Az ikerterhesség gondolata szinte minden kismamában felmerül. Sokszor talán nem is tudjuk, hogy milyen előjellel. Amíg biztosan ki nem derül, hogy hányan is laknak odabent, addig elmélázunk: vajon mennyi az esélye? Ez még inkább jellemző azokra, ahol a családban már vannak ikrek, vagy akiknek személyesen volt már ikerterhességük.

Akik ikrek közelében vannak, mindenképpen szeretnének egy mintát, egy esélyszámot, egy magyarázatot, miért is születnek, ki és mi az oka, mennyire genetikai hajlam kérdése. A kívülállók első kérdése is a legtöbbször ez: van már iker a családban? Mintha másképp nem lehetne, mintha nem kellenének elsők, és mintha nem lennének véletlenek.

Egy gén a felelős az ikerterhességért?

Az ikerterhesség kialakulásának egyik befolyásoló tényezője a hiperovuláció, vagyis hogy egy ciklusban nem egy, hanem több petesejtet termel a szervezet. Ez megnöveli az esélyét a kétpetéjű ikrek fogantatásának. Tehát azokban a családokban, ahol a nőkre jellemző a hiperovuláció, gyakoribbak a kétpetéjű ikrek.

Nagyon lényeges, hogy mivel ovulálni csak a nők képesek, az ikerterhességet ők „okozzák”. A férfiak is hordozzák ugyan a hajlamot, de mivel ovulációjuk nincsen, ezért csak továbbadni tudják a lányuknak, de a gyermekek számát nem tudják befolyásolni. Érthetőbben: a gént hordozó nőnek lehetnek ikrei, a férje akár hordozza a hajlamot, akár nem, de a férj hiába hordozza, ha a nő nem, nem fognak ikergyermekei születni.

A generációs ugrások

Ezért tűnik úgy, hogy ha apukád egy ikerpár tagja volt, de neked nincs ikertestvéred, akkor neked valószínűleg ikreid fognak születni. Tehát olyan, mintha az ikrek kihagynának egy generációt a családban, és csak minden másodikban születnének. Ez ebben a formájában tévhit.


Egyrészt, mert semmi sem garantálja, hogy a hiperovulációra hajlamos nő minden hónapban több petesejtet termel, és éppen abban a hónapban esik teherbe. Másrészt, mert mint írtam, a férfinak önmagától nem lesznek ikrei, hiába volt ő egy ikerpár tagja, és hiába örökölte a hajlamot az édesanyjától.

Ellenben, ha lánya születik, neki már születhetnek ikerbabái. Ha így nézzük, akkor tűnhet úgy, hogy kihagyott egy generációt, de csak azért, mert a férfi nem képes petesejtet termelni, és szülni. Ha képes lenne, neki is lehetnének ikergyermekei „saját jogon”.

Példával:
A nagymama hajlamos a hiperovulációra, születik egy kétpetéjű fiú ikerpárja. Ők is hordozhatják a több petesejt termelésére buzdító gént, de férfiként nem képesek termelni is, ezért (ha csak a feleségük nem hordozza ugyanazt a gént), nekik nem lesznek ikreik.

Tehát mondjuk születik mindegyiknek egy-egy lánya. A lányok örökölték a gént az édesapjuktól, tehát nekik már lehetnek ikreik. Ezért tűnhet úgy, hogy az „ikerség” kihagyott egy generációt. Ha azonban a nagymama mindkét fiának fia születik, akkor még az ő gyermekeik sem lesznek ikrek (kivéve természetesen, ha az anyuka miatt lehetnek).

Egypetéjű ikrek

Hiába kutatták eddig, és kutatják folyamatosan, nem találtak kapcsolatot az egypetéjű ikrek és a genetika között. Még nem tudták pontosan és egyértelműen megállapítani az okát, hogy a megtermékenyített petesejt miért osztódik ketté, és fejlődik két babává.

Jelenleg tehát az egypetéjű ikreket véletlennek tekintik, ami azt is jelenti, hogy mindenkinek egyenlő esélye van rá.
Mégis gyakrabban fordulnak elő azokban a családokban, ahol már születtek egypetéjű ikrek, ez azért utal valamilyen genetikai háttérre.

Ikerterhesség

A leggyakoribb kérdés: van iker a családban, nekem is lesz?

Fogalmam sincs, és másnak sem. Gondolj végig néhány dolgot:

  • Egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek vannak a családban? Ezt sokszor nem lehet biztosan tudni. Támpont lehet a nemük, ha különböző, egész biztosan kétpetéjűek. Ha olyanok, mint két tojás, és azonos neműek is, akkor nagyobb valószínűséggel egypetéjűek.
  • Az ikerterhességet megelőzte valamilyen beavatkozás? A termékenységi kezelések gyakran eredményeznek ikerterhességeket.
  • A családban melyik ágon vannak az ikrek? Ha a férjed oldalán, a te terhességedet nem befolyásolja (majd a lányodét.) Ha a tiédben (anya, nagymama, nagynéni), akkor lehet, hogy az a bizonyos gén jelen van.
  • Ezeken túl az ikerterhességet más tényezők is befolyásolják. Ilyen lehet az anyai életkor, a súly és magasság, táplálkozás, hogy melyik rasszba tartozol, hol élsz. A világon Nigériában a legnagyobb az ikerterhességek aránya, érdekes, nem?Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!