Magzatvízszivárgást kimutató betét

Sok kismama még egyáltalán nem hallott róla, más állandóan a táskájában hordja (vagy hordaná, ha hozzájutna). Ez egy tesztbetét, amely képes a magzatvízszivárgást kimutatni.

A betét nagyon jó szolgálatot tesz, ha a magzatvíz szivárgásának eshetősége felmerül, de javasolt a használata nem csak veszélyeztetett, hanem problémamentesen zajló várandósság esetén is. A betétben ugyanis egy tesztcsík található, ami elszíneződéssel jelzi, ha magzatvizet érzékel. Ez nagyon fontos információ, és életmentő lehet a kismama és a magzata számára is.

A betét képes a magzatvizet a vizelettől is megkülönböztetni annyiban, hogy a benne található tesztcsík vizeletre egyszerűen nem reagál, megtartja eredeti sárga színét. Amennyiben magzatvízszivárgást érzékel, akkor a tesztcsík elszíneződik (kék, zöld, halványszürke lesz, teljesen vagy csak részben), és ezt a színt meg is tartja kb. 2 napon keresztül, így biztosan észre lehet venni, ha gondot jelez. A színváltozáshoz a tesztnek nagyjából 10 – 30 percre van szüksége.

Ha a tesztcsík színe sárga marad, akkor a folyadék nagy valószínűséggel csak vizelet, vagy lehet folyás is, ezek egyike sem szokatlan a terhesség alatt. Ha azonban elszíneződik, mindenképpen beszélni kell az orvossal, mégpedig azonnal. Jelentheti azt is, hogy a magzatvized szivárog, de azt is, hogy fertőzésed van. A magzatvízszivárgás időben történő felismerésével van esély elkerülni a koraszülést, szövődményeket, szükség esetén lehetőség van időben a kórházba érni.

Magzatvízszivárgást kimutató betét

A tesztbetét használata

Roppant egyszerű, ugyanúgy kell használni, mint egy sima tisztasági betétet. Szivárgás érzetekor érdemes ellenőrizni, hogy változott-e a színe. A teszt magas érzékenységű, ezért a kis mennyiségű, szakaszosan érkező magzatvizet is képes jelezni, vagyis ilyenkor két, zöld folt látható.


Kiemelten ajánlott azoknak a kismamáknak, akik amniocentézisen (magzatvíz mintavételen) jártak, akiknél korábbi terhességnél előfordult idő előtti burokrepedés, vagy koraszülés, nem teljesen zárt a méhnyakjuk, esetleg hüvelyfertőzésük van, vagy ikrekkel várandósok.

Magzatvízszivárgás tünetei

Normális esetben a szülés megindulásakor reped meg a magzatburok, és elfolyik a magzatvíz. Ez nagyjából egy liternyi folyadék, és a hüvelyen keresztül távozik. Tűnhet végtelen mennyiségnek, és néha nehéz eldönteni, hogy ez már az-e, de ha nem lehet visszatartani, akkor bizony az. Ilyenkor irány a kórház.

Ha azonban csak egy kis felületen reped meg, például felül, akkor a magzatvíz nem özönvízszerűen elönt, hanem csak kisebb mennyiségben szivárog, és ez néha annyira kevés, hogy nagyon nehéz beazonosítani. Ha a betét magzatvízszivárgást jelez, szólni kell az orvosnak. A megrepedt magzatburok növeli a fertőzések kockázatát. A magzatvíz zárt méhszájon át is szivároghat.

Több is van…

A legismertebb a Loritan, de kapható a Prima Home Test is, külföldön ezenkívül erre a célra szolgáló kesztyű, és különféle tesztcsíkok is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!