A Braxton Hicks összehúzódások szórványos és szabálytalan méhösszehúzódások, amelyek kb. a terhesség 6. hetében kezdődnek, de ilyen korán nem valószínű, hogy megérzed őket. Ha egyáltalán megtapasztalod, akkor ez valószínűleg csak a terhességed második felében várható.

Ha már nem az első babádat várod, akkor jelentkezhet hamarabb és erősebben, mint az első terhességnél. Sokan viszont egyáltalán nem éreznek ilyesmit. Az elnevezését egy angol orvosról kapta, akit John Braxton Hicksnek hívtak, ő írta le a jelenséget először 1872-ben.

A terhességed előrehaladtával ezek az összehúzódások valamivel gyakoribbá válnak, de az utolsó hetekig még ritkák, szabálytalanok, és lényegében fájdalommentesek. Leginkább fizikai aktivitás során fordulnak elő. Az összehúzódás a méh tetejéről indul, és fokozatosan terjed lefelé. 30-60 másodpercig is eltart, mielőtt enyhül.

Bár fájdalommentesnek mondják, azért néha kifejezetten kellemetlen tud lenni, és nehéz lehet megkülönböztetni a szülési fájdalomtól, vagy a koraszülés jeleitől. Soha ne próbáld te eldönteni magadnak, hogy pontosan miről van szó.

Ha még nem tartasz a 37. hétnél, és egy órán belül több mint négy összehúzódást tapasztalsz, vagy a koraszülés bármilyen más jelét, azonnal hívd az orvosodat.


Jó ez valamire?

A Braxton Hicks összehúzódás tulajdonképpen jó dolog, mert azt jelzi, hogy a méhed izomzata, az izomrostok rendben vannak. A szülés várható ideje előtti néhány hétben az összehúzódások gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak, és okozhatnak némi kellemetlenséget.

Ellentétben a korábbi fájdalommentes és szórványos Braxton Hicks összehúzódásokkal, amelyek nem okoztak egyértelmű elváltozásokat a méhnyakban, ezek az összehúzódások már – egyes szakértők szerint – befolyásolják  méhnyak állapotát, segítenek neki „puhulni”, és tágulni is.

Koraszülés esetén a méhnyak megrövidül, a méhszáj kész a tágulásra, hogy a baba elindulhasson kifelé. Ezeket a fajta összehúzódásokat ezért tesztnek is tartják, próbának, hogy majd a kellő időben minden rendben menjen.

Más szakértők szerint viszont a Braxton Hicks összehúzódások egyáltalán nem befolyásolják a méhnyakat, és úgy vélik, a méhnyak a szülésig nem változik.

Braxton Hicks összehúzódások

Mi a különbség a Braxton Hicks összehúzódások és a valódi szülési összehúzódások között?

Szerencsére vannak különbségek a “sima” összehúzódások és a szülési fájdalom között, amelyek segítségével meg lehet különbözteti őket egymástól.

 • Az ilyen összehúzódások nem gyakoriak, és általában szabálytalanok,
 • óránként legfeljebb egyszer vagy kétszer érzed, maximum néhány alkalommal egy nap.
 • Ezenkívül a “sima” összehúzódások nem tartanak sokáig, általában kevesebb, mint egy perc alatt véget is érnek,
 • és nem erősödnek.

A terhesség előrehaladtával a Braxton Hicks összehúzódások is intenzívebbé válhatnak, sőt időnként fájdalmasak is lehetnek, de folyamatos “fejlődést” nem mutatnak.

Ha tényleg csak ilyen összehúzódásokról van szó, akkor nem kell semmit sem tenni, hacsak nem okoz kényelmetlenséget, kellemetlen érzést. Tapasztalhatod, hogy az összehúzódások gyakoribbak fizikai tevékenységnél.

Ha kellemetlenséget okoz, néha segít, ha helyzetet változtatsz, ha sétáltál, lefekszel, vagy épp ellenkezőleg, felkelsz és sétálsz egy kicsit. Próbálj meleg (nem forró) fürdőt venni, hogy a szervezeted ellazuljon és pihenjen.

Igyál egy-két pohár vizet, mert néha a kezdődő kiszáradás is okozhatja. Végezz relaxációs gyakorlatokat, vagy próbáld ki a lassú mély légzést.

Néhány nappal vagy héttel a szülés előtt a Braxton Hicks összehúzódások lehetnek ritmikusabbak, gyakoribbak, fájdalmasabbak, hogy arra gondolsz, beindult a szülés. De ellentétben a tényleges szüléssel, ezek a fájások nem lesznek egyre hosszabbak, nem erősödnek, és nem válnak szinte folyamatossá.

Hívd az orvosodat, ha:

 • még nem tartasz a 37. hétnél, és a összehúzódások egyre gyakoribbak, ütemesebbek, vagy fájdalmasabbak,
 • ötnél többet tapasztalsz egy órán belül
 • megnövekedett hüvelyi folyás esetén, különösen, ha véres jellegű
 • hüvelyi vérzés esetén, akkor is, ha csak néhány csepp van
 • deréktáji fájdalom, főként, ha ez egy új jelenség
 • ha alhasi fájdalmaid vannak, menstruációs görcsöket érzel
 • fokozott kismedencei nyomást tapasztalsz, mintha a baba jönne.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!