Teherbeesés – mikortól kezdj aggódni?

Néha nem könnyű. Eldöntjük, szeretnénk, várjuk, reméljük. És nem sikerül. Csak egyetlen csík van, jönnek a vörös foltok. Aztán személyiségtől függően vagy lazán tovább próbálkozunk, vagy úgy döntünk, a következő hónapban minden ismert praktikát bevetünk a babáért.

Amíg az ember nem akar kisbabát, addig szentül meg van róla győződve, hogy a teherbeeséshez egyetlen alkalom is elég, tehát védekezik, ahogy csak tud. Amikor már akarnak, sokan akkor döbbennek rá, hogy ez bizony nem olyan egyszerű.

A teherbeesés esélyei

Ha már hosszabb ideje próbálkoztok, érthető, ha lassan kezdesz pánikba esni. A kérdés, kinek mi a hosszabb idő. Az köztudott, hogy minél idősebb egy nő, annál kisebb az esélye, hogy záros határidőn belül teherbe essen.

  • Éppen csak belépve a nagykorúak táborába (18-25), nagyjából a nők egynegyedének sikerül a baba az első hónapban, egy éven belül pedig 100-ból 95 nőnek. Átlagosan tehát ebben az életkorban 4-5 hónap kell a fogantatáshoz.
  • Közeledve a harminchoz (25-30) az első hónapban már csak a nők egyötöde tud megfoganni, egy év alatt pedig minden 100-ból kb. 90. Ekkor az átlagos idő, amire szükség van a terhességhez, nagyjából fél év.
  • Újabb néhány év alatt (30-35 között) tovább csökken az első hónap sikerességének az esélye, ez a próbálkozók 15%-ánál várható. Egy éven belül a baba a nők kb. háromnegyedének sikerül. Ebben a korban az átlagos idő, ami a terhességhez kell, 9 hónap.
  • Az öregnek számító (!) negyvenesek közül az első hónapban 100-ból alig 10%-nak van esélye teherbe esni, egy év alatt 100 ból 70-nek, az átlag pedig egy év körül jár.

Ki a “hibás”?

Ha ezek alapján is úgy ítéled meg, hogy valami baj lehet, és orvoshoz fordulnál, akkor először beszélj a pároddal. Óvatosan, nagyon szőrmentén, de komolyan és érthetően. Ha valóban fizikai gond van, akkor az ő vizsgálata lényegében egyszerű: egy spermavizsgálatról van szó, nem fáj, nincs mellékhatása, és az eredmény gyorsan megvan. 100-ból nagyjából 40 esetben a férfiak a „felelősek” azért, hogy nem sikerül a baba.

Lehet kapni ehhez teszteket házi használatra is. Amiért érdemes ezzel kezdeni: ha nem akar vizsgálatra menni, akkor otthon a négy fal között idegenek kutakodó pillantásaitól mentesen győződhettek meg arról, hogy nála minden rendben van. Ezzel a férfi nagyon sokat segít a nőnek, akár ő a ”hibás”, akár nem. Mert átérzi, megérti, mert partner, és megspórol egy csomó idegeskedést, sok felesleges vizsgálatot.


Ha a pároddal minden rendben, akkor jöhetsz te. Általában azt javasolják az orvosok, hogy várj egy évet, mielőtt idegeskedni kezdesz, és csak akkor fordulj hozzá. Ezt te döntöd el, és vannak helyzetek, amikor nem érdemes egy évig várni, és hagyni szaladni az időt. Ilyen, ha már elmúltál 35 éves.

Ha nem vagy ideges típus, akkor próbálkozhatsz először a praktikákkal (LH teszt, ciklus figyelése, menstruációs naptár pontos vezetése). Ha stresszelsz minden hónapban, akkor inkább keresd fel az orvost egy fél év múlva.

Akkor is érdemes időben (a teherbeesés tervezésekor) beszélni az orvossal, ha a ciklusoddal, a petefészkeiddel, méheddel volt már probléma. Ide sorolhatóak a hüvelyi fertőzések is, amelyek közül pl. a chlamydia könnyen okozhat meddőséget.

Teherbeesés - mikortól kezdj aggódni?

Időzíts jól!

Mielőtt azonban a szervi problémák lehetőségével idegesítenéd magad, gondold végig, hogy jókor próbálkoztok-e. Ehhez nagyon jó ötlet egy alapos, mindenre kiterjedő menstruációs naptár vezetése, és néhány alapvető ismeret felidézése.

  • A ciklus minden nőnél más és más, más jelekkel és más időpontokkal. Ráadásul havonta is mutatkozhatnak eltérések, különösen, ha valami változás volt az életedben, új munkahely, költözés, betegség.
  • Tudnod kell, hogy mikor is van a peteérésed. Többen hallottak a 14 napról, csak azt nem a menstruációtól előre kell számolni, ha nem vissza, hogy valószínűleg akkor volt. Ráadásul a menstruáció első napját kell figyelembe venni, ami azoknál okoz némi nehézséget, akiknek pecsételéssel indít akár néhány napig is.
    Vedd figyelembe, hogy elég ritka, hogy egy nőnek pontosan 28 napos legyen a ciklusa, mert ebben az esetben mindegy lenne, hogy jól számolsz vagy rosszul, előre vagy hátra. Ha azonban a ciklusod 32 napos (ez közelebb van az általánoshoz), akkor már négy napot tévedsz, ami pont elég lehet ahhoz, hogy élő petesejt ne találkozzon élő spermiumokkal.
  • Ehhez azt is tudnod kell, hogy petesejted nagyjából egy napig él, a párod spermái nagyjából négy napig (3-5 nap). De nekik idő kell ahhoz, hogy elérjék a petesejtet, hiszen nem egy irányból indulnak, a petesejt pedig nem siet igazán lefelé.

Tehát az időzítésre úgy kellene figyelni, hogy néhány napig biztosítva legyenek az élő spermiumok. Ehhez a legjobb megoldás, ha a peteérés előtti mondjuk negyedik naptól kétnaponta szeretkeztek. Gyakrabban nem szükséges, sőt. Tehát ha veszel is ovulációs tesztet, ne azon az egyetlen napon adjatok bele apait-anyait, mert lehet, hogy már eleve késő. És a teszten újból csak egyetlen csík lesz.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!