Terhesség előtti szűrővizsgálatok – 2. rész

Az erősen javasolt terhesség előtti szűrővizsgálatokon (tüdőszűrés, nőgyógyászat, mammográfia, fogászat) vannak még egyéb vizsgálatok is, amelyeket a terhesség előtt lehet elvégeztetni. Természetesen egyik sem kötelező ezek közül. Céljuk, hogy a már meglévő problémákat megtalálják, főleg azokat, amelyek a későbbiekben a magzat betegségét okozhatják.

Azt, hogy melyik vizsgálatot ajánlott elvégeztetni, általában a háziorvos dönti el. Ő az apa- és anyajelölt egészségi állapota, kórtörténete alapján javasolja egyiket, vagy másikat. Az alábbi vizsgálatokról, a betegségekről, hogy hol végzik el ezeket, általában a védőnő is tud felvilágosítást adni.

További terhesség előtti szűrővizsgálatok

A vércsoport meghatározása, és ellenanyagszűrés

A vércsoport meghatározása a terhesség előtt / alatt nagyon fontos, mert előfordulhatnak vérzéssel járó szövődmények, főleg a szülés körül. Bár az kifejezetten ritka, hogy valakinek az élete során megváltozik a vércsoportja, azért előfordul. Gyakrabban, de szerencsére szintén ritkán az is lehetséges, hogy a labor hibázik. Ezért nem árt, ha a vércsoportot többször is meghatározzák.

Problémát jelent, ha a kismama és a magzat vércsoportja különböző, vagy ha az anya vérében ellenanyagok vannak. Ebben az esetben az apát is szűrni kell. Veszélyes, mert a termelődött antitestek károsíthatják a magzatot. Ez ellen injekciót szoktak adni. Ide tartozik az is, aki vérátömlesztést kapott, és ezért van a szervezetében ellenanyag.

Vérkép

A terhesség idején többször is vesznek vért, és általában teljes vérképet csinálnak. Nagyon fontos, mert pl. egy erős vérszegénység veszélyezteti az anyát is, de a magzat olyan kevés oxigénhez jut, amely nem elegendő a normális fejlődéshez. Tünetei a fáradtság, gyengeség, súlyos esetben eszméletvesztés. A vérkép értékei egyéb betegségeket is jeleznek.


Nem elég, hogy leveszik a vért, az sem árt, ha valaki odafigyel az eredményekre! Nekem kéthetente csináltak teljes vérképet, mégis transzfúziót kellett kapnom a nagyon alacsony hemoglobinszintem miatt a császár előtt.

Öröklődő betegségek

Ha előfordult már a családban genetikai betegség, célszerű egy tanácsadáson részt venni, ahol segítenek eldönteni, hogy milyen vizsgálatokra van szükség a gyermekvállalás előtt. Ennek a folyamatnak az elindításában segít a háziorvos, és a védőnő is.

TORCH

Torch panelnek nevezik, és négy fertőző betegséget szűrnek vele. Ezek a rózsahimlő, toxoplazmózis, CMV (cytomegalovírus), és HSV (herpes simlex vírus). A rózsahimlő elleni védettséget külön is vizsgálják.

A toxoplazmózist okozó parazita előfordulhat macskaürülékben, földben, félig átsütött húsban, ha az állat fertőzött volt. Veszélyes a magzatra nézve, látás- vagy halláskárosodás, értelmi fogyatékosság is lehet a következménye. Anyai tünetei az influenzáéhoz hasonlítanak.

Terhesség előtti szűrővizsgálatok - 2. rész

A cytomegalovírus nagy bajt okozhat a magzatnál, lehet halláskárosodása, tüdő- vagy májgyulladása is. Szüléskor és az anyatejjel is fertőzhet.

A herpes simplex főleg a nemi szerveken jelenik meg, és szülés közben megfertőződhet vele a baba. Kezelni lehet az újszülöttet, de maradhat idegrendszeri károsodása.

Rózsahimlő elleni védettség (rubeola)

Ha már átestél a rózsahimlőn, vagy kaptál ellene védőoltást, akkor a szervezetedben ellenanyag van, ami nemcsak téged, de a magzatot is megvédi a vírussal szemben.

Ha nincs antitest a véredben, és megfertőződsz az első trimeszterben, akkor a babának lehetnek születési rendellenességei. Ez fontos vizsgálat, mert oltással meg lehet előzni a fertőzést, és az esetleges következményeit. Oltás után nagyjából három hónap múlva lehet legkorábban teherbe esni.

Bárányhimlő elleni védettség

A legtöbben átestünk a bárányhimlőn valamikor gyerekkorunkban. Ha mégsem, vagy nem biztos, akkor célszerű egy vizsgálatot végezni a terhesség előtt, hogy van-e a szervezetben ellenanyag.

A bárányhimlőt okozó vírus a magzat születési rendellenességét vagy betegségét képes okozni, ha a kismama terhesség alatt fertőződik meg. Ezért, ha nincs ellenanyag a szervezetedben, akkor védőoltást lehet kérni (de ezt szintén még a terhesség előtt).

HIV, az AIDS vírusa

Ez csak akkor lehet számodra fontos, ha van rá esély, hogy bármikor is megfertőződtél. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy tájékoztasd az orvost, és elvégezzék a teszteket. A HIV kezelés nélkül átjuthat a méhlepényen, és megfertőzheti a magzatot.

Nemi betegségek (szifilisz, chlamydia)

Bakteriális fertőzések okozzák őket, és vetéléshez vezethetnek. Következményeként a baba is megfertőződhet a szülés előtt vagy alatt. Ha védekezés nélkül, több partnerrel éltél szexuális életet, akkor javasolt a vizsgálatok elvégzése.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!