A magzati szívfrekvencia

Az első “hallgatózáskor” szinten minden kismamában felmerül a kérdés, hogy normális-e, jót jelent-e, amit hall, lát. Az orvosnak ritkán jut eszébe mélyebben belemenni a témába, és elmondani, mit is jelent a normális magzati szívfrekvencia. Ráadásul a terhesség különböző szakaszaiban más számít normálisnak.

A terhesség ötödik hetében (a baba ekkor 3 hetes) kezd el a magzat szíve verni. Ezen a ponton a normális magzati pulzusszám közel azonos a kismamáéval, percenként 80-85 ütés, a rövidítése BPM. A szívműködést ultrahanggal a terhesség 5-7. hetétől lehet felismerni.

Innentől kezdve az első hónapban minden nap három dobbanás / perccel növekszik ez az érték. Ez egy elég pontos adat, amely segítséget nyújthat a terhességi kor pontosabb meghatározásában is, ha szükséges.

Attól kezdve, ha már hallottad vagy láttad a baba szívét verni, a vetélések aránya 1%-nál kevesebb. Ha azonban egy hétnél tovább nem látható, hallható újra, akkor az ismét a vetélés valószínűségét jelezheti.

A terhesség kilencedik hetére (tehát eltelt az egy hónap a napi emelkedéssel) a normális magzati szívfrekvencia átlagosan 175 ütés percenként (170-200 BPM). Ekkortól kezdődik a lassulása, amelynek következtében a terhesség közepére a normálisnak számító érték 120-180 / perc közé fog esni. A terhesség utolsó 10 hetében is lassul a magzat szívfrekvenciája, de a normális érték még mindig kb. a kétszerese egy felnőtt nyugalmi pulzusszámának.


Nem szabad elfejteni, hogy ahogy a felnőtteknél, úgy a magzatnál is más a pulzusszám alváskor (kevesebb), mocorgáskor, rúgáskor (több). Egy 2003-as kutatás szerint a kismama érzelmi alapú változásai, a vérnyomás, stressz és szorongás kihatással vannak a magzat szívfrekvenciájára is.

Korábbi tanulmányok szerint a a terhesség alatti stressz növelheti a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. Gyakran megoldást jelent egy otthon is használható Doppler készülék, amelynek segítségével a kismama könnyebben megnyugszik, kikapcsol, szépre gondol.

Érdekes kérdés, hogy a magzat szívfrekvenciájából megjósolható-e a neme. A mítosz szerint 140 feletti pulzusszám esetén a baba lány lesz, alatt pedig fiú. Jól hangzik, de tévedés. Igazság szerint a magzat pulzusának semmi köze a neméhez. 🙂

A magzati szívfrekvencia

Tehát ne aggódj azonnal, ha:

  • Ha néhány hét elteltével kevesebb érték szerepel a papírodon, akkor nem kell aggódnod. Ha gond van, az orvos úgyis szól róla, de magadtól az értékeket nézve mindig vedd figyelembe, hogy hol tart éppen a terhességed.
  • A Doppler (a házi, ha nem szakember végzi) nem mindig megnyugtató. Az eredménye függ a rutintól, a baba elhelyezkedésétől, a testalkatodtól, és hogy mennyire vagy heges például (korábbi műtét, császár).
  • Még ha szakember nézi is meg a babát mondjuk 8 hetesen, akkor is előfordulhat, hogy néhány hét elteltével (mondjuk a 11. héten) nem találja meg. Lehet, hogy a baba máshol van, hogy az orvosnak nincs türelme keresgélni. Ha nincs görcs, vagy vérzés, akkor nyugodtan ki lehet várni a következő vizsgálatot.5 hozzászólás

  1. Eszter
  2. Zsanett
    • Magdi
  3. Melinda
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!