A fogápolás terhesség alatt egy sarkalatos pont, nem csak miattad, a baba miatt is. Egy biztos: semmiképpen se hagyd ki a fogászati ellenőrzést. És ne csak egyszer menj el valamikor a terhességed elején, hanem többször is.

A legáltalánosabb tévedés, amelyet a kényelem szül, hogy a kismama fogai a terhesség miatt romlanak, mert a baba elvonja a szükséges kalciumot.

Valójában az ok sokkal inkább az étkezéssel függ össze, megfejelve a hormonváltozásokkal. A két nagy “bűnös”, a progeszteron és az ösztrogén magasabb szintjének köszönhetően a fogakon lévő lepedék hihetetlen tempóban növekszik.

A terhességre hivatkozva hajlamosak vagyunk nem törődni azzal, mit, mennyit és mikor eszünk, hiszen most egy csomó minden bocsánatos bűnnek számít. Szinte divat kívánósnak lenni, édeset enni sóssal az éjszaka közepén, aztán nem törődni azzal, hogy ez hogyan is hat a fogakra.

A mások ok, amiért „nyugodtan” szoktuk elhalasztani a fogorvost, mert úgy tudjuk, hogy a fogorvos által használt szerek, érzéstelenítők és fájdalomcsillapítók ártanak a babának.


Ez persze teljes mértékben nem tévedés, nyilván vannak olyanok, amelyek ártalmasak. De ha az orvos tud a terhességről, olyasmit fog adni, ami biztonságos.

Amit mindenképpen kerülj el a terhességed alatt

  • Ha lehet, hagyd ki a röntgent. Ugyan ma már (sokkal) biztonságos(abb), meg a sugárdózis is jóval kisebb, mint amikorról ez a tanács származik, de ne kockáztass, ha csak nem muszáj, pl. sürgősségi esetben. Ilyenkor tájékoztatni kell az orvost a terhességről, ha nem lenne egyértelmű a számára.
  • Ha nem sürgősségi kezelésről, létkérdésről van szó, akkor a beavatkozást halaszd a terhesség utánra.
  • A veszélyes, sürgős beavatkozásokkal nem lehet mit tenni, szükségesek, de a kezelés előtt tájékoztasd az orvost az állapotodról, és kedvesen kérdezz rá, hogy a kapott fájdalomcsillapító, érzéstelenítő nem jut-e át a méhlepényen, és nem veszélyes-e a magzatra.

Fogászati ellenőrzések, amikre szükség van

A terhesség alatt kötelező a rendszeres fogászati ellenőrzés. Ezen alkalmakkor az orvos könnyen és időben felfedezi, ha valamelyik fog nem egészséges, sérült, és a kezelés is egyszerűbb és biztonságosabb.

Így mindkettőtök egészsége is könnyen megőrizhető, jobb lesz a közérzeted, és nyugodt is lehetsz, hogy minden rendben, ami szintén fontos a baba szempontjából.

Célszerű elmenni a terhesség tervezésekor a fogászatra, mert mire kiderül, hogy baba lakik a pocakban, addigra ő már fontos fejlődési fázisokon megy át, és mindenképpen el kell kerülni egy esetleges fertőzést.

Ha ez kimaradt, akkor az első trimeszterben fel kell keresni a fogorvost. Ez jó esetben egy ellenőrzés, és tanácsok begyűjtése, hogy mit javasol a szájápolás terén, és mikor vár további kontrollokra.

A második trimeszterben is ajánlott elmenni fogászati ellenőrzésre, ilyenkor felmérik, hogy milyen a fogak és a száj aktuális állapota, szükség van-e valamilyen kezelésre, ezeket el is lehet (ajánlott) végezni, és esetleg eltávolítják a lepedéket is.

Ha már lyukas valamelyik (vagy több) fog, az nagyobb baj. Az ilyen jellegű problémákat leginkább a 4. és a 7. hónap között szokták elvégezni.

Fogászati ellenőrzések terhesség alatt

Fogápolás terhesség alatt: néhány tanács

A leggyakoribb probléma a fogínygyulladás, fogínyvérzés megjelenése. Ennek előzménye, hogy a lerakódott lepedéket nem elég alaposan és nem elég gyorsan távolítjuk el.

A jelei: kellemetlen szájszag, bedagadt, piros fogíny, amely érzékeny, vérzik, főleg fogmosáskor, de akár harapáskor is. Sajnos a legtöbb kismama találkozik vele általában a második trimeszterben jellemző.

Hamarabb megjelenik, illetve rosszabbodik attól függően, hogy a terhesség előtt milyenek voltak a fogápolási szokások. Ha a nem megfelelő szájhigiénét megfejeljük a sok édességgel, az éjszakai nasikkal, akkor várható, hogy az íny egy idő után fellazul, és vérzékennyé válik.

Ebben az esetben gyakoribb fogorvosi ellenőrzésre és kezelésekre számíthatsz, mert el kell kerülni a fertőzéseket, nem csak miattad, de a baba miatt is.

Ez persze sok esetben (sajnos nem mindig) megelőzhető:
Fogkefe- és fogkrémváltás az első lépés (a meridolt nem véletlenül ajánlják, a keféje nagyon puha, és a fogkrém íze is jó, ráadásul nagyon hatásos), a puhább fogkefét a fogíny masszírozására is lehet használni, de erre a célra a tiszta ujjunk is megfelel. Figyelni kell a rendszeres fogmosásra, legalább kétszer naponta, de sokkal jobb minden étkezés után.

Ha gyötörnek a reggeli rosszullétek, és emiatt nem tudsz fogat mosni, mert azonnal hányinger tör rád, próbálj keresni erre az időszakra egy másik fogkrémet, ami édesebb.

A hányinger elmúltáig halaszd a fogmosást, és csak öblögess lepedékképződést gátló öblögetővel, vagy ha az is gond, akkor tiszta vízzel. A rosszullét múltával viszont moss fogat.

Figyelj az étkezésre: legyen magas a rost-, fehérje- és keményítőtartalma, egyél sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételt is (a többi “bűnös élvezet” mellett. Attól úgysem lehet eltiltani :)).

A vitaminok közül fontos a B12 (hús, hal, sajt, tej), C- és D-vitaminok, kalcium, (C: paradicsom, brokkoli, paprika, citrom, narancs; D: olajos hal, tojás, tej; kalcium: tej, sajt, brokkoli, narancs)

Ha nem kezelik, a fogínygyulladás sokkal súlyosabb formát is ölthet. Ráadásul a fogínygyulladásnak köszönhetően nagyobb az esélye a különböző gyulladások és jóindulatú daganatok kialakulásának is.

Ezek ugyan ahogy jönnek, úgy el is tűnnek általában, de gyakran kellemetlenséget okoznak akár evés, akár fogmosás közben, ezért a fogorvos javasolhatja az eltávolításukat is.

Száz szónak is egy a vége: a fogászati ellenőrzés terhesség alatt is épp annyira kiemelten fontos, mint az életed során bármikor.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!