Akik 35, sőt 40 év felett vállalják az első gyermeküket (vagy akár nem az elsőt), gyakran kell megküzdeniük a negatív statisztikákkal, horror történetekkel, előítéletekkel.

Ott van a réme a teherbeesés nehézségeinek, a termékenységi problémáknak, a plusz vizsgálatoknak, a nagy (?) kockázatoknak. Pedig semmi és senki sem általános. Főleg ma ugye, amikor az 50 már az új 40...

Miért ne lehetnél te az a 40 feletti anya, akinek gond nélkül sikerül, sőt, jobban jön ki az egészből, mint egy fiatalabb? Igenis létezik remény, bátorítás és bátorság, megnyugtatás és egészséges, boldog kisbabák, gyermekek.

Jelenleg nagyjából minden ötödik nő úgy dönt a világon, hogy az első babáját 35 év felett szüli. Ez lehet tudatos döntés, és a „véletlen” műve, de tény, hogy ez az arány folyamatosan növekszik. Ahogy nő azok száma is, akik már nem az első babájukat ugyan, de szintén később vállalják.

Sok oka lehet annak, amiért egy nő úgy dönt, hogy a 30-as, 40-es éveiben akar szülni. Ez lehet a karrier miatt, de egy új partner miatt is, akivel szintén szeretnének gyermeket, lehet egészségügyi oka, sok minden.


Ennek ellenére még mindig nagyon kevés az olyan információ, amely optimistán állna a jelenséghez. Pedig egy egészséges 35-40 éves nőnél meglepően kicsivel nagyobb csak a kockázat, viszont van egy csomó más pozitívum.

40 feletti anyaság

A legnagyobb félelem és egyben tévhit is, hogy a korral együtt jár a rossz egészségi állapot és a munkaképtelenség is, pedig egyáltalán nem így van. Lehet egy 25 éves is rossz egészségi állapotban, és örvendhet egy 75 éves kitűnő egészségnek, tele élettel és energiával.

Abból, hogy 40 évesen vállalsz gyermeket, nem következik az, hogy nem látod majd felnőni. Senki és semmi sem garantálja, hogy aki 20 évesen szül, az látni fogja felnőni a gyermekét és unokáit.

Nem beszélve arról, hogy a legtöbb esetben az együtt töltött idő minősége és nem a mennyisége számít.

Sokkal jobban boldogulhat az életben egy olyan gyermek, aki az életet egy stabil, szerető légkörű, akár középkorú házaspár gyermekeként kezdte, mint egy olyan, akinek a szülei ugyan a 20-as éveikben járnak, de az életük, körülményeik, érzelmeik nem kiforrottak.

A jó szülőség (vagy vegyük csak az elég jó szülőséget) nem (csak) az életkortól függ. Jó szülő lehet egy 16 évesből éppen úgy, ahogy egy 50 évesből is. Mivel azonban idősebb korban szülni nagyon sok negatív hatással, információval, adattal és érzéssel jár, ezért a legfontosabb, hogy csak a babavárás pozitívumaira összpontosíts, a negatívumokat pedig fordítsd át a javadra.

Aki támad, az gyakran irigyel: bátorságot, erőt, szeretetet. Aki felhívja a figyelmet a kockázatokra, annak szavain el lehet gondolkodni, és megpróbálni kiküszöbölni annyit, amennyit csak lehet. Aki pedig veled örül, az barát. 🙂

40 feletti anyaság

Mások, másképp

Természetesen a 35 feletti anyák sem feltétlenül jobbak, vagy teszik jobban a dolgukat. Nem garantáltan felelősségteljesebbek. Vagyis önmagában a korból még nem következik semmi. Jó esetben azért mégis vannak előnyök is:

Az idősebb szülők gyakran szigorúbbak, mint a fiatalabbak. Másrészt általában tisztességesek (fair a hozzáállásuk) a gyermek dolgaihoz, bölcsebbek is a sokszor szeleburdi fiataloknál.

