Ikrek a pocakban

A terhesség tervezéskor vagy megállapításakor sokan eltűnődnek, aggodalommal vagy reménnyel gondolnak az esetleges ikerterhességre. Az első ultrahang alkalmával általában már meg tudja mondani az orvos, hogy a terhesség jó helyen van-e, és hány babanevet kell keresni.

Sokszor azt is egyértelműen meg tudják mondani az első néhány hét alatt, hogy egypetéjű vagy többpetéjű ikreket vársz.

Az egypetéjű ikrek egyetlen petesejt és egyetlen spermium találkozásából jönnek létre, a terhesség legelején spontán osztódás következik be. Mivel ők teljesen egyformák, ezért mindenképpen azonos neműek lesznek. A kétpetéjű ikrek értelemszerűen két petesejt és két spermium egyidejű nászából születnek, ők már lehetnek azonos és különböző neműek is.

Vannak esetek azonban, amikor csak néhány héttel később derül ki, hogy több babát rejt a pocak mélye.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában, amelyeket ikerterhességekről készítettek. Küldd el a Te fotódat is! »


Ami más ikerterhesség esetén: gondozás és tünetek

Az ikerterhesség általában nagyobb kockázattal jár, ennek megfelelően veszélyeztetett terhesség is, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan komplikációra kell számítani. Sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség mindenképpen.

Gyakrabban kell vizsgálatokra, ultrahangra járni. Hosszabb ideig tartanak a szűrések, a ctg, hiszen mindegyik babát külön-külön a legnagyobb gongossággal kell vizsgálni. Nagyon sűrűn előfordul, hogy a terhesség utolsó heteire kórházba kell feküdni a nagyobb biztonság érdekében.

Nagyon kell figyelni a megfelelő étkezésre, több vitaminra, tápanyagra van szükség. A magzatvédő vitamin mellett gyakran van szükség vaspótlásra is. Az ikrekkel való terhesség esetén is kb. napi 300 plusz kalóriával szoktak számolni, persze a súlygyarapodás nagyobb lesz, mint az egy babát váróknak.

A kismamatornát, jógát, sportot, munkát nem javasolják ilyenkor, inkább több pihenést, kikapcsolódást ajánlanak.

Ikerterhesség

Ha ikrekkel vagy terhes, néhány dologra számítanod kell: a tünetek lehetnek rosszabbak, mint egyébként, pl. a reggeli rosszullétek, de persze nem törvényszerű, néha az egy babát várók is úgy érzik, hogy belepusztulnak.

A fáradtság, általános rossz közérzet kínzása is valószínűbb. A leggyakoribb terhességi tünetek lényegében egyszerűen felerősödnek, gyakori panasz a gyomorégés, alvászavar, légzészavar is.

Kockázatok

Az ikerterhességben kicsit nagyobb a vetélés esélye. Van úgy, hogy az egyik baba elmegy, a másik megmarad és rendben megszületik. Az első trimeszter elmúltával ennek a veszélye csökken.

A leggyakoribb ilyenkor a koraszülés, mint következmény, de ez sem törvényszerű. Az ikrekkel várandós kismamák nagy része még a 37. hét előtt világra hozza a kisbabáját.

Sokan automatikusan császármetszésre gondolnak, pedig nem feltétlenül lesz rá szükség, a körülményektől, szervezetedtől, a babák egészségi állapotától és elhelyezkedésüktől, fekvésüktől is függ. Néha egyszerűen bevarrják a méhszájat, ha szükségesnek látják.

Gyakori a magas vérnyomás vagy a preeclampsia veszélye, nagyobb a terhességi cukorbetegség kockázata is.

Szülés után, ha a babák egészségesek, és nem igényelnek különleges ellátást, az anyának akkor is nagyon megerőltető lesz a megfelelő ellátást biztosítani, ide értve a megfelelő mennyiségű anyatej „előállítását” is, a szoptatási tanácsadó, segítőkész családtagok és barátok hatalmas segítséget jelentenek.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!