A magzat fejlődése az anyaméhben – Petesejttől az újszülöttig 1. rész

A világ legcsodálatosabb, legizgalmasabb eseménye, ahogy egy sejtből kisbaba lesz. És a tudat, hogy mindez a TE testedben, méhedben zajlik, tőled függ, te táplálod, te óvod, mindennél nagyszerűbb.

Ebben az írásban a fejlődés szakaszairól lesz szó. Viszont mint mindig, itt is elmondom (leírom), hogy minden terhesség, minden magzat és kisbaba más és más. Ha eltérést tapasztalsz, több oka is lehet, ne a pánikgombot nyomd meg először.

A magzat fejlődése az anyaméhben 1. rész

A folyamat, aminek eredménye egy csöpp baba, több lépésből áll

Kb. egy hónappal a fogantatás előtt:

Neked női ivarsejtjeid vannak, amelyek a petefészekben (ováriumban) termelődnek. A magjában a fél kromoszómakészletünk van, szám szerint 23, 22 + X a nemi kromoszóma. A petesejt önmagától nem tud mozogni.

A párodnak hímivarsejtjei vannak. A spermium nagyon mozgékony a farok részének köszönhetően. Rengetegen vannak, de csak egyetlen egyre van szükség, egy lesz a vitéz, aki a leggyorsabb, legerősebb. Szintén fél kromoszómakészletük van, 22 + X vagy Y. „Ő” dönti el, hogy kisfiad vagy kislányod lesz.


Hm. Pedig mennyit vádolták a nőket, hogy „csak” lányt szültek! Néha még ma is. Pedig esélyünk sincs beleszólni.


Fogantatás előtti kb. két hét:

Terhességi kor: a terhesség első két hete, 1 – 14 nap az utolsó menstruáció első napjától számítva.

Magzati kor: ez a magzat korát tekintve értelmezhetetlen, mert még nincs magzat :). Az első két hét elméleti terhességi kor. Tehát fejlődési szempontból nincs sok írnivaló. Ez a két hét a menstruáció, és az újabb peteérés ideje.


Fogantatás

Terhességi kor: két hét, általánosságban az utolsó menstruáció első napjától számított 15. nap (ez persze közel sem mindig ekkorra esik).
Magzati kor: még mindig nincs értelme.

Ovulációkor egy érett petesejt utazásra indul a petevezetékben a méh felé. Irtó picike. Összetalálkozik a spermiumok hadával, egy szerencséssel egyesül, az összeolvadásukból életképes sejt keletkezik. Ez általában a petevezeték felső harmadában történik.

A petesejt felülete megváltozik és ez megakadályozza a többi spermium bejutását. A kromoszómaszám kiegészül, így teljes 44 + XX (kislány) vagy 44 + XY (kisfiú) lesz, és teljesen egyedi.

A megtermékenyített petesejtet nevezik zigótának. A méh felkészül a befogadására, a nyálkahártya megváltozik, terhességi nyálkahártya lesz belőle.

Érdekesség, hogy a zigóta már megfelel a biológiai élet négy kritériumának. Ezek a következők: anyagcsere zajlik, növekszik, reagál az ingerekre és szaporodik.

Ahogy a zigóta halad a méh felé a petevezetékben, osztódni kezd. A zigóta először két sejtre osztódik, blasztomernek nevezik.

A magzat fejlődése az anyaméhben 1. rész

Fogantatás után kb. 3 nappal

A zigóta már 16 sejtből áll, és morulának, azaz szedercsírának nevezik. Általában ekkorra éri el a petevezeték és a méh találkozási pontját.

A hólyagcsírának maximum eddig az időpontig volt képessége arra, hogy spontán egypetéjű ikrekké váljon.  Ettől kezdve ezt a képességét már elveszíti. Kétpetéjű ikerterhesség akkor jön létre, ha egyszerre két pete lökődik ki és termékenyül meg.


Fogantatás után kb. 5 – 8 nappal

A szedercsíra közepén megjelenik egy üreg. A sejtjei kétfelé kezdenek válni, kialakul egy külső és egy belső sejtcsoport, ez lesz a hólyagcsíra (blasztociszta). A belső sejtcsoportból (ez az embrioblaszt) lesznek a csíralemezek, majd a magzat és később a baba. A külső sejtréteg (ez a trofoblaszt) a méhfalba kapaszkodik, ebből lesz majd a méhlepény. A hólyagcsíra falából fog kialakulni a külső (chorion) magzatburok.

Ezzel megkezdődik a beágyazódás, amivel lassan véget ér a csíraszakasz. A méhnyálkahártya felkészült a beágyazódásra.
Terhességi kor jelenleg: betöltött három hét, most kezdesz a negyedikben járni, 15 – 21 nap telt el az utolsó menstruáció első napja óta.
Magzati kor: betöltött egy hét, most kezdi a másodikat.


Fogantatás után 9 – 12 nappal

A hólyagcsíra falának belső rétegéből kifejlődik a belső (amnion) magzatburok, elkezd termelődni a magzatvíz. A beágyazódás befejeződik. A kezdetleges méhlepény megkezdi a működését.

A méhlepény fogja termelni a HCG nevű hormont, és cserekereskedelmet folytat a magzat és az anya között. A magzat kapja a tápanyagokat és az oxigént az anyától, cserébe pedig az anyagcseretermékeket adja az anyának. A méhlepény sokáig, a 18 – 20. hétig fejlődik.


Fogantatás után kb. 13 – 14 nappal

Megjelenik egy csíkszerű képződmény, kialakul a fejrész és farokrész, amelyet már a köldökzsinór kezdeménye köt össze a méhlepénnyel. Már embriónak nevezzük.


Fogantatás után kb. három héttel

Terhesség kora: betöltött négy hét, az ötödikben jársz, 29 – 35 nappal az utolsó menstruáció első napja után vagyunk.
Magzati kor: betöltött két hét, a harmadikban jár, 15 – 21 nap telt el a fogantatástól számítva.

Az embrió kb. 2 – 3 mm hosszú. A formája még egyáltalán nem babaszerű, inkább csak egy hengeres test. Megkezdődik a szervek kialakulása, amelyek közül elsőként a központi idegrendszer fejlődése indul meg. Tehát elkezd képződni az idegcső. A 16 – 18. napon kezd kialakulni a szíve és a legfontosabb erei.

Ezen a héten már van esély a pozitív terhességi tesztre. Amennyiben két csíkot kapsz, gratulálok, 5 hetes terhes vagy. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!