Ó, azok a sokat emlegetett terhességi hormonok! Nem csak az ösztrogén és a progeszteron létezik, vannak még mások is, amelyek hatással vannak ránk, a hangulatunkra, a szervezetünkre, és úgy általában az életünkre. A legtöbbször nem élvezzük a hatásaikat, de valamit el kell ismernünk: remekül rájuk lehet fogni egy csomó mindent. 🙂

A terhességi hormonokat nem csak a gyomorégésért és hangulatingadozásokért tehetjük felelőssé. Hatnak az izmokra, az ínszalagokra, a tejmirigyekre, meg még több másra is.

Terhességi hormonok: HPL, relaxin

HPL (hCS)

Ez a humán placentális laktogén rövidítése, vagy a másik nevén humán choriális somato-mammotropin (hCS). Ez a hormon szinte végigkíséri a terhességet, a fogantatás utáni második héten kezd termelődni, és a szintje a 34. hétig emelkedik folyamatosan.

Vérből általában az ötödik héttől tudják kimutatni. Pontosan nem tudják, mi is a teljes szerepe, hogy pontosan hogyan, milyen ütemben, miért úgy termelődik, csak a szerkezetét ismerik.

Nagyon hasonlít a növedési hormonhoz (kb. 95%), és a prolaktinhoz is (kb. 65%). Hatása is hasonlít mindkettő hatásához. Biztosan van laktogén hatása, szerepet játszik a mell mirigysejtjeinek a számának növekedésében, kiegészíti a prolaktin hatását.


Tehát segít a melleknek felkészülni a tejtermelésre és a szoptatásra, attól függetlenül, hogy tervezel szoptatni (egyáltalán van-e lehetőség rá) vagy sem. Emiatt képződik a kolosztrum, a fehérjében és ellenanyagokban gazdag előtej, ami az “igazi” tej előtt jön.

Ezenkívül megváltoztatja a kismama szervezetének az anyagcsere folyamatait, amelyek fontosak a magzat egészséges fejlődéséhez, de hogy pontosan hogyan, az még kérdés. Úgy tűnik, hatására több aminosav, zsírsav és glükóz juthat át a méhlepényen.

Az ösztrogén és a kortizol mellett blokkolhatja az inzulin hatását, növekszik a vércukor szintje, a terhesség 20 – 24. hetétől kezdve.

A súlyos terhességi mérgezés esetén kimutatták, hogy a HPL mennyisége csökken a vérben. Régen használták a lepény működésének figyelésére.

Terhességi hormonok: HPL, relaxin | 2019. 07. 28.

Relaxin

A relaxint majd a szüléskor fogod értékelni, addig valószínűleg nagyon utálod. A relaxin a felelős többek között azért is, hogy fájdalmat érzel a csípőd környékén, hogy gyomorégésed van, és minden egyéb gyomorhoz és bélrendszerhez kapcsolódó kellemetlenségért, meg hogy nő a lábad…

De a relaxinnak kell hálát adnod majd a szüléskor, hogy a baba relatíve nagy kobakja gond nélkül ki tud csusszanni a szűk csatornán.

Ahogy a nevéből is kiderül, a fő “tevékenysége”, hogy ellazítja az izmokat, ízületeket, ínszalagokat. A legnagyobb hatást a medencéd, hasad, méhed környékén kell kifejtenie, hiszen annak a szülésig folyamatosan tágulnia kell. A szüléskor segít a méhnyaknak, méhszájnak a tágulásában.

A kismamákra annyira jellemző kacsázó járásban is közrejátszik, mert lazábbak lesznek a medencéd, hátad alsó részén található izmok is.

Ezt úgy éri el, hogy megnöveli a kötőszövetek víztartalmát, így növeli a méretét és a rugalmasságát is, az ínszalagok is rugalmassá és hajlékonnyá válnak a hatására. Tehát az egyensúlyozás ilyenkor nehezebb feladat lehet, ezért nem árt nagyon figyelni.

A relaxin egy elég különleges terhességi hormon, amelyet a terhesség kezdetén a sárgatest, a 12. héttől pedig a méhlepény termel. Kimutathatóvá a terhesség második hetében válik. A szülésig folyamatosan termelődik.

Szülés után is hatással van még a szervezetre, ezért az ízületekre még legalább öt – hat hónapig nagyon oda kell figyelni.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!