Miért hívják reggeli rosszullétnek, ha egész nap hányingerem van? Hát mert a reggeli rosszullét egy helytelen elnevezés. Helyesen a terhességi hányinger és hányás kifejezést kellene használni.

Ebből mindjárt kiderül, hogy a rosszullét természetesen nem csak reggel jelentkezhet. Némelyik kismamánál a tünetek reggel a legrosszabbak, a nap többi része könnyebb. Másoknál egész nap tartanak a kellemetlenségek.

A terhesség első trimesztere

A terhes nők kb. háromnegyedét érinti a reggeli rosszullét az első trimeszterben. A kismamák felénél jelentkezik a hányinger és a hányás is, egynegyedénél viszont csak a hányinger. A maradék egynegyed szerencsés, semmi baja sincs. 🙂

A hányinger általában a hatodik hét körül kezdődik, de néhányan már a negyedik héttől tapasztalhatják. Általában még úgy egy hónapig csak rosszabb lesz. A hányingert tapasztaló kismamáknak nagyjából a fele jól érzi magát a következő 13 – 14 hétben.

A többieknél kell még egy hónap, mire kissé könnyebb lesz és szűnik az émelygés, de valószínűleg visszatér később, és onnantól kezdve megmarad az egész terhesség alatt. Egy kis százalék egész terhesség alatt, a szülésig szenved ezektől a tünetektől.


Annak ellenére, hogy a reggeli rosszullét gyakori jelenség, azért igazi maratont jelenthet. Még egy enyhe hányingert is nehéz folyamatosan elviselni. Most viszont akár éjjel-nappal váltakozhat a hányás és a hányinger, így könnyen kimerült leszel és nyomorultnak érezheted magad. Nem szégyen beszélni róla, panaszkodni pl. a védőnőnek, és megbeszélni a lehetséges megoldásokat is.

Mi okozza a hányingert és a hányást a terhesség alatt?

Na, erre a kérdésre senki sem tudja a tuti választ. 🙂 A legjobb válasz az, hogy rengeteg változás zajlik ilyenkor a szervezetedben, és ezek együttesen hatnak így.
Néhány lehetséges ok:

 • Humán chorion gonadotropin (HCG): ez a hormon gyorsan növekszik a terhesség korai szakaszában. Senki sem tudja biztosan, hogyan járul hozzá a HCG a hányinger kialakulásához, mégis az első számú gyanúsított, mert az időzítés tökéletes: a hányingerek idején emelkedik és ér a csúcsra a HCG-szinted.
  Ráadásul azok, akiknél magasabb a HCG szintje pl. ikerterhesség miatt, gyakrabban tapasztalják meg a hányinger és hányás okozta kellemetlenségeket.
 • Ösztrogén: ez a hormon, amely szintén gyorsan növekszik a terhesség korai szakaszában, egy másik gyanúsított.
 • Az érzékenyebbé vált szaglás: nem ritka, hogy egy kismama méterekről megérez egy korábban illatnak érzett szagot, és ez reflexszerűen kiváltja a hányingert.
 • A gyomor: sok olyan kismama van, akinek a gyomra egész egyszerűen érzékenyebben reagál a terhesség okozta változásokra. Állítólag azok, akiknek a gyomrában megtalálható a Helicobacter pylori baktérium, gyakrabban tapasztalhatnak erősebb és hosszantartó hányingert és hányást.
 • Stressz: vannak nők, akik pszichológiailag hajlamosabbak hányingerre és hányásra a terhesség alatt, amit kiválthat a stressz.

Néhányan hajlamosabbak a hányingerre, mint mások. De miért?

Nagyobb valószínűséggel tapasztalod a reggeli rosszullétet a terhesség alatt, ha valami ezek közül illik rád:

 • Ikreket vársz. Ez okozhat magasabb HCG-t, ösztrogént vagy más hormonokat a szervezetedben, ezért érezheted súlyosabbnak a tüneteket. Viszont ez sem törvényszerű, néhányan szinte egyáltalán nem tapasztalnak hányást vagy hányingert ikerterhesség ellenére sem.
 • Ha már voltál terhes, és akkor tapaszaltad őket.
 • Ha máskor is érzel ilyesmit, pl. fogamzásgátló mellékhatásaként. Ez azt jelentheti, hogy a szervezeted így reagál az ösztrogénre.
 • Ha hányingerrel reagálsz a hullámzó mozgásra, pl. hullámvasút vagy tenger.
 • Lehet genetikai hajlamod is, ha anyukád vagy nővéred súlyos reggeli rosszullétekkel küszködött a terhessége alatt, akkor nagyobb az esélyed neked is.
 • Ha migrénes fejfájásaid szoktak lenni.
 • Állítólag, akiknek az első harmadban súlyos hányingerük van és sokat hánynak, azoknak 50%-kal nagyobb esélyük van kislányt szülni 🙂 .

A hányinger árt a babának?

Az enyhe vagy közepesen súlyos hányinger és a nem túl gyakori hányás gyakran jár együtt a terhességgel, és nem veszélyezteti a babát. Ha nem is hízol az első trimeszterben, ez általában nem jelent gondot, inkább örülnek neki az orvosok 🙂 , amíg te nem éhezel és nem fenyeget a kiszáradás veszélye. A legtöbb esetben az étvágy visszatér, és akkor kezdhetsz hízni.

Ha a hányinger miatt lehetetlennek látod, hogy kiegyensúlyozott étrendet állíts össze magadnak, akkor mindenképpen szükséges a magzatvédő vitamin szedése, hogy a megfelelő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz mindketten (vagy hárman) hozzájussatok.

Előfordulhat, hogy a vas bevitelére még inkább erősödik a hányinger és a hányás is, ekkor másfajta (kevesebb vasat tartalmazó) vitaminkészítményt kell keresni. Ezt minden esetben meg kell beszélni az orvossal, mert a vasra is szükség van. A súlyos és elhúzódó hányás vezethet koraszüléshez.

Reggeli rosszullét

Ha nincsenek reggeli rosszulléteim, akkor valószínű a vetélés?

Nem feltétlenül. Az igaz, hogy több tanulmány kimutatta, hogy akik elvetéltek, azoknak nem voltak túlzott rosszulléteik. Ennek oka lehet, hogy ha alacsonyabbak a hormonszintek a szervezetben, a baba és a méhlepény nem tud rendesen fejlődni. És ha alacsonyabb a hormonszint, akkor esetleg kevesebb a rosszullét is.

De rengeteg vannak (vagyunk), akiknek a terhessége teljesen normálisan zajlik, csak szerencsések és nem szenvednek ezektől a tünetektől.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!