Elmaradt menstruáció

Átlagosan 11 – 13 menstruációs ciklusunk van egy évben, amely a „legnormálisabb” esetben 28 napig tart. Természetesen ebben sem vagyunk egyformák, így vannak, akiknek kevesebb, és vannak, akiknek több jut, a hossza pedig normálisnak számít 22 – 35 nap között is.

Igazság szerint a legkevesebben azok vannak, akik a 28 nappal „büszkélkedhetnek”. Az, hogy az egyébként rendszeresen jelentkező menstruáció késik (vagy éppen ellenkezőleg, hamarabb jön meg), még nem feltétlenül kóros.

Az elmaradt menstruáció mindenesetre ijesztő lehet, ha csak nem szándékos teherbeesésről van szó. 🙂 Nézzük meg a lehetséges okait.

Egészségügyi okok

  • Az első természetesen a terhesség. A terhesség alatt a méhnyakat a nyákdugó a terhesség végéig lezárja. Ez idő alatt tehát nincs menstruáció.
  • A terhességek kb. 20 %-a nagyon korán elhal. Ilyenkor a késve érkező menstruáció egy korai vetélést rejt, aminek szintén több oka is lehet.
  • A következő ok lehet az, hogy nincs peteérés, vagyis anovulációról beszélünk. Azoknak a nőknek, akik nem ovulálnak, általában nincs rendszeres ciklusuk, vagy többször csak enyhe, pecsételő vérzést tapasztalnak.
  • A menopauza is oka lehet az elmaradt menstruációnak, ugyanis ekkor megáll a peteérés.
  • Betegségek is okozhatják, mint például az Asherman-szindróma, policisztás ovárium szindróma (PCOS), korai menopauza, gyógyszerek, stressz, a szűzhártya veleszületett átjárhatatlansága.

Elmaradt menstruáció

Életmódbeli változások

  • Utazás, környezetváltozás
  • Drogfogyasztás
  • Táplálkozási zavarok: anorexia, bulímia
  • Túlzásba vitt sport, edzés.

Ha elmarad a menstruációd

Első lépés a terhességi teszt. Ha az eredménye negatív, várj egy hetet, és tesztelj újra. A második negatív teszt jelezheti azt is, hogy valami probléma okozza a menstruációs ciklus megszűnését vagy kimaradását, ilyenkor mindenképpen orvosi segítséget kell kérni.

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok elvégzése segít az orvosnak, hogy a könnyebb legyen a diagnózist felállítania. Hiszen ismer, a feljegyzéseit átnézve képben van, és különböző vizsgálatokat is hamarabb végeztet el, mint a betegről egy kevés infóval rendelkező másik orvos, aki először (egyébként teljesen természetesen és helyesen) a nyilvánvalóval kezdi.


Természetesen nem mindegy, hogy egy egyébként rendszeres ciklussal rendelkező nő vagy, vagy még csak nemrég kezdtél menstruálni, és még nem állt be a ciklusod.

Az első menstruáció megjelenése után 1 – 2 évig még normális, ha kissé rendszertelen, de utána már célszerű orvoshoz fordulni.

Előfordulhat, sőt valószínű, hogy semmi baj sincs, és egy fogamzásgátló beállítja a ciklust, de az is lehet, hogy meg kell várni a későbbiekben a szülést, és az fog segíteni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!