A sokat emlegetett HCG-t, amely a terhesség alatt termelődik a szervezetben, nem csak otthoni vizeletteszttel lehet kimutatni. A vérből való tesztelés is kétféle, melynek során meg lehet mondani, hogy van-e egyáltalán HCG a vérben, és azt is, hogy mennyi van benne.

Az első csak egy igen / nem választ ad, a második egy konkrét értéket, melynek mértékegysége (általában) mIU / ml, vagyis azt mutatja meg, hogy egy ml vérben hány milli-nemeztközi egység HCG található.

Nagyon hasznos információt nyújt pl. a lehetséges vetélés eseteiben, amikor két vizsgálatból kapott HCG-szintet összehasonlítva meg lehet állapítani, hogy a terhesség fejlődik-e, létezik-e egyáltalán.

A sima, csak igen vagy nem választ adó tesztek nem tudnak többet, mint az otthoni vizeletből működő gyorstesztek. Van, ahol a terhesgondozáshoz tartozik, hogy mérik a HCG szintet a terhesség korai szakaszában.

Az értékek

Az egyetlen ember, akire a HCG-szinteddel kapcsolatosan hallgatnod kell, az az orvos. A HCG szintje is személyenként változik, és egyetlen mérés nem ad elegendő információt a terhesség előrehaladásáról.


Az orvosodnak viszont megvan a tudása és a lehetősége is arra, hogy az egyéb információkból, kórtörténet alapján pontos diagnózist adjon.

Maga a vizsgálat szerencsére nem igényel különleges előkészületeket. Nem befolyásolja az eredményt, mikor veszik le a vért, vagy hogy mennyit ittál előtte. Táblázat a HCG értékeiről.

Mi az a béta-HCG terhességi teszt egyáltalán?

A HCG béta nevű láncát mérni lehet a vérben nagyon biztos eredményt adó eljárásokkal. A 10 mIU / ml-nél magasabb szintet így már akár a várt (vagy épp nem várt) menstruáció előtt két nappal is képesek kimutatni. Az eljárás roppant egyszerű a részedről, simán vért vesznek.

Ezzel szemben a vizeletből végezhető tesztek, bár már szintén nagyon érzékenyek, kicsit később képesek csak érzékelni a növekvő HCG szintjét. Az előnyük annyi a vértesztekhez képest, hogy olcsóbbak, és otthon egyedül is elvégezhetőek.

Vannak azonban a sikeres (és biztos eredményt adó) tesztelésnek feltételei is, ezekről bővebben itt olvashatsz.

A vértesztek fő előnye, hogy a mérés a HCG aktuális szintjét mutatja meg számszerűen a vérben, míg a vizeletteszt csak az érzékenységet meghaladó szint tényét adja meg. A vérből való tesztelés nagyon hasznos lehet bizonyos problémák esetén, de a beágyazódás helyét ez sem képes megmondani.

Az emelkedő HCG szint megnyugtató, különösen akkor, ha előtte már volt vetélés, vagy más probléma. Ilyenkor két HCG-szint három nap különbséggel képes megmondani, hogy él-e, fejlődik-e a terhesség.

Problémák persze itt is előadódhatnak, pl. ha korábban HCG injekciót kaptál. Normálisan kb. 10 nap alatt kiürül a kapott hormon a szervezetből, de előfordulhat, hogy mégis tovább tart valamiért.

Ezért van, hogy ilyenkor a teszt alacsonyabb HCG-szintet mutat, és meg kell ismételni néhány nap múlva, hogy igazolni lehessen, hogy a szint a várható módon növekszik.

HCG-szint vérből

Hogy használják az ultrahangot a terhesség ellenőrzésére?

Hüvelyi ultrahanggal már a menstruáció várt ideje utáni 2 – 4 napon lehet észlelni a terhességet. A korai időszakban a petezsák figyelhető meg. A méhnyálkahártya vastag és fényes fehér, és a petezsák fekete buborékként jelenik meg. A petezsák gyorsan növekszik, naponta kb. 1 mm-t.

Maga az embrió még annyira kicsi, hogy nem látható. Kb. a hatodik héttől tudja gyakorlott szem Őt is felfedezni. Annyira gyorsan nő és fejlődik, hogy nagyon hamar, két-három hét múlva már a dobogó szívét is látni lehet.

Az ultrahang nagyon hasznos, mert fontos információt nyújt a babák számáról, és elhelyezkedésükről is.  Az ultrahang megmondja, amit a sima HCG-teszt nem tud, hogy hol tapadt meg a terhesség. Ha a petezsákot nem lehet látni a méh üregében, akkor méhen kívüli terhességről is lehet szó.

Óvintézkedések

Ha már terhes vagy és tudsz róla, a legfőbb történésekről lecsúsztál, kialakultak a lényegi dolgok. A kicsi szervei közül először a központi idegrendszer fejlődése indul meg a fogamzás után kb. 15 nappal.
Tehát már azelőtt, hogy tudnád, hogy babát vársz. Mire megtudod, addigra ezen a fejlődési szakaszon már túljutott, és remélhetőleg nincs semmi baja. Olvass az idegcsőről bővebben itt.

Mit tegyél és mit ne? Mit szedj és mit ne? Szedni lehet vitamint, figyelni a táplálkozásra, pihenésre, mozgásra, de a tény az, hogy nem lehet előre tudni, melyik terhesség lesz problémás és melyik nem.

Ezért kell figyelni a tested jelzéseire, és időben orvoshoz fordulni, ha bármilyen szokatlant vagy számodra idegesítőt tapasztalsz.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!