Ez a kérdés, hogy mekkora pocak a jó pocak, igazán jellemző ránk, nőkre. Hiszen mindig mindent hasonlítgatunk, vagy egymáshoz, vagy átlagértékekhez. Ennek alapján a hasunk lehet akkora öt hónaposan, mint másnak 8 hónapos terhesen, vagy épp fordítva.

Aztán nézegetjük az alakját, formáját, vajon túl lapos, vagy épp nagyon hegyes? Pedig csak az számít, aki benne van. Mindenki számára ideális méret pedig nem létezik.

Nem tudod a baba méreteit, egészségét, nemét a hasad mérete és formája alapján megmondani. Se te, se más. Lehet viszonyítani, lehet találgatni, és aztán lehet ultrahanggal megnézni.

Mérhetik (de sok helyen nem mérik) a fundus magasságát, a has körméretét, és abból is következtetnek a belső állapotokra.

Az ultrahang segítségével nagyjából 10%-os eltéréssel megbecsülik (!) a baba súlyát és méreteit. A megbecsülik egy fontos szó, mert az orvos rutinjától, a gép minőségétől, a baba elhelyezkedésétől sok minden függ.


A szokásos tanács: ha nem bízol meg az orvosod által mondottakban, menj el egy másikhoz is. Néha meglepő dolgok történnek.

Mitől akkora, amekkora?

Ha úgy tűnik, hogy a hasad túl kicsi vagy túl nagy, jusson eszedbe, hogy kevésbé függ a baba méreteitől, sokkal inkább a saját méreteidtől, alakodtól, csontszerkezetedtől, izomzatodtól.

A feszes izmokkal rendelkezőknek általában kisebb, feszesebb a hasuk, mint a lazább izmokkal élőknek, akik nem sportosak, vagy már többször szültek.

Nem mindegy a baba elhelyezkedése sem a méhedben, és az is számít valamennyit, hogy mennyit híztál, azzal a kitétellel, hogy a nagyobb súlygyarapodás nem feltétlenül jelent nagyobb babát, de nagyobb anyát biztosan.

Gyakori aggodalom, hogy a kis hasban kicsi baba, a nagy hasban nagy baba lakik. Ez sokszor egyáltalán nem így van, de sok leendő anyuka aggódik, hogy a baba nem megfelelő méretű.

Tehát a hasad mérete függ:

 • a méhedtől
 • a méhlepénytől
 • magzatvíz mennyiségétől
 • a baba méretétől
 • hogy mennyi idős vagy
 • hányadik terhességed
 • milyen az alkatod egyébként.

A centik, avagy mekkora pocak a jó pocak?

Terhesség alatt a has méretét kifejezik centiméterekben, és a méricskélést általában a 20. hétnél kezdik. A képlet roppant egyszerű: a terhességi heteid számából vonj le kettőt, és adj is hozzá kettőt.

Így a 28. héten pl. 26-30 cm között kell lennie a hasadnak, nagyjából 28 centinek (kb. megegyezően a terhesség heteivel). A lényeg, hogy a tartományon belül legyen.

Mekkora pocak a jó pocak

A “hasad” kifejezés alatt jelen esetben a szeméremcsontod felső széle és a méh fundusa (ez a méhtest felső széles, domború végét jelenti) közötti távolságot kell érteni.

Ha a mért távolság nagyobb, az jelenthet több magzatvizet, nagyobb babát, vagy akár több babát is. A kisebb érték jelenthet kevesebb magzatvizet, kisebb babát. De ezt csak orvos mondhatja ki.

Teljesen felesleges a hasat úgy mérni, hogy az egész derekat, csípőt méred meg körben. Totál mindegy, hogy a köldöködnél vagy máshol vezeted körbe a mérőszalagot, az eredményt nem lehet mások hasonlóan mért értékeivel összehasonlítani.

Vagyis lehet, csak minek. Nem volt egyforma terhesség előtt sem a méretetek, nem pont ugyanolyan idős a terhességetek, lényegében nem vagytok egyformák.
Ha a hasad nagyobb, mint a számok alapján lennie kellene, annak több oka is lehet. Ilyen az ödéma, vízvisszatartás, vagy csak nem tartoztál már a terhességed előtt sem az átlagos méretű kategóriába. Előfordulhat, hogy a terhességi cukorbetegség miatt a baba nagyobbra nő, mint tenné anélkül. Gyakran előfordul, de nem törvényszerű.

Az is lehet, hogy emiatt a magzatvíz mennyisége is több lesz, mint normálisan lenne. Ez sem törvényszerű, csak egy ok a túl sok magzatvízre. Terhességi cukorbetegséggel is lehet kis súlyú a baba és lehet kevés a magzatvíz. (Saját példám.) Lehetséges, hogy a terhesség korában van némi eltérés.

Aggódni vagy nem aggódni

Amíg az orvos nem mondja ki nyíltan, hogy valami baj van, a baba nem fejlődik rendesen, addig totál felesleges a szomszéd kismama pocakjának méreteit szemlélve rémeket látni.

Nem beszélve még valamiről: ha az orvos csak ránézésre mondja, hogy a pocak kisebb vagy nagyobb, ő is csak ahhoz viszonyítva mondja, hogy a legtöbb kismamának az adott időszakban nagyobb vagy épp kisebb volt-e a hasa.

Hogy a pocakban lakó baba a valóságban mekkora, csak a születése után derül ki. Ha az orvosod valóban aggódik a hasad mérete miatt, úgyis ultrahanggal fog megvizsgálni. Megméri a magzatvíz mennyiségét, és a baba legfőbb méreteit is ellenőrzi.

Teljesen felesleges másokkal, kismamákkal, családdal megvitatni a pocakod méretét, kivéve, ha megnyugtatnak. Ha ideges leszel miatta, akkor hagyd figyelmen kívül, és tudatosítsd magadban, hogy az orvosod feladata, hogy figyeljen rád, és jelezze, ha a hasad méretével gondok vannak. Hiszen valamiért őt választottad.6 hozzászólás

 1. A.matzi
  • Magdi
 2. hájos Alexandra
  • Magdi
 3. reni
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!