Ovulációs jelek és tünetek

Ha szeretnél teherbe esni, a legfontosabb dolog azt kideríteni, hogy a te esetedben mikor van a peteérés (ovuláció) időpontja. Esetleg már egy ideje próbálkoztok, nem csoda, ha csalódottságot érzel és esetleg össze is zavarodsz kicsit, ha késik a menstruációd, és ennek ellenére negatív lett a terhességi teszted.

A legtermékenyebb napok a peteérés napja és az azt megelőző 3 – 4 nap. Az ovuláció utáni napokon már csökken a valószínűsége, hogy terhes leszel.

A terhesség esélyei minden olyan hónapban 20 – 25 %-kal nagyobbak, amikor a következő 5 feltétel (lehetőleg mindegyik) teljesül.

  1. Biztosan van peteérésed. Az ovuláció tényéről meg lehet és kell bizonyosodni.
  2. A párod elég mozgékony, életképes spermiummal „segít”.
  3. Azon a bizonyos 4 – 5 termékeny napon szeretkeztetek.
  4. A petevezetékeid rendben vannak, egészségesek és nyitottak.
  5. 35 év alatti vagy.

Az esélyek jelentősen csökkenek, ha egyszerre több feltétel nem teljesül.

Több módja is van, hogy megtudd, mikor is van peteérésed (ovulációd)

Figyeld a hőmérsékletedet. Ovuláció előtt esik valamennyit a testhőmérséklet, majd utána újra emelkedni kezd. A hőmérséklet ébredés után a legmagasabb, ezért mindig reggel kell megmérni (és szájban), ebből kiderül, mikor ovuláltál.


A hőmérséklet emelkedése a menstruáció kezdetekor visszaesik, ha nem sikerült a megtermékenyítés.

Ezeket az adatokat célszerű figyelned több (legalább három) hónapon keresztül, hogy nagyobb pontossággal ki tudd deríteni, mikor is van peteérésed. Az ovuláció és a menstruáció közötti szakasz hossza havonta nagyjából ugyanaddig tart, normál esetben kb. 13 – 15 napig.

Másképpen mondva, a menstruáció első napja + a 13 – 15 nap, ez megadja, mikor van az ovulációd.

Érezhetsz görcsöket is az egyik oldalon, akár rövid, akár hosszabb ideig is. A melled is jelezhet olyan módon, hogy érzékenyebbé válik.

Megváltozik a méhnyak helyzete. Ezt elvileg lehet ellenőrizni, de a nőgyógyászomat megkérdezve nem találta nagyon jó ötletnek, hogy saját magunkban “nyúlkáljunk”.

Sokkal jobb a hüvelyváladékra figyelni. A menstruációs ciklus kezdetén és végén kevés, az ovuláció körül több. Ez egy könnyen észrevehető jel. Nyúlós és átlátszó lesz, a termékenységet jelzi.

Peteérés

Ha nem vagy biztos magadban, vegyél egy ovulációs tesztet. Az az LH hormon szintjét méri vizeletből, és előre jelzi 1 – 2 nappal, hogy mikor lesz a következő peteérés. Ilyen tesztet pl. patikában lehet megvenni.

A csomagban több csíkot is találsz, lehet tesztelgetni. A peteérés során az LH-hormon mennyisége fokozatosan növekszik, a tüszőrepedés előtt 24 – 36 órával lesz a legmagasabb. Amit nem tud, hogy a tüszőrepedés valóban megtörtént-e. Előfordulhat, hogy az érett tüsző nem repedt meg, így sajnos nem eshettél teherbe sem.

Az Lh (Luteinizáló Hormon) az, ami kiváltja az ovulációt. Normál értékei: a ciklus első felében 1,9 – 6 mIU / ml, az ovuláció idején 12 – 60 mIU / ml, a ciklus második felében 0,8 – 12,6 mIU / ml.4 hozzászólás

  1. petra
  2. petra
  3. Mónika
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!