A jelek szempontjából a menstruáció egyértelmű szokott lenni mindenki számára. A fogantatást nem szoktuk „megtapasztalni”, a beágyazódás jelei pedig néha észrevehetőek, néha egyáltalán semmi.

A terhesség tényleges kezdetéről megoszlanak a vélemények. Néhányan úgy gondolják, a terhesség a fogantatással kezdődik, mások szerint csak a beágyazódással, míg a terhesség korát az utolsó menstruáció első napjától számítják. Lehet válogatni.

Egyáltalán mikor van a beágyazódás?

Beágyazódásról akkor beszélünk, amikor a spermium által megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. Ez nagyjából a fogantatás utáni 7-9. napon várható. A petevezetéken történő utazás után a megtermékenyített petesejt elérkezik a célállomására, ami a meleg és tápláló méhnyálkahártya.

Ekkor kezdődik a HCG termelődése, és ettől kezdve kapja az oxigént és a tápanyagokat a kismamától, hogy növekedésnek induljon, és kilenc hónap múlva egy gyönyörű baba születhessen meg.

Ha viszont nem tud beágyazódni a méh falán, akkor a következő menstruációval együtt távozik a szervezetből.


Terhességi tünetek: A beágyazódás jelei

A beágyazódás lehetséges jelei

A beágyazódásnak ritkán vannak észlelhető és egyértelmű jelei, és a kismamáknak csak nagyon kis hányada tapasztalja őket.

 • A leggyakoribb jel, ami ettől még nagyon ritka, a pecsételő vérzés kb. egy héttel a várható menstruáció előtt. Lényegében egy nagyon kis mennyiségű vér jelenik csak meg, csöppök, amelyek lehetnek rózsaszínűek vagy barnásak is.
 • Néhányan egy kissé szokatlan görcsöt is tapasztalhatnak.
 • Ezeken kívül jel lehet még a testhőmérséklet változása.

Mindannyiunk ciklusa más, de a menete megegyezik. A menstruációs ciklus a megjelenő vérzés első napján kezdődik. Ezután kb. két héttel van az ovuláció, ez mindenkinél más és más időpontra esik pontosan.

Ebben az időszakban, tehát a tényleges ovuláció körüli napokban a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek. Ha sikeres volt a megtermékenyítés, akkor a beágyazódás nagyjából ehhez képest egy hét múlva kezdődik, és egy héttel korábban, mint ahogy a következő menstruáció esedékes lenne.

Tehát ha pecsételő vérzést tapasztalsz nagyjából a várható dátum előtt egy héttel, akkor az jelezheti a beágyazódást, ami egyben azt is jelenti, hogy terhes vagy. De ez egyáltalán nem biztos. A menstruáció előtt megjelenő pecsételő vérzés nem garantálja a sikeres teherbeesést, lehet egy normális része a menstruációs ciklusnak is.

Lehet, hogy terhes vagy anélkül, hogy pecsételő vérzést tapasztalnál. Ez nem törvényszerűen jelentkezik, és az is előfordulhat, hogy annyira kevés, hogy nem veszed észre.

Vannak a terhességnek egyéb jelei is, mint pl. a hányinger, rosszullétek, mellek feszülése, gyakori pisilés, szédülés és hasonlók, de azokat ennyire korán még nem igazán lehet tapasztalni. Ha mégis úgy gondolod, hogy terhes vagy, vegyél egy tesztet, és menj orvoshoz.

Ha semmit sem tapasztalsz az ovuláció után egy héttel, az még nem jelenti azt, hogy nem vagy terhes. Valójában nem lehet tudni, hogy ha tapasztalsz is tüneteket, azok tényleg a beágyazódáshoz kapcsolhatóak, vagy sem.

De az igaz, hogy sokszor szerepelnek azoknál, akik végül tényleg terhesnek bizonyulnak. A terhesség tényének biztos megállapításához viszont kicsit sem elegendőek.

Ha várod a babát, és vannak tüneteid, még ne éld bele magad, ha pedig semmit sem tapasztalsz, ne keseredj el. Várd ki a biztosabb jeleket: a menstruáció elmaradását és a pozitív terhességi tesztet.61 hozzászólás

 1. Babó
 2. Alexandra
 3. Atina
 4. simona
 5. Mónika
  • Magdi
 6. zsanett
 7. Júlia
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!