A test alaphőmérsékletét bazális hőmérsékletnek nevezik. Rendszeres és pontos méréssel megállapítható, hogy volt-e peteérés, és az is meghatározható, hogy mikor volt.

Amennyiben éjjel sikerül hat órát aludni, testünk hőmérséklete eléri legalacsonyabb értékét, amely egyénileg változó. Ébredés után az alaphőmérsékletünk elkezd emelkedni, és délután eléri a maximumát.

Havi szinten nézve a ciklus első felében alacsonyabb, a második felében pedig magasabb értékeket kapunk.

Az ébredéskor mért alaphőmérsékletet több dolog is befolyásolja, többek között a szervezetünkben tevékenykedő hormonok (pl. progeszteron) is. Nekik köszönhetően az ovuláció előtt a hőmérséklet hirtelen mérhetően lecsökken, majd újra emelkedni kezd.


Az ébredési hőmérséklet már egy – két nap múlva 2 – 5 tized fokkal magasabb, mint az ovuláció előtt, a ciklus első felében volt.

Ezért minden nap ugyanabban az időben mérve megtudhatjuk, hogy volt-e ovulációnk, és pontosan mikor. A bazális hőmérséklet jellemzően az ovuláció után emelkedett is marad a menstruációig.

A menstruáció előtt kicsivel (néhány óra, esetleg egy – két nap) ismét leesik, nagyjából annyi lesz, mint a menstruáció első napján mért hőmérséklet. Terhesség esetén a hőmérséklet nem esik le, a görbe fent marad. De fent maradhat más okból is, pl. ciszta miatt.

Tehát az egyetlen biztos módja a terhesség megállapításának a pozitív terhességi teszt megfelelő időben és megfelelő körülmények között elvégezve.

Mérés módja

  • Mivel: mindig ugyanazzal a hőmérővel, amit célszerű csak erre használni.
  • Mikor: ébredéskor, minden egyéb tevékenység előtt, minden nap ugyanakkor. Lehetőség szerint hat óra alvás után.
  • Hol: mindig ugyanott, nyelv alatt, végbélben. Hónaljban nem megbízható az eredmény.

Ha nem egyértelmű a hőmérsékletemelkedés, próbáld máshol mérni. Az időpontra figyelj nagyon, néhány percnél több eltérés ne legyen. Ha ezek után sem emelkedik: orvost kell megkérdezni a progeszteron termeléssel kapcsolatban. Lehet, hogy gondok vannak vele.

Használj hozzá naptárt, legjobb a számítógépen / interneten vezethető, mert számol is helyetted. Ha ovuláció után megemelkedik az alaphőmérséklet, és úgy is marad öt napig, akkor biztosra vehető a peteérés.


Ami befolyásolja a hőmérsékletet: stressz, alkohol, láz, kialvatlanság, pajzsmirigy túl- vagy alulműködése. Az alulműködés alacsonyabb hőmérsékletet, a túlműködés pedig magasabbat eredményez.

Ha orvostól, vagy bárki mástól tanácsot kérsz ez ügyben, két dolog lényeges: milyen módszerrel mértél, minden részletre kiterjedően, és kell legalább egy havi pontos görbe, amit részletesen ki lehet elemezni.


26 hozzászólás

  1. Lótusz
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!