Régen az ikerterhes anyák nem tudtak róla sokszor egészen a szülésig, hogy nem csak egy baba lakik a pocakjukban. Manapság az ilyen meglepetés kifejezetten ritka, az első trimeszterben a legtöbb ikerterhességet felfedezik.

Azért mégis előfordul, hogy viszonylag sokáig nem biztos az orvos a dolgában (nem elég rutinos, nem megfelelő a gép, elbújnak egymás mögött a babák), de az ultrahang ebből a szempontból gyakorlatilag tévedhetetlen.

Alaposan vizsgál (persze tételezzük fel, hogy mindig alaposan vizsgál), ha a terhességi korodhoz képest túl nagy a hasad, sokat híztál. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy nem akkor fogantál, amikorra számolták. Az ultrahang segít meghatározni a valós terhességi kort és megmondja azt is, hogy a pocakod ikerterhesség miatt nagyobb-e az átlagnál, vagy más lehet a háttérben.

Az ikrekről tudjuk, hogy lehetnek egy- és kétpetéjűek is. A kétpetéjűek két (vagy több) külön megtermékenyített petesejtből fejlődnek, az egypetéjűek esetén egyetlen megtermékenyített petesejt osztódik szét, és fejlődik a továbbiakban két (vagy több) magzattá.

Bár az egypetéjű ikrek, mivel ugyanabból a megtermékenyített petesejtből fejlődnek ki, a DNS-ük megegyezik, mégsem ugyanazok, ugyanolyanok. Annak ellenére, hogy a genetikai adataik azonosak, mégis lehetnek (vannak) megkülönböztető jegyeik, amelyek segítenek a szülőknek, hogy mindig pontosan tudják, melyik baba melyik.


Honnan lehet tudni, hogy egy- vagy kétpetéjűek?

Elméletben a chorionbiopszia és az amniocentézis képes megmondani, de ikrek esetén bonyolult, és nem is biztos, hogy mindegyik baba DNS-éből lesz minta. Ha ezeket a vizsgálatokat csak ezért nem akarod elvégeztetni (ami teljesen normális), akkor az ultrahang segíthet annyiban, hogy az egypetéjű ikrek mindig azonos neműek, és látható az is, hogy egy vagy két méhlepény van.

Egy tapasztalt orvos egy megfelelő ultrahanggal a 9-14. hét között képes megmondani közel teljes biztonsággal, hogy egy méhlepényen osztoznak a babák, vagy sem. A pontosság a második trimesztertől már csökken, mert érthető módon a méh egyre zsúfoltabb.

Ha a babák egyetlen méhlepényen osztozkodnak, akkor egypetéjűek. Ha kettőn, akkor lehetnek egy- és kétpetéjűek is. Minden kétpetéjű ikerpárnak, és az egypetéjűek 20-30%-ának külön méhlepénye van.

A 18-20. hét körül az orvos már képes megállapítani a babák nemét, feltéve persze, ha a babák is úgy akarják, úgy helyezkednek. Ha az ultrahang egyértelműen egy kisfiút és egy kislányt mutat, akkor biztosan tudhatod, hogy az ikreid kétpetéjűek.

Az egypetéjűek szinte mindig azonos neműek. Ha az ultrahangon két méhlepény látszik, de csak egyféle nem, vagy az egyik nem egyértelmű, akkor a válaszra várnod kell a babák megszületéséig.

A szülés után az orvos meg tudja állapítani, hogy valójában egy vagy két méhlepényed volt. Néha a különállónak tűnő méhlepények kapcsolódnak egymáshoz, de a vizsgálat segít megtudni, hogy valójában hány volt. Ha a méhlepény vizsgálata nem ad választ a kérdésedre, még mindig ott a DNS vizsgálat, amely eldönti, hogy egy- vagy kétpetéjű ikreid vannak-e.

Ahogy a babák nőnek, viszonylag könnyűvé válik megmondani, melyik típusba tartoznak, elég csak rájuk nézni. Ha idegenek képtelenek megkülönböztetni őket, akkor esély van arra, hogy egypetéjűek. Bármilyen nyilvánvaló különbség azt jelenti, hogy kétpetéjűek (hajszín, szemszín, arcvonás).

És hogy miért fontos, hogy egy- vagy kétpetéjűek az ikreid?

Ha tudni akarod, teljesen természetes, és nem csak a kíváncsiság lehet az oka. Gyakran fontos tudni egészségügyi okokból is.

Az egyik ok, hogy az egypetéjű ikrek, akik egyetlen méhlepényen osztoznak, a terhesség alatt különleges kockázattal élnek. Az ilyen ikrek nagyjából 15%-a szenved a TTTS szindrómától, amikor a két baba közös lepényi keringése nem megfelelő módon működik. Az egyik baba ilyenkor túl sok, a másik pedig túl kevés vért kap. Ez mindkettőre nézve káros. (A rövidítés az angol Twin to Twin Transfusion Syndrome -ból származik.)

Még akkor is, amikor a babák már felnőttek, fontos lehet tudni, hogy egy- vagy kétpetéjűek-e. Bármilyen komoly betegség esetén ez az információ életmentő lehet.

És a legjobb ok, amiért érdemes tudni: mert mindenki, ismerős és ismeretlen ezzel fog nyaggatni, erről fog kérdezni akár az utcán is. Az embereket lenyűgözik az ikrek, félelemmel vegyes tisztelettel néznek rád, és elvárják, hogy tudd a kérdéseikre a választ. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!