A terhesség, a képesség a terhességre a legnagyobb dolog a világon. Mint minden nagy dologgal, úgy a terhességgel és a teherbeeséssel kapcsolatban is folyamatosan rengeteg a kérdés. Tulajdonképpen mindegy, hogy azért keresel válaszokat, mert vágysz rá, vagy azért, mert rettegsz tőle, a válaszok ugyanazok maradnak.

Most csak a teherbeesésre koncentrálunk, ezeket kérdeztétek leggyakrabban az elmúlt hónapokban.

Mikor van a legnagyobb esély a teherbeesésre?

Mindenki ciklusában vannak napok, amikor nagyobb eséllyel esik teherbe, mint más napokon. A legvalószínűbb napok az ovuláció körül vannak, napokban véve a ciklus 12 és 18. napja között. De ez csak valószínűség, a valóság néha képes felülírni. Kevesebb az esélye a terhességnek a 19. naptól, és a menstruáció alatt, de azért előfordulhat, tehát csak erre alapozni nem szabad, ha valaki nem szeretne babát.

Olvasd el: Mi kell a teherbeeséshez?

Mikor van az ovulációm?

Hát ezt előre pontosan megmondani nem igazán lehet, főleg nem csak úgy kapásból, inkább úgy mondjuk: ekkor valószínűsíthető. Függ a ciklusodtól, a rendszerességétől, a hosszától, és az is lehet, hogy egyáltalán nincs is. Az ovulációt is lehet befolyásolni, de ezt csak orvossal együtt szabad meghozni, mert nem várt következményei lehetnek.


Vannak módszerek, amelyekkel megállapíthatod, hogy rendszeresen mikor szokott lenni, miket szoktál olyankor tapasztalni. Ehhez legjobb, ha vezetsz egy naptárt, a sima hőmérőzés nem elegendő, mert az eredményét nagyon sok minden befolyásolhatja. Ha fogamzásgátló tablettát szedsz, annak a hatása blokkolja az ovulációdat, de 100%-os védelmet a nem kívánt terhesség ellen nem tud biztosítani.

Olvasd el: Mit kell tudni az ovulációról?
És ezt is: Vezess menstruációs naptárt!

Mennyire megbízható egy otthoni gyorsteszt?

Minden teszt tévedhet, így az otthon használható terhességi gyorstesztek is. Az eredmény mindkét irányban lehet téves, bár ezt sokan vitatják. Nagy általánosságban a tesztek 99%-ban megbízhatóak. Végezd a megfelelő időben, a megadott módon, és hagyatkozhatsz a kapott eredményre.

Teherbeesés: 7 kérdés

Olvasd el: Álnegatív terhességi teszt
Álpozitív terhességi teszt
És ezt is: Három kérdés a terhességi tesztekről

Melyik pózban a legvalószínűbb, hogy sikerül teherbe esni?

Ne görcsölj az ajánlott pozíciókon. Nem mindenkinek válik be ugyanaz a póz, és nem a kényelem miatt, hanem anatómiailag. Vannak nők, akiknek a méhe hátrahajlik, nekik nem a misszionárius póz a legjobb. Ami igaz, hogy ha a nő van felül, a spermáknak a környezettel, egymással és a gravitációval is meg kell küzdeniük.

Ha tudod magadról, hogy a méhed nem hátrahajló, és nem vagy képes a görcsölést abbahagyni, akkor próbálkozz a misszionárius pózzal, és maradj úgy vízszintesen néhány percig. Hivatalosan nincs jelentősége, de ha téged megnyugtat, hogy mindent megtettél, akkor jó.

Miért nem javasolják, hogy minél gyakrabban legyek együtt a párommal?

Mert a spermák termelődéséhez is kell némi idő. Ideális esetben három nappal kell számolni, addigra lesznek sokan, és lesznek mozgékonyak is. A túl hosszú várakozás (a férfi önmegtartóztatása) viszont káros ebből a szempontból, mert nem növeli a termékenységet, hanem pont hogy csökkenti.

De ez sem jelenti azt, hogy ha minden nap együtt vagytok, akkor nem fogsz teherbe esni. Csak ha mindent meg akarsz tenni, akkor ezt is figyelembe veszed

Nem sikerül a baba, mennyi idő után forduljunk orvoshoz?

Nem sokan esnek rögtön a döntés megszületése után teherbe. Függ az életkorodtól, az egészségi állapototoktól (igen, a párodé is számít), hogy mennyire vagy kiegyensúlyozott. Fél évnél hamarabb nem érdemes az orvoshoz menni, mert valószínűleg csak türelemre fog inteni. Ha már nem a húszas éveidben jársz, akkor akár az egy éves próbálkozásra is fel kell készülni, mert a megtermékenyülés gyakorisága az életkoroddal egyre csökken.

Meddig véd a szoptatás a nem kívánt terhességtől?

A szoptatás önmagában nem véd a nem kívánt terhességtől. A legtöbben nem annyira termékenyek, mint egyébként, de attól a terhesség lehetősége nem kizárható. Miután a menstruáció visszatért, nyugodtan lehetsz terhes. Ami meglepő lehet, hogy olyannak is sikerült már pici baba mellett teherbe esnie, akinek még nem jött meg újra, tehát ez sem ad 100%-os biztonságot. Ha nem akarsz újabb babát, védekeznetek kell.1 hozzászólás

  1. Kinga

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!