Köldökzsinórvér: megéri őssejtet tároltatni?

Várandósság alatt gyakran jön szembe a tanács, hogy el kell gondolkodni a köldökzsinórvér levetetésén. Én is ezt szoktam mondani, mert én is elgondolkodtam, aztán egy csomó kutatás után nemet mondtam rá. A bankszámlám legnagyobb örömére.

Hirdetésekkel azonban akár tetszik, akár nem, találkozunk vagy milliószor a várandósság során. És mintha (nem csak mintha) azt sugallnák, hogy akkor vagy jó szülő, ha össze tudod spórolni az őssejtlevételre valót, és nem hagyod veszni az értékes őssejteket.

Felmerülnek a kérdések, hogy a köldökzsinórvér őssejt milyen esetekben jelenthet segítséget? Milyen betegségek esetén lehet felhasználni őket és kiknél pontosan? Megéri, csodaszer, vagy csak elhitetik mindezt velünk?

Az őssejtek

A legősibb őssejt, az igazi őssejt akkor jön létre, amikor a hímivarsejt találkozik a petesejttel és megtermékenyíti. Ez a fogantatás pillanata, ezután a sejt osztódásnak indul, fejlődésnek indul az embrió, végük kifejlődik a szervezet.

A szervezetünk tehát ebből az egyetlen őssejtből fejlődik ki. Az őssejtek azért roppant értékesek, mert ezek még nem specializálódott, osztódásra, minden sejttípus létrehozására képes képes sejtek.


Plusz az őssejtek felelősek a gyógyulásért. Ehhez elképzelhetetlenül gyors tempóban kell sokszorozódniuk, hogy gyorsabbak legyenek, mint a beteg sejtek, hiszen le kell őket győzniük. Nevezhetjük őket bátran intelligensnek, gyakorlatilag maguktól tudják és teszik a dolgukat.

Az őssejteket köldökzsinórvérből (is, de most arról van csak szó) nyerik, és az elmélet szerint a szervezet beteg, esetleg elpusztult sejtjeinek pótlására használhatóak.

A gyakorlatban erre a leginkább leukémia esetén kerülhet sor, amikor a kezelés és maga a betegség által elpusztított csontvelői őssejteket pótolják. Minden más lehetséges alkalmazása egyelőre kísérleti stádiumban van.

Hematológusok általános véleménye szerint a saját őssejtek nem jelentik a legjobb megoldást, hiszen az a genetikai hiba, ami a leukémia megjelenéséhez vezetett, a köldökzsinórból levett őssejtben is jelen lehet. A statisztikák alapján egy gyermek esélye, hogy sor kerüljön autológ (vagyis saját szervezetből származó) őssejt transzplantációra 1:200000.

Ezért a tárolt őssejtek felhasználása leginkább olyan embernél képzelhető el, aki antigének szempontjából hasonló a beadandó őssejtek antigénszerkezetéhez, de az őssejtek mégsem tőle származnak. Ez lehet idegen, de a genetikai hasonlóság folytán lehet egy testvér is.

A köldökzsinórvér őssejtek felhasználására hazai tapasztalat egyelőre csak kevés létezik, eddig összesen három allogén (nem saját, hanem mástól nyert őssejt) köldökzsinórvér őssejt-transzplantáció történt a Szent László kórházban és Miskolcon.

Köldökzsinórvér - őssejtek tárolása

A köldökzsinórvér őssejt üzlet lett – a sejtbankokról

Kettő, mástól nyert őssejteket tároló sejtbank típus van, a feljebb említett rokonbank, és az önkéntes, közfinanszírozású, non-profit bank. Ez utóbbiból az elsőt New Yorkban alapították, önkéntes adományozás alapján működik, az adatokat nemzetközi számítógépes hálózaton tárolják. Van már jó pár ilyen jellegű sejtbank világszerte, az EUROCORD-nál utánuk lehet nézni.

Azóta léteznek már természetesen az általunk ismert, üzleti alapon működő, egyéni finanszírozású őssejt bankok is, és ők igencsak drágán kínálják azt a szolgáltatást, amely az őssejtek születés utáni levételét és hosszú ideig (10-20 év) tartó tárolását jelenti. Céljuk, hogy a gyerekek számára a későbbi életük során felhasználhatóak legyenek.

Reményt adnak a kisebb vagyonért arra, hogyha kialakul egy olyan betegség (leginkább leukémia, főleg testvérnél és nem magánál a gyermeknél), ami őssejt-transzplantációval gyógyítható, akkor segíteni tudnak.

De hogy az ára miatt megéri-e, azt mindenkinek egyénileg kell mérlegelni, különösen a botrányos eltűnések fényében.

Csak egy álom

Tökéletesen jó ajánlható szolgáltatás lenne mindenkinek, mert orvosilag semmi sem szól ellene, veszteni nem lehet vele. Jó lenne minden szülésnél levenni az egyébként kidobott őssejteket és tárolni – de úgy, hogy a szülőknek ez ne kerüljünk pénzbe, hanem fedezze a társadalombiztosításunk.

Létrehozhatnának egy igazi nagy, ingyenes, közösségi őssejtbankot, ahová szükség esetén donorért lehetne fordulni. Létezik azonban egy ingyenes testvérsejtbank (rokonbank), amely a Szent László kórházban működik, de sajnos viszonylag kevés sejtet tárolnak itt.
Nagy problémát jelent, hogy a szülők nem kapnak megfelelő és korrekt támogatást ebben az ügyben, hiszen az egész ebben a formában a pénzről szól. Nagyon sokan azt hiszik, hogy a tárolt őssejtek majd minden bajtól meg fogják védeni a gyerekeket, holott például egy veleszületett betegségre nem jelent megoldást.

OVSZ, QubitSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!