A terhesség korai szakasza a legtöbb kismamát nagyon érdekli. Buzgón nézegetjük és mutogatjuk az első ultrahang felvételt, keressük rajta a kisbabánkat. De vajon hol van rajta?

Vagy inkább úgy kellene kérdezni, milyen formában van éppen? Az orvos petezsákról, néha már szikhólyagról is beszél, a terhesség korát emlegeti és mm-ben számol.

A terhesség első heteiben a leendő kismama vesz egy terhességi tesztet, kimarad a menstruációja. Ezeket általában elfogadjuk a terhesség bizonyítékának. Sajnos egyik sem bizonyítja a terhességet 100%-osan.

A menstruáció több okból is kimaradhat vagy késhet, és a terhességi teszt is tévedhet. Ahhoz, hogy megerősítést kapjunk, hogy a terhesség biztos, és rendben van, ultrahangos vizsgálatra lesz szükség.

Petezsák

A petezsákot a terhesség nagyon korai szakaszában keresik, figyelik, mérik. Körülveszi az embriót és a magzatvizet is, a magzat táplálását és fejlődését segíti. Az orvos vagy szonográfus az ultrahangon először ezt a bizonyos petezsákot keresi, amikor a terhesség megállapításáról van szó. Ez az első bizonyíték, amit a koraterhességben az ultrahangon látni lehet.


A petezsák általában az ötödik hét körül már látható. Az orvos kiszámolja a terhesség korát, és ettől kezdve ezt használja. Ez ilyenkor kb. azt jelenti, hogy öt hetes terhes vagy, vagyis öt hét telt el az utolsó menstruáció első napja óta. A baba azonban természetesen nincs ennyi, hiszen kb. két héttel később foganhatott, tehát három hetes.

A petezsák láthatósága már jó jel, de még nem jelent garanciát az egészséges terhességre. Vannak esetek, amikor a petezsák jellemzői, amiket lát az ultrahangon, az orvos számára problémákat jelez előre a fejlődő terhességben. Pl. nem úgy nő, ahogy kellene.

Az ötödik hét után általában egy mm az átlagos növekedés naponta a korai hetekben. A petezsák lehet kóros alakú, és lehet üres még az után is, hogy a szikhólyagnak láthatónak kellene lennie.

Ultrahang felvételek a terhesség különböző szakaszaiból: petezsák és szikhólyagSzikhólyag

Nem sokkal az után, hogy a petezsák láthatóvá vált az ultrahangon, az orvos megpillanthatja benne a szikhólyagot is. Ez általában (de nem törvényszerűen) a hatodik hét körül történik.

Nagyon fontos a szikhólyag szerepe, mert ez táplálja az embriót, amíg kialakul a keringési rendszere.

Végül a méhlepény képes átvenni a tápanyagszállítási és vérkeringetési feladatokat, eddigre a szikhólyag kimerül. A szikhólyag a baba növekedésével eltűnik. Az átmérőjét fontos megmérni a terhesség korai szakaszában.

Ahogy a petezsák, úgy a szikhólyag láthatósága sem garantálja a problémamentes terhességet. Ha kicsivel később még mindig nem látható ultrahangon, akkor az már aggodalomra adhat okot. Az első trimeszterben a hiányzó, vagy szabálytalan méretű, szokatlanul nagy szikhólyag egy lehetséges közelgő vetélést jelezhet.22 hozzászólás

 1. erika
 2. Reni
  • Cuczu
 3. Tunde
  • Magdi
   • Tunde
 4. Gáll Renáta
  • Magdi
 5. Brigi
  • Magdi
 6. éva
  • éva
  • Magdi
  • Ibolya
 7. Bianka
  • Magdi
 8. Móni
 9. Angel
  • Magdi
 10. Cinke
 11. Cinke
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!