Szóval babát vársz, és ez már biztos. Megvolt a teszt, pozitív lett. Szeretnéd, ha ikrek lennének a pocakodban?
A mért HCG szintje ad némi támpontot erre vonatkozólag, de ez persze nem 100%, ebből az egy tényezőből nem tudod eldönteni, hogy ikreket vársz-e.

Tehát a HCG, az a bizonyos terhességi hormon. A terhesség nagyon korai szakaszában kezd termelődni, mielőtt még elmaradna  a menstruációd, általában már 7 – 8 nappal az ovuláció után.

A terhességi tesztek a HCG jelenlétét keresik a vizeletben, vérben, de ehhez az érzékenységi küszöbüket át kell lépnie a szervezetedben a HCG szintjének. Ez pedig nagyjából 8 – 12 nappal a fogantatás után várható.

A terhesség korai szakaszában a HCG szintje 48 óránként megduplázódik, majd ez az iram csökken, egyre több idő kell a kétszeres mennyiség eléréséhez. De ez csak a terhességek kb. 85%-ára igaz, a többi terhesség teljesen más értékeket is produkálhat.

A HCG értékeiről bővebben itt olvashatsz.


A HCG szintjéből meg lehet mondani, hogy ikreket várok?

Sajnos a válasz nem egyértelmű, így hangzik: lehet, de egyáltalán nem biztos. Ennek az az oka, hogy bár általában az ikerterhességnél a HCG szintje magasabb, mint egyébként, de annyira tágak a határok, hogy simán lehet, hogy csak egy baba van a pocakban.

Ennek a fordítottja is igaz, a „normál” szint nem jelenti, hogy nem ikreket vársz. A terhesség korai szakaszában az ikerterhesség ugyanolyan, közel azonos HCG szintet produkál, mint az egyes terhesség.

Egy vérvizsgálat sokkal pontosabb eredményt ad, mint a vizeletet használó teszt. De az is tény, hogy még egy vérvizsgálatból kapott magasabb érték sem bizonyítja az ikerterhességet.

Ami már biztosabb képet ad, az az ultrahang. Ritkán még ott is előfordul, hogy csak a későbbiek folyamán veszik észre a második, harmadik babát, de egy gyakorlott orvos jó felszereléssel nagy eséllyel kiszúrja már az elején.

HCG szintje ikerterhesség esetén

Ami még segíthet:

  • a méhed növekedése nem felel meg a terhesség korának,
  • többet hízol,
  • reggelente erősebb rosszulléteket tapasztalsz,
  • hamarabb elfáradsz és jobban kimerülsz.

Ezek természetesen nem jelzik egyértelműen, nem bizonyítják, hogy ikreket vársz. Általánosságban elmondható, hogy a legbiztosabb módja, hogy megtudd, ikreket vársz, ha az orvosod ultrahanggal kimutatja. Ez nagyjából a hatodik hét utántól várható.

Körülbelül a 12. héten Doplerrel már hallható lesz a szívhang, tehát az is biztos támpont, ha nem egy szív dobogását hallod.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!