A fiatal szülők gyakran még magukkal vannak elfoglalva, sebezhetőek, úgy érzik, lemaradnak valamiről, és sokszor bizonytalanok az életükben, a feladataikban, vágyaikban és a lehetőségeikben is.

Akik ezen már túlvannak, azoknak könnyebb a valódi értelemben vett biztonságot megteremteniük a kicsinek. A 35 felettiek gyakran felkészültebbnek érzik magukat, kevésbé bizonytalanok, nyugodtabbak.

Az idősebb szülőket általában jobban tisztelik a gyermekeik. Ha valamit nem szabad, ők könnyebben és egyértelműbben tudják megmagyarázni, hogy valamit miért nem szabad. Addig mondják, amíg a gyerek meg nem érti. A fiatalabbak ezt gyakran elintézik annyival, hogy csak, mert azt mondtam.
Az idősebbek általában rendelkeznek egy olyan képességgel is, amivel a fiatalabbak ritkán: másképp, jobban, kíméletesebben kezelik a konfliktusaikat. Vagy mert már megoldották a nagy problémáikat a gyerek születése előtt, vagy mert felkészültebbek, másképp vitatkoznak. Ők ritkábban esnek egymás torkának a gyerek előtt, nem beszélnek lekicsinylően egymásról.

Lehet, hogy szülőként nem állnak a gyermek mellett annak 50-60 éves koráig, de szeretettel és bölcsen támogatják 35 évig. Ez pedig gyakran több, mint amit a fiatal szülők gyermekei elmondhatnak, akiknek a kapcsolatuk felszínes és éretlen a szüleikkel, akik hamar kirepülnek a családi fészekből, hogy elkövessék a szüleik hibáit ők maguk is.

Más az érzés, amivel a gyermek felé fordulnak. Más mélységű a szeretet. Természetesen egy fiatal is nagyon szereti a gyermekét, mindent megtenne érte, de a tapasztalatai mások, más a súlyuk a dolgoknak 15-20 év különbséggel.

A fiatal szülők sem jelentenek garanciát arra, hogy mindig ott lesznek, amikor a gyermeknek szüksége lesz rájuk, akár fizikailag, akár érzelmileg. Az pedig nagyon pusztító, ha tudja, hogy az anyja / apja életben van, de még sincs jelen, nincsenek igazi érzelmek.

Az egyik legfontosabb, amit fura módon az idősebb szülők néha jobban tudnak, hogy soha nem vagy öreg a játékhoz. Egy bizonyos kor után miért kellene abbahagyni a szórakozást? A kor csak egy állapot, gyakran lelkiállapot.

A gyermek szemében soha nem leszel öreg. Még akkor sem, ha ráncaid vannak, ha az alakod nem tökéletes, ő a belül lévő embert, anyát fogja érzékelni, aki már minden fontos tényezőt képes egyesíteni magában.

A 40-es kismama gyakran kap negatív reakciókat, barátoktól, családtól, orvostól és idegenektől is. Megpróbálják meggyőzni, hogy butaság, kegyetlenség, őrültség, amit csinál, mert a baba rendellenességgel fog születni, akár Down-szindrómás lesz, akár más.

Sokan a saját történetük alapján „igyekeznek” elvenni más kedvét, erejét és bátorságát, pedig mindenkinek joga van a saját döntéseihez, a bátorításhoz, és a támogatáshoz.22 hozzászólás

 1. Óriásribizli
 2. Krisztina
 3. Lucicica
  • Magdi
  • Deák Júlia
 4. Nelli
  • Magdi
  • Lucicica
 5. Gruner Edina
  • Magdi
 6. szamóca
  • Magdi
 7. ildikó
 8. Eszter
 9. ildikó
 10. ildikó
  • Magdi
 11. ildikó
  • Noémi
   • Magdi
   • Molnár Katalin
   • zsu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!