Átlagosan 11 – 13 menstruációs ciklusunk van egy évben, amely a „legnormálisabb” esetben 28 napig tart. Természetesen ebben sem vagyunk egyformák, így vannak, akiknek kevesebb, és vannak, akiknek több jut, a hossza pedig normálisnak számít 22 – 35 nap között is.

Igazság szerint a legkevesebben azok vannak, akik a 28 nappal „büszkélkedhetnek”. Az, hogy az egyébként rendszeresen jelentkező menstruáció késik (vagy éppen ellenkezőleg, hamarabb jön meg), még nem feltétlenül kóros.

A kimaradt menstruáció mindenesetre ijesztő lehet, ha csak nem szándékos teherbeesésről van szó. 🙂 Nézzük meg a lehetséges okait.

Egészségügyi okok

  • Az első természetesen a terhesség. A terhesség alatt a méhnyakat a nyákdugó a terhesség végéig lezárja. Ez idő alatt tehát nincs menstruáció.
  • A terhességek kb. 20 %-a nagyon korán elhal. Ilyenkor a késve érkező menstruáció egy korai vetélést rejt, aminek szintén több oka is lehet.
  • A következő ok lehet az, hogy nincs peteérés, vagyis anovulációról beszélünk. Azoknak a nőknek, akik nem ovulálnak, általában nincs rendszeres ciklusuk, vagy többször csak enyhe, pecsételő vérzést tapasztalnak.
  • A menopauza is oka lehet az elmaradt menstruációnak, ugyanis ekkor megáll a peteérés.
  • Betegségek is okozhatják, mint például az Asherman-szindróma, policisztás ovárium szindróma (PCOS), korai menopauza, gyógyszerek, stressz, a szűzhártya veleszületett átjárhatatlansága.

Elmaradt menstruáció

Életmódbeli változások

  • Utazás, környezetváltozás
  • Drogfogyasztás
  • Táplálkozási zavarok: anorexia, bulímia
  • Túlzásba vitt sport, edzés.

Ha kimarad a menstruációd

Első lépés a terhességi teszt. Ha az eredménye negatív, várj egy hetet, és tesztelj újra. A második negatív teszt jelezheti azt is, hogy valami probléma okozza a menstruációs ciklus megszűnését vagy kimaradását, ilyenkor mindenképpen orvosi segítséget kell kérni.

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok elvégzése segít az orvosnak, hogy a könnyebb legyen a diagnózist felállítania. Hiszen ismer, a feljegyzéseit átnézve képben van, és különböző vizsgálatokat is hamarabb végeztet el, mint a betegről egy kevés infóval rendelkező másik orvos, aki először (egyébként teljesen természetesen és helyesen) a nyilvánvalóval kezdi.


Természetesen nem mindegy, hogy egy egyébként rendszeres ciklussal rendelkező nő vagy, vagy még csak nemrég kezdtél menstruálni, és még nem állt be a ciklusod.

Az első menstruáció megjelenése után 1 – 2 évig még normális, ha kissé rendszertelen, de utána már célszerű orvoshoz fordulni.

Előfordulhat, sőt valószínű, hogy semmi baj sincs, és egy fogamzásgátló beállítja a ciklust, de az is lehet, hogy meg kell várni a későbbiekben a szülést, és az fog segíteni.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!