A terhességi hormonoknak rengeteg bűnük van. Ami meg nem az övék, hát mi ráfogjuk, a pasik úgysem jönnek rá. 🙂

Amiért felelősek: a rosszullétek, a hangulatváltozások, a testünk változásai. Ebben az írásban az ösztrogénről és a progeszteronról lesz szó, de csak a terhesség szempontjából, az egyéb szerepükre, termelődésükre nem térek ki. A HCG-ről mint terhességi hormonról már beszéltünk sokat más írásokban.

Bár az orvosok sok esetben különböző véleményen vannak, azért az nagyjából biztos, hogy a fent említett két hormon jelentős szerepet játszik a terhesség alatt, és a tapasztalt tünetek nagy részéért felelőssé tehetők. Hogy melyekért?

• A mellek érzékenysége, feszülése, esetleges fájdalmak;
•  a kiélesedett szaglás;
• a szinte folyamatos fáradtságért az ösztrogén felel;
• az izmokra gyakorolt hatás: a jó, hogy a progeszteron gátolja a méh összehúzódását, a kevésbé jó, hogy a gyomor és belek problémáit is ez okozza.

Ösztrogén

Inkább ösztrogének, ez ugyanis nem egyetlen hormon. A három fő fajtája az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol. Az ösztradiol másik neve a tüszőhormon, az ösztron későbbi életkorban lesz fontos, a terhesség alatt az ösztriol a kiemelkedő fontosságú. Leginkább a petefészkekben fejlődő tüszőkben termelődik.


Az ösztrogén(ek)nek több feladata is van, a terhességben játszott szerepe annyira nem ismert még, de a magzat szervfejlődésében kiemelt jelentőségű. A terhesség alatt a szervezetben az ösztrogén szintje megnő, mert a méhlepény is nagyobb mennyiségben kezdi termelni az ösztradiolt és az ösztriolt.

A terhesség alatt az ösztrogének fokozhatják a méhlepény véráramlását, a mellek duzzadását, a méhnyak puhulását szüléskor. Segít védeni a terhességet. Ha az ösztrogénszint alacsony, a magzat szervei nem fejlődnek megfelelően, főleg a tüdeje és mája látja kárát.

Terhesség alatt az ösztriol koncentrációját mérik, a Down-kór kockázatának kiszűrésében nyújt segítséget. A méhlepény által termelt ösztriol már a kilencedik héten kimutatható a kismama szervezetében vérből és vizeletből egyaránt, de vérből pontosabb a mérés.

Mérik a szintjét az integrált és a négyes teszt során, a kombinált tesztnél azonban nem. Leleten a jelölése uE3.
Jellemző értékei (amit normálisnak tekintenek): az első trimeszterben 38 nanogramm / liternél kevesebb, a második és harmadik harmadban 38 – 140 nanogramm / liter és 31 – 460 nanogramm / liter között.

Terhességi hormonok: progeszteron, ösztrogén

Progeszteron

A progeszteron alapvető fontosságú hormon a terhesség szempontjából. A másik elnevezése a sárgatest-hormon. Szükség van rá, hogy a méh nyálkahártyáját alkalmassá tegye a beágyazódásra, hogy gátolja a méh összehúzódásait, és ezáltal védje a terhességet.

Ha már az embrió sikeresen beágyazódott, a HCG „szól”, a termelődésével jelzi a szervezetnek, hogy a progeszteronra továbbra is szükség van, termelődnie kell.

Szerepet játszik még a baba védelmében azáltal is, hogy (valószínűleg, mert ebben sem mindenki ért egyet) gátolja a kismama immunrendszerének támadását a méhben fejlődő embrió ellen. Megakadályozza a terhesség alatti tejtermelődést, ebből következik az is, hogy a szülés után a szintjének csökkenése elősegíti a tej termelődésének megindulását.

A progeszteron szintjét mérik a vérből, ebből több mindenre tudnak következtetni. Pl. a meddőség okait segíthet kideríteni, a méhen kívüli terhesség megállapítását, hogy volt-e tüszőrepedés (ehhez két mérés kell). Magasabb a szintje ikerterhesség esetén.

Következtetni tudnak a szintjéből a méhlepény működésére. Első trimeszterben: 10 – 44 nanogramm / ml, a másodikban 19.5 – 82.5 nanogramm / ml, a harmadikban 65 – 290 nanogramm / ml között jellemző. Ha terhesség nélkül magas a szintje, kivizsgálás szükséges.

Értékek forrása: pgd-center.hu és Dr. Horkay-Nagy Bálint1 hozzászólás

  1. Mészáros Annamária

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!