Az ikertéma nagyon felkapott mostanában. Egyre többen szeretnétek tudatosan ikreket várni, és ezért többen tenni is hajlandóak. Hogy mit lehet orvos nélkül? Nézzük meg néhány plusz érdekesség kíséretében. Ha tényleg ikreid lesznek, ne lepődj meg…

Egyél sok…

Ami eddig biztos, hogy az ikerterhesség létrejöttéhez a genetika segítsége kell. Természetesen vannak gyógyszerek, amiket lehet szedni, de vannak orvosok, akik szerint nem mindegy, hogy mit eszel a tervezett teherbeesés előtt.

Megpróbálhatod, hogy sok tejterméket és állati terméket kezdesz fogyasztani, többet, mint azelőtt. Elméletileg így nagyobb esélyed lesz ikreket szülni, mint ha csak zöldségen élsz.

Hivatalosan ennek oka az IGF nevű fehérje, ami segít egyszerre két petesejtet is megérlelni, mert növeli a peteérést előidéző hormonok működését.

Mintha tükörbe néznének

Ezt hívják tükörkép ikernek. Egyformák, és mégsem egyformák. Megvannak ugyanazok a jegyek, pl. egy anyajegy, de a másiknak bár ugyanott, a másik oldalon lesz ugyanolyan.


Mintha tükörben látnák magukat. Oka lehet az, hogy kissé későn döntötték el, hogy ők “ikrek akarnak lenni”, tehát a megtermékenyített petesejt később vált szét a szokásosnál.

Gyakran balkezesek

Legalábbis gyakrabban, mint a nem ikrek. Hogy miért, az jó kérdés, lehet genetikai oka, meg talán más is. Mindenesetre a statisztikák ezt mutatják. 100 iker közül 21 balkezes lesz, míg 100 bármilyen más kisgyerek közül csak 10%.

Máskor is lehet a szülinapjuk

Hurrá, két ajándék jár! Vagy nem? Az oka nem nevezhető viccesnek. Nincs benne tévedés, felesleges az “anya mikor kivel mit csinált a terhessége alatt és éppen hogy működött a szervezete” összeesküvés-elmélet.

A leggyakoribb ok valamilyen szövődmény. Emiatt az egyik baba megszületik, és remélhetőleg egy szuper PIC-en vagy NIC-en mindent megtesznek érte, a másik még marad a pocakban.

Kínos: tuti egy apától vannak?

Jöhet az előbb emlegetett összeesküvés-elmélet. Előfordulhat, hogy két egyszerre megérő petesejtet két külön apától származó spermium termékenyít meg. Ehhez elég a megfelelő időpontot eltalálni, és megfelelő mennyiségű spermiumnak bejutni, akár nem egy személytől.

Mivel ők (a kis katonák) viszonylag sokáig élnek, simán lehet, hogy ketten is megtalálják a petesejteket. Ej-ej, anya! De azért ezt nem gondoljuk gyakorinak, ugye?

Külön felnövő ikrek

A nagyon hosszú ideig különválasztott, másképp nevelt ikrek hasonló személyiséggel, preferenciákkal rendelkeznek. Ebből úgy tűnik, alapvetően gének határozzák meg, kik is vagyunk.

Vannak esetek azonban, amikor ez mégsem lesz igaz, folyamatosan lázban tartva a kutatókat. Hát persze, hiszen semmi sincs kőbe vésve, senki sem nagykönyv szerinti, ugye? 🙂

Hasonlónál egyformább agyhullám

Az egypetéjű ikrek gyakorlatilag azonos agyhullám mintával rendelkeznek, így lehetséges, hogy közel egyformán gondolkoznak. Ezért lehet, hogy megérzik egymás érzéseit, gondolatait, befejezik egymás mondatait. Vagy csak nagyon szeretik egymást. 🙂

Ikerterhesség: ikerfurcsaságok, érdekességek

Ezek után az ikertípusok: mennyit ismersz?

Na mert nem csak kettő van ám, hanem összesen hét! Gondoltad volna? Nézzük csak őket:

  • az első természetesen az egypetéjű, amit mindenki ismer, ebben az esetben egyetlen megtermékenyített petesejt válik szét. Az egypetéjű ikrek azonos neműek, és genetikai állományuk teljes mértékben megegyezik. Ez okés.
  • kétpetéjű ikrek, amikor egyszerre érik meg kettő petesejt, akik külön-külön találkoznak két hímivarsejttel. A kétpetéjű ikrek genetikai állománya a nem iker, de vér szerinti testvérekéhez hasonlóan csak 50%-ban egyezik meg egymáséval, és nemük is lehet különböző. Ez is okés.

Innentől rendellenesek a típusok:

  • ez most fura lesz: félig egypetéjű, ilyen is van. Ritkán ugyan, de van. Egy petesejtet két hímivarsejt is megtermékenyít, majd kettéosztódva két külön embrió fejlődik ki belőle. Az ikrek tehát az édesanyjuk génjeit tekintve egypetéjűnek számítanak, ugyanakkor édesapjuk részéről genetikai állományuk csak 50%-ban egyezik meg. Ilyenkor a helyzet bonyolult lesz, mert lesz egy egészséges kisfiú, és egy mindkét nemiséggel rendelkező kislány.
  • a már említett tükörkép ikrek, amikor a sejtek kicsit később osztódnak a szokásosnál. Ők különbözhetnek az anyajegy helyében, egy ellentétes irányban kunkorodó tinccsel, jobb és bal kéz használatában, de szélsőséges esetben a szerveik is lehetnek pont ellentétes oldalon. Egyébként felületes ránézésre teljesen egyformának tűnnek.
  • vannak vegyes kromoszómájú ikrek, kimérák. Természetes kimérizmus simán történhet a terhesség alatt pl. úgy, hogy a két megtermékenyített petesejt eggyé válik, és ezzel kettős DNS-e lesz a babának. Iker kimérizmus viszont akkor van, amikor az ikrek érrendszerük, a méhlepény összenövése miatt saját sejtjeiket adják át egymásnak.
  • a fenti kínos helyzet, amikor az egyszerre érő petesejtek két időben nagyon közeli (nem napok, órák!) aktus során két apától termékenyülnek meg. Hivatalosan szuperfekundációnak nevezik. Tehát lényegében két különböző apától születtek kétpetéjű ikrek.
  • előfordulhat, hogy a két magzat nem egyszerre fogant, hanem szuperfetáció történt. Ilyenkor egy már meglévő terhesség alatt egy újabb terhesség jön létre. Ez akkor lehetséges, ha egy újabb petesejt termékenyül meg, miközben a méhben már van egy megfogant embrió. Ritka eset tehát, amikor több petesejt érik meg, de nem egy időben szabadulnak ki, és emiatt eltérő időben is fogannak meg.

A segítségemre volt


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!