Sokan kíváncsiak a terhesség előtt, hogy vajon milyen esélye lehet az ikerterhességnek. A találgatás az első hetekben is tart, amíg biztosan ki nem derül, hogy ikrek vannak a pocakban.

Egypetéjű ikrek születnek majd, ha egyetlen petesejt termékenyül meg, majd a terhesség korai szakaszában spontán ketté osztódik. Az egypetéjű ikreknél ugyanolyan minden, így azonos neműek lesznek, és külsőleg is egyformák.

A kétpetéjű ikrek esetén két petesejt indul el a petefészekből a méh felé, őket két külön sperma termékenyíti meg. Nem feltétlenül lesznek egyneműek, és nem is biztos, hogy hasonlítanak egymásra.

Ikerterhesség valószínűsége

Érdekességek akkor következhetnek, ha többes ikerterhességről van szó. Ebben az esetben ugyanis több petesejt termékenyül meg több sperma által, de fennáll a lehetőség, hogy akármelyik spontán osztódik, és ezáltal egypetéjű ikrek is születnek majd. 🙂 A lehetőségek igazán izgalmasak.


Milyen gyakori az ikerterhesség?

Az egypetéjű ikrek valószínűsége természetes úton: 1:285. Ez az arány nem változik évtizedek óta. De ikrek nem csak természetes módon, orvosi segédlet nélkül foganhatnak.

Az ikerterhességek egyre gyakoribbá válnak, ami a termékenységet elősegítő gyógyszereknek vagy a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhető. Manapság minden 32 terhességből egy ikerterhesség lesz. Ez az arány folyamatosan és gyorsan emelkedik. A hármas és négyes ikrek esetén az emelkedés aránya még magasabb.

Mi befolyásolja, hogy ikreim legyenek?

 • Az egypetéjű ikrek születése általában puszta véletlen, a kétpetéjű ikrek esélyét azonban már több tényező is befolyásolja.
 • Genetika: ha te is egy ikerpár tagja vagy, vagy vannak a közeli családban ikrek, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek ikreid neked is. A kétpetéjű ikrek női tagjának 60% esélye van ikreket szülni. Viszont csak azért, mert van a családban iker, egyáltalán nem biztos, hogy neked is az lesz majd.
 • Kor: ha kicsit idősebb vagy, nagyobb az esélye a kétpetéjű ikreknek, vagy többes ikreknek. A 35 fölötti nőknél az FSH szintje (follikulus stimuláló hormon) magasabb, mint a fiatalabbaknál.
  Ironikus, mert ennek a hormonnak a növekedése jelzi a csökkenő termékenységet, és a rosszabbul működő petefészkeket. De az FSH az is, ami segít a petesejtnek minden hónapban, és a magas FSH okozhat több petét is egy ciklusban.
  Tehát míg az idősebb nőknek statisztikailag nehezebb teherbe esni, ha mégis sikerül, nagyobb az esélye a rendellenes terhességnek, ugyanúgy nagyobb valószínűséggel várhatnak majd ikreket is. De azért erre nem szabad alapozni, hogy jó sokáig várok, és majd ikreket szülök.
 • Terhességek száma: ha sokszor esel teherbe, nő az esélyed az ikrekre. 🙂
 • Ha már vannak kétpetéjű ikreid, kétszer olyan valószínű, hogy a jövőben lesz még ikerterhességed.
 • A termékenységi szerek működésre serkentik a petefészkeket, több petesejt nagyobb valószínűséggel eredményez ikerterhességet.60 hozzászólás

 1. Vida Istvánné
 2. Bungó Gréti
 3. Pintèr Barbara
 4. Kati
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!