Termékenység 35 felett: meddig tart teherbe esni?

A babavállalás mellett döntöttél. Talán gondolkodsz azon is, vajon mennyi ideig fog tartani, mire végre a teszt pozitív lesz. Talán halasztgattad eddig, ahogy sokan manapság, vártál a megfelelő pillanatra, és arra eszmélsz, hogy már a 30-as éveidben jársz. De vajon mi újság van a termékenységeddel?

Nyilván tisztában vagy vele, hogy a legtermékenyebb évek a 20-asok. Mégis megnyugtatólag és ösztönzőleg hat az a tény, hogy egyre gyakoribb az egészséges babák születése bőven 30 (40-50) felett is.

Vajon befolyásolja a kor a termékenységet?

Igen. A nők termékenysége nagyjából a 30-as éveik elejétől kezd csökkenni, 35 felett pedig ez a csökkenés nagyobb sebességre kapcsol. Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy csökken a teherbeesés valószínűsége, miközben a meddőségé egyre emelkedik.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra. Az esély növekszik, vagyis nem lesz mindenkinél így vagy úgy, sem az előzményeink, sem az egészségünk, sem a körülményeink nem egyformák. Ez jól is van így.

A helyzet tehát nem tragikus, a legtöbb nő simán és természetes úton képes teherbe esni és egészséges babát szülni 35 – 40 évesen. 35 év felett a meddőség, vetélés vagy más problémák száma növekszik. 40 felett már ötből csak két nő képes akkor teherbe esni, amikor úgy döntött, hogy eljött az ideje. Pusztán biológiai okból sokkal jobb a babát a 35. szülinap előtt bevállalni. De nem csak biológiai okaink lehetnek.


A férfiak termékeny évei sokkal tovább tartanak. Bár a férfiak nemzőképessége is csökken a korral, náluk ez mégis sokkal fokozatosabb, kevésbé gyors és drasztikus. Sokan közülük termékenyek bőven 50-en túl is (sőt akár 80-asok is bátran apák lesznek), de a gondok a spermákkal a korral egyre nőnek, ami viszont befolyásolhatja majd a baba egészségét is.

A másik fontos kérdés, ami felmerül, ha 35 fölött vállalsz babát, hogy ironikus módon, bár a termékenységed csökken, az ikerterhesség esélye viszont nő. Tény, hogy minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy kétpetéjű ikrekkel lesz várandós.

Termékenység 35 felett: meddig tart teherbe esni?

Úgy gondolják, hogy ahogy öregszünk, a szervezetünk több FSH hormont termel az ovulációhoz, mert a petefészkekben kevesebb az életképes petesejt. Az FSH túlzott termelése okozhatja, hogy egyszerre több petesejt indul útjára, érik meg, és eredményül adhat több babát.

35 felett tovább tart teherbe esni?

A gyors fogantatás bizony függ az életkortól. A legtermékenyebb éveink 20-24 között vannak (voltak). Ezért mondják általában, hogy 30-40 felett sokkal tovább tarthat (tehát nem biztos, hogy tovább is tart!), mire összejön a baba, ha egyáltalán összejön. A legtöbb pár (85%) egy éven belül sikerrel jár, ha nem védekeznek és rendszeresen próbálkoznak. A rendszeres próbálkozás ebben az esetben azt jelenti, hogy két-három naponta. Ez adja a legjobb esélyt a fogantatásra.

Ha már elmúltál 35, és a teszted nem akar pozitívvá válni, inkább hamarabb kérj segítséget, mint hogy még éveket várj, vagy lemondj a babáról.

Miért csökken olyan gyorsan a termékenység?

A női meddőség két leggyakoribb oka a peteérési gondok, és a fertőzés eredményeként nehezen átjárható, elzáródott petevezeték. Ovulációs problémák a korod miatt is lehetnek, mert:

 • a nők meghatározott számú petesejttel indulnak, és az évek során ezek szépen elfogynak, újak pedig nem termelődnek. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb a jó minőségű petesejt, és ez megnehezíti a megtermékenyülést.
 • A nők egy százalékánál a menopauza hamarabb köszönt be, mint általában, és nem ovulál akár már a 40. szülinapja előtt sem.
 • A menstruációs ciklus szabálytalansága is lehet ok. Ahogy pedig közeledik a menopauza, még rendszertelenebbé válhat.
 • A petevezetők nehezebb átjárhatóságát (vagy teljes elzáródását) gyakran okozza fertőzés, de más oka is lehet.

Az életkor növekedésével egyre valószínűbbé válik az is, hogy történt olyasmi (pl. fertőzés), amit nem kezeltek ki alaposan. A kezeletlen chlamydia például átalakulhat kismedencei gyulladássá, és elzáródhat miatta a petevezeték. Ez képes teljesen megakadályozni a megtermékenyülést, és közben növeli a méhen kívüli terhesség esélyét is.

Ami még befolyásolhatja a termékenységet:

 • az endometriózis,
 • ciszták és miómák megjelenése,
 • jelentős túlsúly,
 • PCOS,
 • szexuális úton terjedő betegségek,
 • szabálytalan ciklus,
 • és bizony a párod is.7 hozzászólás

 1. Krisztina
 2. Timi
  • Magdi
 3. timi
  • Magdi
 4. Nauszikaa
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!