Ez a bizonyos HCG (human choriális gonadotropin) egy vezérlő jellegű hormon, és normális esetben a magzatboholy kezdi termelni akkor, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába.

Ez a hormon a „felelős” a pozitív tesztért. A terhességi teszt akkor lesz pozitív, amikor a termelt hormon mennyisége eléri, meghaladja a teszt érzékenységi szintjét. Ez a szint változó, de a jelenleg kapható teszteknél általában kb. 25 nemzetközi egységnél van.

A HCG-t milli-nemzetközi egység / milliliterben mérik. A HCG szintek és értékek nagyon tág határok között is normálisnak számítanak. Különbség van a vizeletből és a vérből mért HCG értéke között. A vizelet HCG szintje általában alacsonyabb, mint a véré.

Mire jó még?

A HCG-t nem csak a terhesség diagnosztizálásra használják. Gyakran figyelik az értékek változását vetélés és molaterhesség után, ezenkívül következtetni lehet belőle a méhen kívüli terhességre is.

Vannak azonban más esetek is, amikor terhesség nélkül is kimutatható a vérben, így pl. a petefészek-, melldaganat, vagy here-, esetleg hasnyálmirigyutmor esetén.


Mérik még a vérben található mennyiségét azért is, hogy más hormonszintek értékével és egyebekkel együtt szűrjenek bizonyos magzati betegségeket.

Bűnös?

Szokták „vádolni” a HCG hormont, hogy felelős a reggeli hányingerért, rosszullétért. A HCG hatására az ösztrogén és a progeszteron szintje megnő. A terhesség kezdetén ezeket a petefészkek termelik, amíg a kialakuló méhlepény át nem veszi ezt a szerepet, tehát kb. a 12. hétig.

A rosszullétek oka ebben keresendő, és a panaszok is általában ekkor, az első trimeszter végén szűnnek meg. Nem jellemző mindannyiunk terhességére, van, aki végig szenvedi, és van olyan szerencsés is (pl.én  🙂  ), akinél egyszer sem jelentkezik.

HCG

HCG és a tesztelés

Tesztelhetünk a vizeletből otthoni gyorsteszttel, és a vérből is laborban. A HCG első kimutatása a vérből is és a vizeletből is a beágyazódás idejétől függ.

A vérből hamarabb lehet kimutatni a HCG jelenlétét, és ezáltal a terhességet, mivel a vérből végzett teszt sokkal érzékenyebb, mint a vizeletet használó gyorsteszt. A normál vérteszt 2-3 nappal a beágyazódás után képes érzékelni a terhességet.

A beágyazódás legkorábban 6, általában 9 nappal az ovuláció után történik. Ez annyit jelent, hogy a vérben HCG-t legkorábban az ovuláció / megtermékenyítés után 8-9 nappal lehet találni.

A terhes nők általában beágyazódás utáni 7. napon érik el a legalább 10-20 mIU / ml vérbeli koncentrációt. Extrém érzékenységű tesztek már a beágyazódás előtt is képesek kimutatni a HCG-t.

A vizeletben a teszthez általában szükséges 25 mIU / ml szintet a hormon a fogamzás után kb. 10-12 nappal éri el.

  • Ha a HCG szint 5 mIU / ml alatt van, az negatív, nem vagy terhes.
  • 25 mIU / ml fölött pozitív, tehát terhes vagy.
  • 5 mIU / ml és 25 mIU / ml között bizonytalan, a tesztet néhány nap múlva meg kell ismételni. Ha az ismétléskor a szint magasabb, az jó jel, ha alacsonyabb vagy ugyanannyi, akkor az jelezheti, hogy a terhesség elhalt.

Ha az ovuláció kiváltásának elősegítése, vagy a luteális fázis meghosszabbításának célja miatt HCG injekciót adnak, lehet a terhességi teszt eredménye fals pozitív. Ugyanis az utolsó injekció után nyomokban kimutatható a HCG 14 vagy akár több napig is a szervezetben.

Ilyenkor szükség lehet a teszt megismétlésére. Két (2-3 nappal) egymást követő mennyiségi HCG vérteszt megállapíthatja, hogy a HCG az injekcióból vagy a terhességből származik-e. Ha a HCG szint nő a második tesztig, csaknem biztos a terhesség.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!