Azt hinné az ember lánya, hogy nagyon egyszerű, hiszen csak azt a néhány napot kell felvésni valahová. Régebben talán így is volt. De ma, ha korszerű akarsz lenni, ismerni szeretnéd a szervezeted működését, megfelelő mennyiségű és minőségű infót akarsz adni az orvosodnak a terhesség tervezéséről, létrejöttéről, sokkal több mindenre kell figyelned.

Egy példa naptárt letölthetsz innen: Menstruációs naptár. Ha ezt a táblázatot töltögeted szorgalmasan, tudni fogod, mikor mire számíts.

Tulajdonképpen négy dologra kell figyelned: folyamatosan mérni az alaphőt, vizsgálni a méhszájat, ellenőrizni a nyákot, és figyelni a testi tüneteidre. Ennek a módszernek a hivatalos neve symptothermal method, és egyre több nőgyógyász ajánlja (az enyém is). Folyamatosan nyomon lehet követni a tested rezdüléseit, és azonnal kitűnik, ha valami eltér a normálistól.

Normális: ez a szó nem átlagost jelent, hanem ami a te szervezetednek normális. Lehet, hogy az átlagos ciklus nem 33 napos, de ha a tiéd rendszerint az, akkor az számít most normálisnak. Ha a menstruációd jellemzően tiszta 4 nap, akkor változást jelent, ha előtte két napig pecsételgetsz. És ez mind kiderül a kis táblázatodból.

Egy biztos: pontosnak kell lenned hozzá, legyen önfegyelmed, és ne lazáskodd el. Akkor nem lesz semmi értelme.


A menstruációs naptár vezetése

A táblázatban feltüntetjük:

  • nyilvánvalóan, hogy melyik hónapról van szó,
  • a napi hőmérsékletet,
  • az esetleges menstruáció jellegét, erősségét: célszerű kis grafikont rajzolni neki, a gyenge egy kocka, a közepes kettő, az erős három kocka beszínezve, beikszelve, ahogy kényelmes,
  • hogy vettél-e be valamilyen gyógyszert, milyet és mennyit,
  • milyen volt a nyák minősége, pl. nem volt egyáltalán, vagy csöpög, tojásfehérjés, ilyesmi,
  • milyen helyzetben van a méhszáj: fent vagy lent,
  • milyen testi tüneteket produkáltál: fejfájás, láz, hasfájás,
  • és hogy aznap voltatok-e együtt a pároddal.

Menstruációs naptár

Hőmérőzés

Fontos fogalom: alaphőt kell mérni. Az alaphő csak közvetlenül ébredés után van. A reggelt minimum 3, de inkább 6 óra alvás után kell érteni. Már nem számít alaphőnek, ha közben felkeltél, kimentél, ittál, vagy csak felültél tévézni, megnézni a telefonod.

Egyéb lényeges kitételek: mindig ugyanazzal a hőmérővel, ami tiszta, lerázott, és üreges testrészben (ez a hivatalos megnevezése 🙂 ), ami lehet száj, hüvely, végbél. A hónalj nem az, ezért nem is elég pontos. Minden nap ugyanabban az időben mérj, ne legyenek órás eltérések, mert meghamisítja az eredményt.

A méhszáj vizsgálata

Ezt nem minden orvos javasolja, de ha pontos akarsz lenni, szükséges, legalábbis az első időszakban mindenképpen. Tulajdonképpen nem nagy ördöngösség, az ujjad hegyével érezheted, hogy hol van a méhszájad és milyen állapotú éppen.

Alap esetben a méhszáj magasan van, és keménynek érzed, de lehet, hogy neked annyira magasan van, hogy nem is éred el. Ovuláció körül kissé lejjebb van, könnyebben eléred és puha is.

Hogy be tudd írni a táblázatba (vagyis a menstruációs naptáradba, hogy hol van és milyen, tudnod kell viszonyítani, ezért az első hónap inkább csak infók megszerzésről szól.

A nyák vizsgálata

Ez természetesen a hüvelyből érkező váladék, ennek a változásait kell figyelni folyamatosan. Alap esetben nincs semmi vagy csak egészen kevés váladék, aminek a színét te ismered, leginkább fehéres.

Aztán változni kezd, csöpöghet is, majd a peteérés idejére színtelenné és nyúlóssá válik. Erre szokták mondani, hogy tojásfehérjés. Ahogy a peteérés ideje elmúlt, újra fehéres lesz, hígabb, vagy nem lesz egyáltalán.

Testi tüneteid

Egy csomó mindent érzel minden nap, csak nem törődsz vele, nem tulajdonítasz neki jelentőséget. Pedig lehet, ha folyamatosan feljegyzed, egy idő után (hosszú idő után) kiderül, hogy a ciklusod mely részéhez lehet kötni őket.

Sokan kívánják kétszer egy ciklus alatt jobban a szexet, egyszer a közepén, egyszer a menzesz környékén. Másnak a hasa vagy a feje fáj jellegzetesen akár a vérzés előtt, akár az ovuláció környékén, változik a melle, bőre.

Minden apróságnak jelentősége lehet.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!