Jó esetben mire az ember lánya gyermekszülésre vállalkozik, már évek óta van nőgyógyásza. Még ebben az esetben is érdemes azonban kérdezősködni az orvosról, a terhesgondozási gyakorlatáról, a kismamákhoz való hozzáállásáról, árakról. Előfordulhat, hogy az évek óta ismert nőgyógyászunk is kellemetlen meglepetést okoz.

Nőgyógyász választása: 4 szempont

Az első lépés az ajánlás.

Ez persze egyszerűbb, ha már évek óta ismerjük az orvost, és van kialakult véleményünk. Amikor mi eldöntöttük, hogy jöhet a csöppség, épp orvosváltásban voltam. Egy ismerősöm ajánlott orvost, akinél szült a menye, és mindannyian hozzá járnak, kedves, rendes, megbízható.

Elkezdtem infókat keresgélni róla a neten. Gyakorlatilag csak jót és szépet olvashattam róla. Egyetlen negatívum volt, hogy azt írták, nem kedveli, ha egy kismama elmúlt 30, és azonnal genetikai vizsgálatokra küldi a kora miatt.

Aztán jöhetnek a személyes benyomások, kérdések, és az azokra kapott válaszok.


•   Kismamákhoz való hozzáállás.

Nagyon szimpatikus, és hozzáértőnek tűnő orvost ismertem meg. A váró tele volt kismamákkal, talán nem terhes nőt nem is láttam. Amennyit láttam, hallottam a többi kismamával való beszélgetésből, nagyon tetszett.

Kedves és megnyugtató hangon beszélt mindegyikükkel. Kerek-perec rákérdeztem, gondot jelent-e a terhesgondozásban a korom, mert én bizony elmúltam 30, és hogy vállalja-e így is, ha teherbe esem. Bűbájos volt, amikor közölte, hogy ez még nem kor, és természetesen vállalja, és mindent mond időben.

Néhány dolgot azonnal felsorolt, pl. szűrővizsgálatokat, amikre ajánlott és érdemes elmenni, étkezést, mozgást, amikre már mostantól figyelnem kell. Meg voltam elégedve a választásommal.

Eltelt fél év, mire teherbe estem, közben nem jártam nála. Normális esetben nincs is szükség rá. Ezért tartottam fontosnak előre tudakozódni a későbbiekről, hogy ne akkor derüljön ki, hogy azonnal új orvost kell keresnem.

•   Terhesgondozási gyakorlat.

Amint megállapította a terhességemet, rögtön mondta is, hogy mikorra várható a szülés. Az első három hónap szükséges vizsgálatait is felvázolta, megbeszéltük a down-kór szűrés módjait, mondta, hogy mire keressek rá a neten, ha érdekel bővebben.

Megbeszéltük a terhesvitamint is, és a teendőimet, úgy, mint pl. védőnő. Ezen felül biztonsági okokból rákszűrést végzett, bár előtte fél évvel volt egy negatív eredményem, szintén nála. Fontos az ultrahang vizsgálati gyakorlata és tudása, amelyről az ultrahang leleten található MSZNUT betűjele is ad némi infót.

•   Árak.

A vizsgálatok ára a keresgélésem alapján átlagosnak mondható: 14 egy komplett vizsgálat rákszűréssel, ezer a recept, és hatezer, ha nincs semmi különös, csak sima vizsgálat. Ennél sok drágább van, olcsóbb nem igen. Bár ez akkor nem volt szempont, örültem neki.

A szülés árát is megmondta, az nem volt épp kevés. Később derült ki, amikor már baj volt, és szinte kéthetente jártam hozzá, hogy emberileg is normális. Többször előfordult, hogy nem kért a vizsgálatért pénzt, vagy egyszerűn időpontra behívott a kórházba, hogy ne kelljen fizetnem.

Nőgyógyász

A sors fintora, hogy az egész terhességem alatt szinte az egyetlen emberséges orvos volt, csak sajnos szakmailag mégsem volt a helyzet magaslatán. Nekem fontos, hogy emberséges legyen, de az még inkább, hogy megbízhassak benne és számíthassak rá.
Amikor szülés előtt hetekre kórházba kerültem, akkor értettem meg, hogy nem a normális és egészséges terhességek alapján kellett volna orvost választanom.

Olyan nőgyógyászt kellett volna keresnem, aki elmagyarázza őszintén és emberi nyelven a kapott leleteket, hablaty nélkül, akiről tudható, hogy baj esetén mit reagál, akkor hogyan áll a kismamához, hogy kezeli, ha ő nem vett észre valamit, hárítja-e a felelősséget, és próbál-e megoldást keresni, vagy lepasszol másnak, és inkább tudni sem akar rólam.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!