Mikor tapasztalhatok először terhességi tüneteket?

A korai szakaszban a terhességi tünetek néha a kimaradt menstruáció és a pozitív terhességi teszt előtt megjelennek. A terhességi tünetekért általában a HCG-t szokták okolni, melynek hatására az ösztrogén és a progeszteron szintje megnő.

A terhesség kezdetén ezeket a petefészkek termelik, amíg a kialakuló méhlepény át nem veszi ezt a szerepet, tehát kb. a 12. hétig. A rosszullétek oka inkább ebben keresendő, és a panaszok is általában ekkor, az első trimeszter végén szűnnek meg.

Annak ellenére, hogy a HCG általában nem mutatható ki a menstruáció elmaradása előtt, vannak nők, akik már ekkor tapasztalják a terhesség tüneteit. Egy kis mennyiségű HCG megjelenik a véráramban már néhány nappal a beágyazódást követően, nagyjából 8 – 10 nappal az ovuláció és a kimaradt menstruáció után.

A tipikus terhességi tünetek nem jelennek meg, amíg a HCG szintje elég magas nem lesz, ez kb. 1 – 2 héttel a kimaradt menzesz után (3 – 4 héttel az ovuláció, vagy 2 – 3 héttel a beágyazódás után) várható. Néhány nő már a megtermékenyítés / beágyazódás utáni héten érez tüneteket, mások viszont egyáltalán semmit sem tapasztalnak ezekből.

Terhességi tünetek

A legtöbb nő szeretné pontosan ismerni a terhességi tüneteket, és hogy milyen valószínűséggel jelentenek terhességet. Ahogy minden nő és minden terhesség más, így a jelentkező tünetek és mértékük sem lesz azonos. De minél több tipikus tünetet produkálsz, annál valószínűbb, hogy tényleg terhes vagy.


Terhességi tünetek

Terhességi tünetÁltalában ekkor jelenik meg
Hőmérséklet kissé leesikBeágyazódás napja
Pecsételő vérzésPeteérés után 8-10 nappal
Alhasi görcsök / hõhullámPeteérés után 8-10 nappal
Pozitív hCG terhességi teszt vérbőlmegtermékenyítés után 10 nappal
Pozitív terhességi teszt vizeletbőlPeteérés / fogamzás után 10 -14 nappal
Emelkedett alap testhőmérsékletMenstruáció elmaradása után 15 nappal
A menstruációs ciklus kimaradtOvuláció után 14 -16 nappal volt várható
HányingerPeteérés után 2 - 4 héttel
Mellbimbó vagy a mell érzékenységefogamzás után 3 - 4 héttel
Kimerültség és fáradtságfogamzás után 3 - 10 héttel
Hányásfogamzás után 3 -10 héttel
Élelmiszer utáni sóvárgásfogamzás után 1 - 2 hónappal
Gyakori vizelésáltalában 1 - 2 hónap múlva
Székrekedéskésőbb várható
Alsó - hátfájáskésőbb várható
Sötét bimbóudvar (mellbimbó környéke)14 -15. héttől
Magzati szívverés ultrahangon érzékelhetőfogamzás után 6 - 9 héttel
Magzati mozgások16 - 20. héttől

A legjelentősebb jel a kimaradt menstruáció. A bizonyosságot viszont csak a teszt, és orvosi vizsgálat adja meg. Ha terhesnek véled magad, jobb tesztet csinálni, és utána orvost felkeresni. Jó, ha időben kiderül, akár szeretnéd a babát, akár nem. Ha szeretnéd, akkor tudnod kell, mit kell tenned, mire kell figyelned, hogy a baba fejlődése a legoptimálisabb lehessen, és te is egészséges maradj.

Sok nő tapasztal érzelmi, hangulati ingadozásokat. Természetes, ha kétséget, szorongást érez a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban, és ugyanígy normális a boldog várakozás, izgalom érzete is. Jó ötlet lehet egy terhesnapló vezetése, segítségével nyomon követhetőek lesznek az érzelmi hullámzások, és később könnyebb lesz felidézni az emlékeket.59 hozzászólás

  1. Kiki
    • Kiki
  2. A.matzi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!