus@bm.gov.hu
honlap: https://koronavirus.gov.hu/
facebook oldal és messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/

Forrás: CDC, TheHealthy.com, EmmiSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!