Fontosabb a terhesség előtti súly, mint a terhesség alatti hízás mértéke

A kutatók teszik a dolgukat és kutatnak, és most az volt a téma, hogy milyen hatással lehet a leendő anya terhesség előtti súlya, pontosabban testtömeg-indexe (BMI) az anya és a gyermek jövőjére.

Természetesen a súlygyarapodás az egészséges terhesség része. A túl nagy mértékű hízás (a túlzott zsírtömeg) azonban számos káros következménnyel járhat mind az anya, mint a baba későbbi egészségére nézve.

Eddig a tudósok a terhesség alatti hízás hatásait nézték, a terhesség előtti BMI-t és annak jelentőségét azonban nem vették figyelembe. Egy a JAMA-ban 2019. május 7-én megjelent kutatás eredményei szerint a terhesség alatti BMI fontosabb kockázati tényező lehet, mint a terhesség alatti hízás.

A kutatók egyesítettek 25, Európában és Észak-Amerikában végzett tanulmányból 196.670, 1989 és 2015 között szült édesanyára vonatkozó adatokat, akiknek átlag életkora 30 év, közülük 20,8% fehér származású. BMI szerinti eloszlásuk: 4,0% alacsony (< 18.5), 68,0% normál (18.5-24.9), 19,7% túlsúlyos (25.0-29.9), 6,1% elhízott (30.0-34.9), 1,7% közepesen elhízott (35.0-39.9) és 0,5% súlyosan elhízott (≥ 40.0).

Összességében a várandósok végül 37,2 százaléka tapasztalt bármilyen problémát, amely a következők közül egyet vagy akár többet is jelentett. Ilyenek szerepelnek a listán, mint a:


  • preeclampsia,
  • terhességi magas vérnyomás,
  • terhességi cukorbetegség,
  • császármetszés,
  • koraszülés a 37. hét előtt,
  • alacsony, vagy ellenkezőleg, nagy születési súly.

Amikor a szerzők megvizsgálták a résztvevőket a terhességük előtti BMI-jük alapján, majd hozzávették a terhesség alatti hízásukat, azt találták, hogy a fent felsorolt szövődmények kockázata növekszik a terhesség előtti BMI növekedésével, és nagyrészt független a terhesség alatti súlygyarapodástól.

Akik alacsony testtömeg-indexszel rendelkeztek a terhességük előtt, náluk 34,7 százalékban, normális BMI-vel rendekezők esetén 34,1%-ban, túlsúlyos anyukáknál már 42%-ban fordult elő a fenti komplikációk valamelyike, míg az elhízottak között az elhízás súlyossága szerint 50,2%, 56,8% és 61,1% volt ez az előfordulási arány.

A legalacsonyabb a szövődmények kockázata (26,7 százalék) azoknak a nőknek az esetében volt, akiknek a testtömeg-indexük terhesség előtt 18 alatt volt, és a várandósságuk alatt összesen 26-27,9 kg-ot híztak.

Fontosabb a terhesség előtti súly, mint a terhesség alatti hízás mértéke

A várandósság előtt normál súlyú nők között akkor volt volt a problémák kialakulásának a legkisebb a kockázata (29,2%), ha 14-15,9 kiló között híztak, a legmagasabb (50,2%) pedig váratlan módon azoknál, akik kevesebbet szedtek fel, mint 8 kiló.

A túlsúlyos nők között a kockázat 37,3% volt, ha a terhességük alatt 2-3,9 kg között híztak, és 56,4 százalékra emelkedett, ha testsúlyuk 28,0 kg-mal vagy többel nőtt.

Az elhízottak között a szövődmények kialakulásának kockázata a várandósság alatti testsúlygyarapodással együtt párhuzamosan nőtt. Az enyhén elhízottaknál 63,7%, ha 28 kg-ot híztak, a közepesen elhízottaknál 16 kg-os gyarapodás esetén 67,7%, a súlyosan elhízottak között 16 kg-os hízás esetén 78,8% volt.

Dr. Ellis Voerman (Erasmus Medical Center, Rotterdam) és a LifeCycle Project Maternal Obesity and Childhood Outcomes Study Group munkatársai által készített tanulmány alapján a fogamzásképes korú nők esetén fontosabb lehet, ezért jobban kellene figyelni az optimális testtömeg-indexre a terhesség előtt, mint csupán a terhesség alatti hízásra.

A kutatások során a terhesség előtti testtömeg-index alapján megbecsülték a terhesség alatti hízás mértékét is. Esetlegesen ezeket a becsléseket a terhesség előtti tanácsadásokon figyelembe lehetne venni és fel lehetne használni, de csakis azzal a kitétellel, hogy a lehetséges szövődmények esélyét csak korlátozottan képesek előre jelezni.

A kutatók megállapításai alapján bármilyen terhesség előtti BMI esetén az az optimális, ha a a terhesség alatt a testsúlygyarapodás 0 – 17,9 kg között marad. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy a tanulmányban szereplő nők között nagyon kevés elhízott asszony adata szerepelt, és ez természetesen befolyásolhatta az eredményeket. A jövőbeni tanulmányoknak ki kell értékelniük a súlyos elhízással küzdő nők fogyásának hatását és biztonságosságát terhesség alatt – írják.

Forrás: MedscapeSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!