A világ legcsodálatosabb, legizgalmasabb eseménye, ahogy egy sejtből kisbaba lesz. És a tudat, hogy mindez a TE testedben, méhedben zajlik, tőled függ, te táplálod, te óvod, mindennél nagyszerűbb.

Ebben az írásban a magzat fejlődésének szakaszairól lesz szó. Viszont mint mindig, itt is elmondom (leírom), hogy minden terhesség, minden magzat és kisbaba más és más. Ha eltérést tapasztalsz, több oka is lehet, ne a pánikgombot nyomd meg először.

A magzat fejlődése több lépésből áll – 3. rész

Fogantatás után kb. 11 – 14 héttel

Terhességi kor: betöltött 12 – 15 hét, 13 – 16. hétben jársz.
Magzati kor: betöltött 10 – 13 hét, a 11 – 14. hétben jár.

A magzat hossza a 16. hét végére kb. 15 cm lesz. A bőre szinte átlátszó, úgynevezett lanugo borítja. Alakulnak az izomszövetei, és a csontjai is egyre erősebbek. Aktívan mozog. A bélrendszerében alakulni kezd a mekónium. Az ultrahang vizsgálat közel 100 % pontosságú, ahol szerencsés esetben láthatod, ahogy az ujját szopogatja.

A belső szervei már a helyükön vannak, megjelennek a fogkezdemények is. Tovább fejlődik a rekeszizma, a tüdeje, alakulnak a hangszálai. Gyakorolni kezdi a nyelési mozdulatokat. Képes érzékelni a fényt. Hallja a hangokat, anyja szívverését. Előfordulhat, hogy a 16. hét végére látható válik a neme.Fogantatás után kb. 15 – 17 héttel

Terhességi kor: betöltött 16 – 18 hét, a 17 – 19. hétben jársz.
Magzati kor: betöltött 14 – 16 hét, a 15 – 17. hétben jár.

A magzat a 19. hét végére eléri a kb. 20 – 22 cm hosszúságot. Láthatóak a csontjai, a szívverése. Aki nem először szül, az már most érezheti a mozgásokat. Általában, ha nem szégyenlős, akkor a neme ilyenkor már meghatározható. Megjelenik a szempilla és a szemöldök. Körmök nőnek a kéz- és lábujjain.

Egyre mozgékonyabb, és ez lassanként kívülről is érezhetővé válik. Kezdi raktározni a testzsírt. Gyülekezik a mekónium. A vizeletkiválasztása már működik. Pislog, szopja az ujját, csuklik, és ezek ultrahangon láthatóak is. A füle kifejlődött. A csontjai még lágyak, de a csontosodás is zajlik.


Fogantatás után kb. 21 – 22 héttel

Terhességi kor: betöltött 22 – 23 hét, 23 – 24. hétben jársz.
Magzati kor: betöltött 20 – 21 hét, 21 – 22. hétben jár.

Kb. 28 – 33 cm hosszú, haja, szemöldöke és szempillája már van, és a szem összes része kifejlődött. Közben fejlődnek a légzsákok (alveolusok) a tüdőben, de a tüdeje önálló működésre még nem képes. A hangos zajra megriad. A mozgásait már az az anya is érzi, aki először terhes.

Ha most születne, a túlélés esélye még nagyon kicsi lenne. Folyamatosan mozog, és érezhető napjában többször is a csuklás. Érzi a szívdobbanásokat, a levegővétel és -kifújás hangjait, a gyomorkorgást. Érzékeli, hogy merre van a lent és a fent. Termelni kezdi a fehérvérsejteket..

A magzat fejlődése több lépésből áll - 3. rész


Fogantatás után kb. 25 – 26 héttel

Terhességi kor: betöltött 26 – 27 hét, a 27 – 28. hétben jársz.
Magzati kor: betöltött 24 – 25 hét, a 25 – 26. hétben jár.

Kb. 38 cm. Az agya nagyon gyorsan fejlődik. Megkezdődik az agyi idegsejtek kapcsolódása. A magasabb agyi funkciók most kapcsolnak be először. Néhány agyhullám már kimutatható. Az idegrendszere már elég fejlett ahhoz, hogy néhány testi funkciót irányítson.

A szemhéjai nyílnak és záródnak. A légzőrendszere még éretlen. Fejlődnek a tüdő hörgőcskéi.  Valószínűleg ekkor képes először fájdalmat érezni. Már alkalmas az értelmes, érző emberi életre. Szorgalmasan gyűjti a testzsírt. Bőre vörös és ráncos.


Fogantatás után kb. 29 – 33 héttel

Terhességi kor: betöltött 30 – 34 hét, a 31 – 35. hétben jársz.
Magzati kor: betöltött 28 – 32 hét, a 29 – 33. hétben jár.

Ezekben a hetekben kb. 38 – 45 cm hosszú. A testzsír gyorsan növekszik, a tüdeje még nem teljesen érett, de már ritmikus légző mozgásokat végez. A csontok teljesen kifejlődtek, de még puhák és hajlékonyak. Elkezdi tárolni a vasat, kalciumot és foszfort.

A lanugo, a puha és selymes szőrzet kezd eltűnni. A körmei már elérik az ujjai végét. Ha most születne, a túlélésre elég jó esélyei lennének. Rendszeres agyhullámokat lehet kimutatni. Már mind az öt érzékszervét tudja használni.

Fogantatás után kb. 34 – 37 héttel

Terhességi kor: betöltött 35 – 38 hét, a 36 – 39-ben jársz.
Magzati kor: betöltött 33 – 36 hét,a 34 – 37-ben jár.

A terhesség utolsó heteire kb. 48 – 53 cm hosszúra növekszik, eltűnik a lanugo, kivéve a felső karon és vállakon. Vannak kicsi mellbimbói, és némelyik babának rendes erős haja van. Csontjai megerősödtek, de mégis lágyak, ami a szülés miatt fontos. A 37. hét végére már érettnek számít, nem koraszülött.

Ezután már csak a születés van hátra. Kellemes babavárást és boldog babázást! 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!