A bőr terhesség alatti változásairól – mi természetes, és mivel menj orvoshoz?

A bőr terhesség alatt is változik, hiszen a szervezetben a hormonok szintjének emelkedése magával hozza (többek között) ezt is. Micsoda meglepetés, ugye? A bőrön gyakran akkor is látható már a várandósság. amikor máshol még nem.

A bőr terhesség alatti változásainak egy része természetes és átmeneti állapot, a szülés utáni hónapok során várhatóan rendeződik majd. Ha a kellemetlen tünetek a szülés és szoptatás után is fennállnak, érdemes kivizsgáltatni őket. Előfordulhatnak azonban olyan bőrtünetek is, amelyekkel még a terhesség folyamán orvoshoz kell fordulni, mert betegségnek számítanak.

Ami természetes

A sötétedő bőr, foltok, csíkok, szőrnövekedés és hajkorona, köröm változásai, erek problémái, vizesedés, izzadás.

A bőr színének változásáért, a foltok megjelenéséért a hormonok (ösztrogén, progeszteron és melanocita stimuláló hormon, MSH) szintjének emelkedése a felelős. A bőr terhesség alatt általában sötétebbé válik a mellbimbók körül, a hónaljnál, a köldök alatti részen a has középvonalán, a nemi tájékon és a gát környékén, valamint a combok belső felszínén is. Nem mindenkinél mindegyik, de ez mind normális jelenség. Napfény hatására megjelenhetnek az arcon is szabálytalan alakú foltok.

Gyakori tapasztalat kismamáknál, hogy a várandósságuk alatt a hajuk fényesebb, dúsabb, erősebb, összességében sokkal szebb és egészségesebb. Ami nem annyira jó, hogy a hajszáltöbbletet a legtöbb kismama a szülés utáni hónapokban elveszíti, látványos hajhullást produkálva. Szerencsés keveseknek megadatik, hogy megmarad a szép hajkoronájuk, de ők vannak kisebbségben. A másik nem annyira jó, hogy nem csak a haj, hanem úgy általában a szőr is több, erősebb, sötétebb a várandósság alatt.


Szintén sok kismama találkozik a körmei állapotának változásával, lehet szárazabb, elszíneződés és barázdák jelennek meg rajtuk. Szerencsére ez sem állandó változás, és lehet tenni is ellene, vagy legalább el lehet rejteni.

A bőr terhesség alatti változásai közül nem lehet kihagyni a striákat. A kismamák közel 90 százalékát érinti, hogy a kötőszövetek rostjai megnyúlnak, és a mellek, combok, has bőrén terhességi csíkok alakulnak ki. Ehhez természetesen hozzájárul a fizikai terhelés, de az anyagcsere folyamatainak megváltozása is, a jelentősebb hízás, genetika.

A terhességi csíkok ma már kezelhetőek, nem csak a különféle krémek, masszázs elérhető, de bőrgyógyász segíteni tud például kollagénes kezeléssel is. Hatékonyan csökkenti a striák mennyiségét, méretét, mert a bőr mélyebb rétegeinek kötőszöveteit stimulálja, és ezáltal regenerálja a bőrt.

A vizesedés, ödéma szintén nagyon átlagosnak számító probléma. A leggyakoribb formája a lábon megjelenő, de a szem körüli, arcon, kezeken tapasztalható vizenyő is jellegzetes. Ide sorolhatnánk még az izzadást is, ami szokatlan méreteket ölthet, mert a verejtékmirigyek a várandósság ideje alatt gyakran kapcsolnak turbósebességre. Ennek okai egyrészt a hormonok, másrészt a megváltozott keringés.

A bőr terhesség alatti változásairól

… és amivel menj orvoshoz

A fogínygyulladás, fogínyvérzés megjelenése jellemző a terhesség folyamán, de hiába normális (vagyis inkább gyakori), tenni mégis lehet és kell ellene, szóval ezzel keresd fel a fogorvost. Ő ellenőrzi, hogy úgy általában minden rendben van-e a szádban, és ajánl fogkrémet, gyengédebb fogkefét. Sok helyen favorit a Parodontax vagy a Meridol termékcsalád, de nem muszáj azt vagy az összes tagját megvenni.

A fogínyvérzésen túl van más is, ami orvosi látogatást igényel. Természetes változás, de mégis figyelni kell rá, hogy az anyajegyek, szeplők színe a várandósság során sokaknál megváltozik, sötétebbek lesznek. Ezeket érdemes figyelemmel kísérni, esetleg egy részletes bőrtérképet csináltatni, és a baba megszületése után ellenőriztetni a változásokat. Erre ma már nagyon jó megoldást kínálnak a számítógépes anyajegyvizsgálatra szakosodott rendelők.

Akinek a bőrére korábban jellemzőek voltak az aknék enyhe formában, annak a tünetei erősödhetnek, és emiatt szükség lehet bőrgyógyászati kezelésre. Ennek oka a faggyúmirigyek fokozottabb működése.

Hasonlóan járhatnak az atópiás ekcémával, pikkelysömörrel (korábban) küzdő kismamák, az ő tüneteik is újra előjöhetnek, vagy erősebbek lehetnek. Ilyenkor a már ismert száraz, hámló, vörös foltokkal tarkított bőrön viszkető csomók, szőrtüszőgyulladásra hasonlító tünetek jelenhetnek meg. Az atópiás bőrtünetek is nagyon gyakoriak a várandósság ideje alatt.

A viszketésre amúgy is figyelni kell a terhesség alatt, mert jelezhet komolyabb problémát is. Ezek kizárásához orvosra van szükség, tehát fel kell keresni a bőrgyógyászt.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!