„Öreg” terhesek – 35 felett

Kettőt szültem 35 felett, egyet 40-en is túl. Én nem tartottam magam akkor sem, és most sem öregnek. Sokan vagyunk így. De sajnos nem mindenki gondolja ugyanezt.

Valóban öregek lennénk? A kérdésre a válasz a választ adótól függ. Ha vizsgálati szempontból nézzük, akkor igen, lehetséges, hogy egy kicsit öregek vagyunk. Terhes vagy? Üdv a klubban! 😀

Tervezted vagy véletlenül sikerült? Ne is válaszolj, gyakran mindenképpen felelőtlennek minősítenek. Plusz vizsgálatokra küldenek, és életed legnehezebb döntése elé állítanak. De azért légy nyugodt és ne stresszelj, legyél boldog kismama. Összeegyeztethető ez?

Amikor kiderül a terhesség, irány az orvos. Háromféle is van belőlük.

 • A félős-egyenes: azonnal kerek-perec megmondja, hogy ő bizony „túlkoros” (30 feletti) kismamát nem vállal, túl sok velük a gond.
 • A sunyi: mosolyog, és az első adandó alkalommal lepasszol valakinek, aki jobban ért a te akármilyen problémádhoz.
 • A bevállalós: ő lesz az igazi. Nem pánikoltat, de nem is felelőtlen. Szerinte semmi gond, csak több vizsgálatra és odafigyelésre lesz szükség.

Ez rögtön a hosszú listával kezdődik, hogy mit nem szabad, mit kötelező, mit ajánlott. Elsorolja a vizsgálatokat, amikre el kell menned, és azokat is, amiket jó lenne elvégeztetni, biztos, ami biztos.


Az önfeledt boldogságodnak vége, pedig talán még nem is tudod, hogy a terhességed nagyobb részét várókban, rendelőkben, kórházban fogod tölteni egy kényelmetlen padon vagy széken várakozva.

Aztán döntesz, és valószínűleg elmész az orvostól függen homlok ráncolva javasolt vagy szinte kötelezővé tett vizsgálatokra. Nem is tehetsz mást, a saját lelkedben kell lerendezned, hogy mi a nagyobb kockázat, mi mit ér meg.

Neked kell felfognod, hogy maximális felelősséggel tartozol a kis ismeretlenért, akit a szíved alatt hordasz. A végén a legtöbben elmennek.

Aki pedig nem, az vagy végig idegeskedi a terhességét, vagy eleve eldönti, mindegy, mi lenne az eredmény, ő akarja a babát. A első körben nincs is nagy vész, hiszen vért vesznek, ultrahangon méricskélnek. Ezen minden kismama átesik, semmi különös nincs benne.

Leginkább a Down-szindrómával riogatnak. Az eredményt megkapva sem nyugodhatsz meg. Nem azért, mert baja lenne a babának, egyáltalán nem. Hanem azért, mert lehet baja.

A szülésig senki sem fogja megmondani, hogy egészséges-e vagy sem. Az eredményed lehet negatív, lehet hat értékből kettő határérték, lehet a kockázat 0,3%. Ez a másik oldalról azt jelenti, hogy a baba 99,7%-ban valószínűleg egészséges. Megnyugtató ez?

Elmész kb. a 18. héten egy 4D ultrahangra, csűrik-csavarják, de a lényeg nem változik: 100%-os biztonsággal még mindig nem nyilatkozhatnak.

Ugyan a magzatot alaposan megnézik: hogy milyen az arc lapos profilja, hogy milyenek a fülecskéi, a fülkagylók, rendben vannak-e az ízületei (lazaság), megnézik az ujjacskáit (az 5. ujja rövidebb-e), szabályos-e a medencéje. Ezek a jelek Down-szindrómára utalhatnak.

Ha ezeket rendben levőnek találják, és a szíve (és annak működése) is egészségesnek látszik, akkor a rendellenességek kockázata ismét jelentősen csökkent, de még mindig nem 100%, hogy egészséges.

Ennél pontosabban tehát nem tudják megmondani, nem garantálhatják, hogy minden rendben vele – kivéve, ha elvégezteted a magzatvízvizsgálatot. A döntés a tiéd, helyetted senki meg nem hozhatja.

A következményeivel is, bárhogy is döntsél, neked kell majd szembenézned, együtt élned. Végig kell gondolnod, hogy mi a nagyobb kockázat: a közel (!) 100%-ra bevállalni az 0,5-1,5%–ban vetéléssel végződő amniocentézist, vagy úgy dönteni, hogy ez elég a megnyugváshoz.

„Öreg” terhesek – 35 felett

Nézheted onnan, hogy ezek gyakorlatilag negatív eredmények, felesleges tovább aggodalmaskodnod. Igazad is van. A folyamatos stressz nagyon rosszat tesz nemcsak neked, de a babádnak is. A rendszeres vizsgálatok, a sok folyosó, váró, rendelő, történetek hallgatása tönkreteheti a legjobban alakuló terhességet is.
A „vicc” az egészben az, hogy mindent tökéletes biztonsággal nem tudnak állítani. Nem látnak bele, nem vizsgálhatják meg fizikailag, csak egy rossz minőségű képet nézegetnek, a te véred eredményeiből következtetnek. Tehát igazad van, ha innentől a boldog és nyugodt babavárásra koncentrálsz.

Nézheted onnan is, hogy biztosra akarsz menni, mert csak rád tartozó okokból vállalhatatlannak tartasz egy beteg babát. Egy rossz AFP (ami már elavultnak számít!) vizsgálati eredménnyel, integrált teszt és részletes ultrahangos vizsgálat után dönthetsz az amniocentézis mellett is.

És igazad is lesz. Mert lehet, hogy hiába tűnik minden negatívnak, mégis születhet Down-babád. Ha ezt mindenképpen el akarod kerülni, úgy érzed, hogy a vetélés 1-2%-os kockázata kisebb, mint a lehetséges beteg babáé, akkor menj, és csináltasd.

A lényeg mindig ez: döntened neked kell. Amire viszont koncentrálj, az a kis élet benned. Megéri! 🙂 Ja, és nem vagy öreg!13 hozzászólás

 1. doki
  • Magdi
 2. Kovács Andrea
 3. Antibaby
  • zsuzsa
   • Langlerné Rita
 4. Edina
 5. Haratim
 6. Eszter
 7. P. Juli
 8. Bea
  • Magdi
  • Néni

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!