Teljesen érthető, hogy amennyiben nagyon vágysz a babára, a tested legkisebb rezdüléseire is nagyon figyelsz. A beágyazódási vérzés jó jel, de a megjelenő vércseppek több mindenre utalhatnak, éppen ezért nem meglepő, ha kétségek között hányódsz. Kérdések merülnek fel, amelyekre nem tudod a választ.

Vajon ezek a vércseppek a beágyazódást jelzik? Vagy előfutárai a következő menstruációnak? Vagy ami a legrosszabb, vetélésre utalnak?

Menstruáció vagy beágyazódási vérzés?

A megtermékenyített petesejt halad a saját útján a petevezetékben a méh felé, hogy ott megkezdje a beágyazódást. Mivel ez a rész tele van erekkel, ezért a beágyazódás folyamata egy kis vérzéssel is járhat. Ez a beágyazódási vérzés, amit nem mindenki tapasztal meg, csak nagyjából a kismamák 30%-a.

A legszembetűnőbb különbség a menstruáció és a beágyazódási vérzés között az időpontja. Általában azt mondjuk, hogy az ovuláció utáni 7-10. nap körül várható egy kis vérzés, nagyjából egy héttel a következő menstruáció ideje előtt. Ez nincs kőbe vésve, csak ez az általános. Sok mindentől függ a valós ideje, a ciklustól, az ovuláció időpontjától, amivel a legtöbben nincsenek tisztában.

Különbség még a megjelenő vér mennyisége. A menstruációs vérzés is általában néhány csepp vérrel indul, csak aztán egyre nagyobb mennyiségben jelentkezik. A pecsételő vérzés tehát ebben is különbözik, mert csak néhány csepp jelenik meg és nem erősödik. Ez a mennyiség egészen minimális, alig észrevehető. Ezért a vérzés szó használata nem is a legjobb.


Ha azt tapasztalod, hogy még a menstruáció várható ideje előtt egyre erősebb vérzésed van, ezek mellett görcsölsz, fájdalmat érzel, hívd fel az orvosodat. Még ez is több mindenre utalhat, de jobb a biztonság.

A beágyazódási vérzésnek a színe is más, mint a menstruációnak. A megtermékenyített petesejt “munkálatainak” következtében leváló pici darabkának némi időre van szüksége, hogy kijusson és te szemügyre vehesd, ezért valószínűleg sötétebb színű, nem élénk piros. A világosabb, szinte rózsaszínű cseppek a méhnyak nyákjával keveredve érkeznek, ezért más a színük. A menstruációs vér is indulhat sötétebb színben, de általában hamar élénk pirosra vált.

Többen tapasztalnak enyhe görcsöket és hőmérséklet-változást is, de a legtöbbször az egyedüli jel a néhány csepp vér, és még ez sem jelentkezik mindenkinél.

Menstruáció vagy beágyazódási vérzés?

Beágyazódás vagy korai vetélés?

A beágyazódás és a korai vetélés időpontja is általában eltérő, az előbbi ugye az ovuláció utáni 7-10 napban várható, míg a másik a közelgő menstruáció ideje körül. Ez nem nagy segítség, ha a ciklusod rendszertelen, és nem tudod biztosan, melyik napra várod a menzeszt. De azért a legtöbben észreveszik az időbeli különbséget.

A vetélés is úgy kezdődik, mint a menstruáció, görcsökkel, fájdalommal. A vérzés néhány cseppel indul, majd egyre erősödik. A korai vetélés is járhat összehúzódás jellegű fájdalommal, és vérrögöket is láthatsz távozni.
Ezzel szemben a beágyazódással kevés vér jár, ez néha eltarthat két napig. Egyáltalán nem jár vérrögképződéssel, és nem erősen fájdalmas. Kétségek esetén az a legjobb, ha orvoshoz fordulsz.

Önmagában egyik tényezőből sem mondhatod, hogy ez most beágyazódási vérzés volt, csak mindből egyszerre. És biztosat így is csak az idő mond majd, amikor elmarad a menstruációd, amikor pozitív lesz a teszted, és amikor az orvos megerősíti a terhességed tényét.129 hozzászólás

  1. Amanda
  2. Klaudia
  3. Kinga

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!