Túlsúllyal nehezebb lesz teherbe esni?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy nem feltétlenül. Persze több mindentől is függ, de a lényeg, ha az akármekkora túlsúlyod ellenére a ciklusod normális, vagyis rendszeresen ugyanúgy érkezik, kb. 28-30 napra, akkor ez arra utal, hogy nem befolyásolja a peteérésedet, és ezáltal nem is rontja a fogamzás esélyeit. De ez csak egy lehetőség, és nem garancia.

Az sem mindegy, mennyi a túlsúlyod. Ehhez nem elég egy mérleg, hogy megállapítsd, meg a tükör sem az igazi. Számít, hogy milyen az izomzatod, milyen magas vagy, milyen a testalkatod. A leggyakrabban a testtömeg indexet (ez a BMI) használják annak eldöntésére, hogy mennyire számítunk túlsúlyosnak. Van más módszer is, de az legelterjedtebb, mert egyszerű vele számolni:

írd fel, amit a mérleg mutat (pl. 72kg), meg a magasságod négyzetét méterben (pl. 169cm esetén =1,69*1,69=2,8561), és oszd el így: 72 (testtömeg) / 2,8561 (magasság négyzete) = 25,2. Aztán nézd meg, melyik értékhatárba esel bele:

 • 18,5 alatt sovány vagy
 • 18,5-24,9 között ez az ideális érték
 • 25,0-29,9 között túlsúlyod van
 • 30,0-34,9 között elhízottnak számítasz
 • 35,0-39,9 között már súlyosan elhízott vagy
 • 40,0 fölött pedig nagyon súlyosan elhíztál.

Lehetséges okok, amelyek miatt nem jön a baba

A legtöbb (erősen) túlsúlyos nőnél hormonális gondok is vannak, amelyek hatással lehetnek a menstruációs ciklusra, akadályozva az ovulációt, nehezebbé téve a fogantatást. Lehet gond a pajzsmirigy alulműködése, amitől kialakulhat túlsúly. Gyógyszert adnak rá, de attól még a súly ledolgozni nem lesz könnyű, ugyanis maguktól nem igazán fognak leolvadni.

A túlsúly gyakran köthető a PCOS-hez is. Túlsúllyal nehezebbé válhat az in vitro megtermékenyítés, befolyásolhatja a magzat beágyazódását. Ennek a pontos oka sajnos nem ismert.


Gyakran jelent megoldást a fogyás, önmagában azonban nem mindig oldja meg a problémát, ez is, mint minden más, egyéni dolog. De ne is kezdj ész nélküli fogyókúrába, ennek megvannak a lépései.

 1. Először is egy kivizsgálás a nőgyógyásznál,
 2. aki esetleg egyéb orvoshoz küld,
 3. aztán a dietetikus segít a megfelelő étrend kialakításában.
 4. Fontos még a mozgás, anélkül nem fog menni,
 5. és a vitaminok.

A túlsúllyal küzdők nagy része ugyanis vitaminhiányos. A legtöbben vashiányban szenvednek, de sokan vannak, akiknek a B12 vitaminból, folsavból mutatkozik hiány. Ezek mind szükségesek egy egészséges terhességhez, ezért ezeket be lehet iktatni rögtön a tervekbe.

Túlsúllyal nehezebb lesz teherbe esni?

Mielőtt azonban megijednél, hogy ha van rajtad néhány plusz kiló, akkor biztos valami bajod van, és nem lesz könnyű menet teherbe esni, gondolkodj egy kicsit. Hány plusz kiló van rajtad, mennyi idő alatt szedted össze, ha van akaraterőd, meg tudsz-e néhánytól szabadulni. Betegség esetén a kilók, amik felszaladtak, nem akarnak lemenni, amíg a bajt nem kezelik.

Bár nem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy nagyobb túlsúllyal akarjon terhes lenni, mégis: simán lehet, hogy a ciklusod normális a plusz kilók ellenére is, és talán nem az első próbálkozásra, de sikerülni fog a baba.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!