Terhesség alatt, szülés előtt nem nagyon foglalkozunk mással, mint magunkkal, a babával a pocakban, és hogy minden rendben legyen. Mintha csak addig lenne számozva a naptár.

Pedig a szülés, mint esemény is lehet sokféle, és egyáltalán nem biztos, hogy úgy zajlik, ahogy a nagykönyvben meg van írva, vagy ahogy a szomszéd lány elmesélte.

Ráadásul a szülés után sem áll meg az élet, a szervezetünk tovább dolgozik, vagy ha mégsem, akkor esetleg munkára kényszerítik. De mivel? Hát az oxytocinnal.

Egyáltalán: mi az az oxytocin?

Az oxytocin egy hormon. Teljesen normálisan termelődik a szervezetünkben, és nem csak a kismamákéban. A férfiaknál ugyanúgy megtalálható.

Mi több mindenre „használjuk”: terhesség előtt megjelenik szeretkezés közben, szüléskor, szoptatáskor. Ilyenkor először is lehetővé teszi a tejbelövellést. Ezért szoktak az anyukák főleg a kezdetekkor méhösszehúzódás-szerűeket érezni szoptatás közben is.


Ennek a hormonnak köszönheted azt is, hogy örömöt és boldogságot érzel, miközben a kisbabádat szoptatod. Szülés közben a méhösszehúzódások kialakulásáért felel, segít a magzatnak lefelé indulni.

A termelődésének viszont feltételei vannak, nem megy parancsszóra. Ha már megindult a szülés otthon, nagyon fontos, hogy a kórházban is nyugodt legyél, és biztonságban érezd magad szülés előtt és közben. Ha idegeskedsz, stresszelsz, valami kiborít, a hormon termelődése abbamarad, és időlegesen leállhat a szülés. Ha nem úgy haladnak a dolgok, hogy az orvosok biztonságosnak ítéljék, akkor nem várnak a saját szervezeted által termelt oxytocin újbóli jelentkezésére, hanem megoldják „kívülről”, infúzió formájában kapod meg.

Oxytocin kívülről

Több ok is létezik, ami miatt vagy infúzióban kötik be az oxytocint, vagy injekcióban adják be.

  • Ilyen, ha nem a méhösszehúzódások után reped a burok, és folyik el a magzatvíz, hanem fordítva. Ezzel az a gond, hogy a magzat már nem védett a fertőzésekkel szemben.
    Hogy ilyen esetben mikor kötik be az infúziót, az az adott kórház gyakorlatától függ. Van ahol várnak akár egy napot is, hátha magától megindulnak a méhösszehúzódások, máshol néhány órát vagy semmit sem várnak. A bekötött infúzióval mozogni már nem engednek.
  • Szülés után a méhlepény megszületésének elősegítésére.
  • Injekcióban császármetszés után adják, de ezt sem mindenhol. Ilyenkor több szúrásra lehet számítani, mert több napig adják. Az elsőt valószínűleg még beadják infúzióban a kedvesebb helyeken, de a többi szigorúan fenékbe megy a legtöbb kórházban. Infúzióban kíméletesebb, mert lassabban jut be a véráramba.

Hatásai

A szervezeted által termelt oxytocin: csökkenti a fájdalomérzetet, oldja a stresszt, öröm és boldogságérzetet kelt, segít a baba-mama kötődés kialakulásában.

A kapott oxytocin ezzel ellentétben sajnos növeli a fájdalomérzetet, hirtelen erős fájdalmat, méhösszehúzódást okoz. Mellékhatása lehet az erősebb utóvérzés, de csak akkor fordul elő, ha nem megfelelően adagolták.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!