A babavárás boldog időszaka. Még akkor is az, ha a terhesség problémás, ha veszélyeztetett, ha a körülmények nem a legoptimálisabbak. Az érzés, hogy egy kis élet, a gyermekünk növekszik a hasunkban, leírhatatlan, mindig egyedi és gyönyörű.

Azért a várandósság ideje alatt mindannyian találkozunk egy sor kellemetlenséggel, apró rémséggel, amin át kell esni, túl kell lépni, és jó, ha sikerül humorral.

Sarkos és kifacsart.

Amiken a legtöbb kismama átesik legalább egyszer

  • kis nyílású üvegbe pisilés egy lehetetlenül szűk helyen, valószínűleg büdösben, esetleg egy csepp, két csepp… az ülőkén, a környékén.

Jó, ha be tudod csukni rendesen az ajtót, ha van kellő mennyiségű (minőséget hagyjuk) papír. Minél nagyobb a pocak, annál kisebb a hely, és ez talán nem csak relatív.

Mintha összement volna a helyiség, mintha nagyobb ívben görbülnél, miközben hajolsz, bevered a fejed, kinyílik az ajtó, ha nem fogod, ha fogod, kevés a kezed, fáj a derekad, görcsöl a lábad, nem akarsz leülni, de állva nagy pocakkal beletalálni egy kézzel az ajtót fogva, miközben a szoknyád mindenfelé repked, nem a legkönnyebb mutatvány. Csoda, ha utána úgy érzed, maratont futottál?


  • Várni egy forró váróban kemény, egymáshoz és a falhoz rögzített fura támlájú székekkel, elromlott (vagy nem létező) klímával.

Az automata, ha működik éppen, csak forró italt ad, amint felállsz, valaki máris a helyedre tottyan, és hát neki is nagy a pocakja, plusz van vele két gyerek is, nem mersz szólni, hogy hé, ott én ültem, add vissza a helyem.

A szemetes jól eldugva, kicsorduló állapotban  a legmesszebb levő sarokban van, a gyerekek idegesítően zajonganak, rohangálnak, enni-inni kérnek, neked hányingered van, fáj a fejed, és különben is, haza akarsz menni.

  • Vérvétel, amivel egyébként semmi bajod, vagy de, ez most mindenképp egy rémálom.

Elhelyezkedsz a széken, megnézik a karjaid, kiválasztják a másikat, mint amiről azt mondod, abból szokott sikerülni, megkapod az utasításokat. Elkötik a karod, szorítsd ökölbe, szúrás, várnád, hogy engedd ki az öklöd, de a vér nem jön.

Anya, vizesedik? Elveszett a vénája. Szétdurrant, keresek egy másikat. Mégis megnézzük a másik karján is. A kézfején. Az alkarján. A lábán… Nézed, hogy melyikőtökről folyik jobban a víz, nem félsz és nem dühöngsz, ez van. Együtt érző vagy: szegény nő a tű másik végén!

  • Útban van. Útban vagy.

Annyira egyszerűnek tűnnek bizonyos mozdulatok. Leguggolsz, a konyhapulthoz lépsz, zuhanyozni akarsz, kinek mi. A lényeg, hogy eltottyansz, nem férsz el a hasadtól, a hasad miatt nem éred el, amiért nyújtóznál, nem látod az évek óta ott levő küszöböt a pocaktól, minek emlékezni rá, meg is botlasz benne szépen.

Tápászkodsz az ágyból, de visszahúz. Az ágy természetesen. Oly jó feküdni! Már nincs fűzős cipőd, de csatos igen, marad a papucs. Nem látod ugyan, de csak nem lesz kacsa. Körmöt kellene vágni, a lábaidon is, szőrteleníteni, zoknit húzni, pláne harisnyát…

Egy tipp: kád belső sarka (sarokkád ideálisabb) nagy terpeszben, szégyen nélkül, vigyorogva, csokival, borotva apánál, úgyis rutinos a borotválkozásban, nem? A harisnya feladását ne bízd rá!

  • Mániákus. Az te vagy.

Mániákusan takarítasz, mosol, vasalsz, hajtogatsz, kezded elölről. Most jön rád az ajtókeretek, székek, asztalok, falak átfestése. Ablakpucolás, hűtő és kamra átrendezése, gyerekszoba úgy nem jó, mégis másik szőnyeg kellene, a másik oldalra tegyük át a kiságyat. Mindent újra elölről.

Nem fogod meg, nem ülsz rá, nem érsz hozzá, ha csak nem muszáj. Megnézed, mit tartalmaz, órákon át hasonlítgatsz.

Nézed a pocakokat, mekkorák, milyen formájúak, ki mennyit hízott, jajjj, ettől azonnal csokit kívánsz, nem tudsz ellenállni. Megpróbálod kicselezni az agyad és a gyomrod, ennek következtében nyögsz, szidod magad, hisztis leszel.

Kellett ez neked? 😀
De még mennyire!Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!