Első terhesség, és vártad már nagyon? Talán te is tudakozódsz, esetleg már figyeled a HCG értékeit. Nyilván képben vagy már azzal kapcsolatban, hogy mi is az, mire jó, mit csinál. Ha mégsem, akkor olvass róla itt.

Ha terhes vagy, a HCG már termelődik a szervezetedben, és kimutatható vérből és vizeletből is, természetesen a fogantatás időpontjától függően. Ha már a tesztig is eljutottál, és két csíkod van, akkor éppen munka közben látod a HCG-t. 🙂


Tévedés: a tesztek három nappal a fogantatás után már érzékelik a HCG-t

Az otthoni terhességi gyorstesztek legkorábban kb. a fogantatás után 8 – 12 nappal képesek kimutatni a HCG-t (de inkább pár nappal később).

Ez annyit jelent másként mondva, hogy hivatalosan három nappal a beágyazódás után, az esedékes menstruáció előtt két-három nappal. Olvass az otthoni tesztek érzékenységéről itt.


Tévedés: a HCG szintje 48 óránként megduplázódik

Felesleges aggodalmat okozhatsz magadnak, ha azt hiszed, hogy a HCG szintje 48 óránként folyamatosan megduplázódik. Ez ebben a formában nem igaz.


A legtöbb átlagos terhességben (nagyjából 85%) 1200 mIU / ml alatt a HCG szint általában minden 48 – 72 órában megduplázódik (ez a 2. – 4. hét a megtermékenyítés után).

1200 mIU / ml és 6000 mIU / ml között 72 – 96 óránként duplázódik a mennyisége.

Ahogy egyre előrébb haladsz a terhességben és a HCG értéked meghaladja a 6000 mIU / ml-t, gyakran több mint 4 nap kell, hogy a szintje megkétszereződjön.


Tévedés: a HCG értékei végig megbízhatóan jelzik a terhesség folyamatát

A HCG értékei elég megbízhatatlanokká válnak, miután láthatóvá vált a petezsák. Innentől nem érdemes nézegetni, nem megbízható pl. a vetéléssel kapcsolatban. A csúcs lehet néhány 10 000 és akár 100 000 mIU / ml fölött is. És mindegyik normális.

A nyolcadik – tizedik hét után már észlelheted, hogy a HCG szintje nem emelkedik tovább, majd csökkenni kezd. Ez is normális.


Tévedés: ha ugrál a HCG szintje, biztosan elmegy a baba

Nem biztosan. A HCG néha fura dolgokat művel, és ettől még normális lehet. A terhesség korai szakaszában a HCG szintje megugorhat, és le is eshet, és mégis megmarad a terhesség. Néha szerepet játszik ebben a kevés folyadékbevitel is.

Előfordulhat, hogy ikerterhességnek indult, de csak az egyik baba maradt meg. A terhes nők egyharmada tapasztal vérzést, ami befolyásolja a szervezet hormonszintjeit. Tehát van még remény.

A hcg értékei

Tévedés: a HCG szintje annyira tág határok között normális, hogy nem alkalmas semmilyen előrejelzésre

A HCG szintje néha bizony aggodalomra adhat okot. Ha túl lassan emelkedik, esetleg hirtelen nagyon magasra ugrik fel. A méhen kívüli terhesség esetén előfordulhat, hogy a számok alacsonyak, lassan emelkednek, majd újra csökkennek.

Aggasztó lehet, ha nagyon hirtelen ugrik extrém magasra. Ez felveti a mola terhesség lehetőségét, aminek azért egyéb jelei is vannak, és orvosi kivizsgálást igényel.


Tévedés: a baba már látható az ultrahangon, amikor a HCG szintje 1500 – 2000 mIU / ml között van

Sok baba nem látható ultrahangon, amíg a HCG szintje nincs egészen magasan.Több helyen lehet olvasni, hogy minden esetben látható a baba az ultrahangon, ha a HCG szintje 1500 – 2000 mIU / ml között van.

Pedig a hüvelyi ultrahang általában ezen érték fölött tudja megállapítani a terhességet, és az is előfordulhat, hogy bőven meghaladja ezeket az értékeket, mielőtt látszana.


6 hozzászólás

  1. Andrea
  2. Panna
    • Magdi
  3. Mónika
  4. Mónika
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!