Lehetséges-e a teherbeesés menstruáció alatt?

A kérdésre van egy rövid és egy hosszabb válasz. A rövid így hangzik: igen. A hosszabb szerint is igen, bár nagyon kicsi az esély rá, de mégsem mondhatjuk, hogy lehetetlen. Gyakorlatilag nincs rá semmilyen tudományos módszer, hogy megjelölhessünk egy időpontot, mikor biztosan lehetetlen teherbe esni. Ha együttlét van, lehetséges a terhesség is.

Tehát a menstruációs ciklus bármelyik napján kialakulhat a terhesség. A menstruáció alatt ugyan az esélye nagyon kicsi, mert a pete beágyazódásához erre a célra alkalmas méhnyálkahártyára is szükség van, de mégsem zárható ki teljesen.

Az egyik leggyakoribb módszer a terhesség elkerülésére a jól ismert naptár módszer. Ez a módszer azon alapul, hogy a ciklus bizonyos napjain nagy, más napjain kisebb, néhány napon pedig egészen kicsi a teherbeesés valószínűsége.

Őszintén szólva a naptármódszer sok minden, csak nem megbízható, 100 százalékos védelmet meg végképp nem ad.

A ciklusról néhány alapvető gondolat

A menstruációs ciklus nagyjából felénél (nagykönyvi 28 napos ciklus esetén a 14. napon) esedékes a peteérés. Ekkor egy petesejt a peteérés során kiszabadul és útnak indul a petefészekből, és a méhüreg felé tart. A kibocsátása után csak 12-24 óráig tud megtermékenyülni.


A hímivarsejtnek ezen az úton kell elkapnia ahhoz, hogy megtermékenyülhessen, és létrejöhessen a terhesség. Ha nem érkezik időben életképes hímivarsejt, nem jön létre terhesség, helyette érkezik a megszokott havi menstruáció.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor a teherbeesésre az esély a legnagyobb a ciklus félidejében, a peteéréskor, míg a legkisebb a menstruáció ideje alatt és körül. De azért van néhány aprócska csavar a történetben.

Az egyik az, hogy a fenti elv működne, ha a menstruációs ciklus minden egyes esetben 28 napos lenne. De ez nem mindenkinél annyi, sőt, a legritkább esetben pontosan annyi természetes módon.

Ráadásul, hogy még bonyolítsa a dolgot, a menstruációs ciklust egy csomó minden befolyásolja, környezeti tényezők, stressz, hormonális hatások, szóval nem csak úgy jön és van. Ez azt jelenti, hogy nem csak személyenként lehet minden ciklus más, de az egyes személyeknél is minden egyes ciklus más.

Lehetnek eltérések mindkét irányba, azaz lehet 28 napnál hosszabb és rövidebb is. Ha mindez nem lenne elég, néha több petesejt is egyszerre érik meg, hogy legalább egy petesejt rendelkezésre álljon két napig.

A petesejt “túlélési” ideje a peteérés után nagyjából 12-24 óra. Eddig kell a hímivarsejteknek megtalálniuk, amihez időre van szükségük, megnyerniük maguknak, szóval létrehozniuk a terhességet. Ez napokra vetítve azt jelent, hogy a teherbeesésnek a legnagyobb esélye akkor van, ha a próbálkozás a peteérés előtti 3 naptól az utána következő napig valamikor történik meg.

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a hímivarsejtek sem gyártósoron készülnek, nem egyformák, nem pont olyan gyors és mozgékony mindegyik, és nem is mind éppen annyi ideig képes életben maradni, mint az “átlagos” hímivarsejt.

Lehetséges-e a teherbeesés menstruáció alatt?

Általánosságban elmondható, hogy a hímivarsejtek nagyobb része a hüvelybe kerülve még 3-5 napig életképes. Ez némileg (1-2 nappal) bővíti azt az időszakot (a fertilitási ablakot), amikor a teherbeesés esélye a legnagyobb.

Ha mindezeket összeadjuk, akkor arra jutunk, hogy a menstruáció előtti, utáni és alatti napokban a teherbeesés valószínűsége alig létezik. Különösen igaz ez azokra a ritka esetekre, amikor a ciklus a valóságban 28 napos.

A hímivarsejtnek kell néhány nap ahhoz, hogy eljusson a petevezetékbe, ahol találkozni tud végre a petesejttel, így a fogantatás esélye növelhető, ha közösülés történik azon a héten, mely öt nappal a peteérés előtt kezdődik, és a peteérés utáni második napig tart.

Ehhez viszont pontosan tudni kellene, hogy a peteérés (ovuláció) mikor következik be.

A peteérés 14 nappal a következő menstruáció kezdete előtt történik, és nem 14 nappal utána, ahogy sokan gondolják. Ez alól az egyetlen kivétel, ha valakinek szabályos 28 napos ciklusa van, ebben az esetben a peteérés pontosan 14 nappal az utolsó menstruáció előtt és 14 nappal utána van.
De ha valakinek rendszeresen 30 napos ciklusai vannak, a peteérésnek az utolsó menstruáció kezdetétől számított 16. napon kell bekövetkeznie.Viszont ha a ciklusok hossza változó, lehetetlen lesz segítség nélkül kitalálni a pontos dátumot eltalálni. Vannak segédeszközök, amelyek segítséget jelentenek a peteérés időpontjának megjóslásában.

Egy rövidebb ciklusban azonban a peteérés korábban következik be, vagyis teherbe eshetünk nem sokkal a menstruáció után is, különösen, ha éppen olyan hímivarsejtek érkeznek a hüvelybe, amelyek hosszan képesek túlélni. Tehát közvetlenül a menzesz után sem vagyunk biztonságban.

És léteznek természetesen a kivételes (roppant ritka, de mégis létező, hivatalosan azért kizárt kategóriába tartozó) esetek, amikor a vérzés maga még tart, mert nem zajlik le 3-4 nap alatt, de a rövid ciklus miatt a következő petesejt már megindult, jönnek a gyors és erős hímivarsejtek, és létrejön a nagy találkozás.

Konkrétan: ha valaki együtt van a párjával a menstruáció vége felé, és a peteérés már a ciklus elején megtörténik, bizony teherbe lehet esni a menstruáció alatt is.

Ezekből egyértelműen kiderül, hogy a naptármódszer kicsit sem felel meg fogamzásgátló módszernek. Mivel a menstruációs ciklusok és ovuláció dátumai egy adott személynél is változnak, az együttlét időzítése a terhesség elkerülésére sem túl hatásos.

Számolgatás, találgatás, kockáztatás helyett vannak jobban működő módszerek is a piacon. Kivéve, ha nem olyan nagy baj, ha egy kisbaba érkezik a családba. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!