A terhességet, a fogantatást, a női ciklust rengeteg mítosz és tévhit övezi. Nem is kell meglepődni rajta, hiszen tényleg csodálatos dolog, még ha nem is kifejezetten csoda. De azért azt hinni, hogy a termékenység, az ovuláció, a teherbeesés a csillagok, a hold és a nap állásától függ, kissé túlzás.

Hogy melyikben hiszünk éppen, az attól is függ, hogy szeretnénk teherbe esni, vagy mindenképpen el akarjuk kerülni. Íme a 10 kedvenc.

Ha mindennap van szex, biztosabb a teherbeesés

A gyakori együttlét nem növeli a teherbeesés esélyeit, bár időtöltésnek nem utolsó, és egyszerű megoldásnak hangzik. A kutatások azonban azt igazolták, hogy a férfiak spermáinak mennyiségéhez, minőségéhez, mozgékonyságához bizony el kell telnie néhány napnak a két aktus között. Tehát a túl gyakori szex rontja az esélyeket.

A várható ovuláció körüli időszakban a minden másnap, 36-48 óránként történő együttlét elegendő a teherbeesés esélyeinek növelésére. Normálisan az egészséges sperma életképes és aktív marad a női szervezetben az aktus utáni 48-72 órában.

Teherbe esni csak közösülés alatt lehet

A megtermékenyülés és a közösülés között akár egy-két nap is eltelhet. Mivel a spermiumok még élnek a női szervezetben, hiába telik el egy-két nap az együttlét után, bizony még teherbe lehet esni. Ezért nem tartozik a megbízható módszerek közé a sima számolgatós, naptárnézős módszer.

Könnyebb azoknak teherbe esni, akiknek már van babájuk

Erre semmi garancia sincs. Előfordul, hogy az első terhesség képtelenné teszi a méhet még egy terhesség befogadására és kihordására. Számít az életkor is, minél idősebb valaki, annál jobban csökkenek az esélyei. Tehát minden eset, szervezet és terhesség más, egyedi.

Menstruáció közben nem lehet teherbe esni

De lehet, csak nem túl gyakori. Az ovuláció ideje nem azonos időpontra esik minden egyes nőnél, néhány nőnek nagyon hamar van peteérése, akár már a hatodik-hetedik napon, vagy hosszúra nyúlik a menstruációja, és gyakorlatilag eléri a peteérés időszakát. És mivel a sperma még él néhány napig, bármi lehetséges.

Nincs terhesség orgazmus nélkül

De, van, nincs összefüggés. A terhességhez nem a nő orgazmusa kell, hanem a férfi spermája.

A nők állandóan termékenyek

Dehogy. Tűnhet úgy, mert minden nő szervezete más, és képesek egészen eltérő időpontokban teherbe esni. De normálisan csak az ovuláció körüli napokban termékenyek. Ezzel szemben a férfiak tényleg állandóan azok.

10 tévhit a teherbeeséssel kapcsolatban

Ha aggódsz, mert késik a menstruációd, csak még többet fog késni

Ezt a vigasztalni vágyó barátok találták ki, de attól még nem lesz igaz. A stressz nem a menstruációt késlelteti, hanem a peteérést. Ha már túl vagy a tüszőrepedésen, akkor már eldőlt, mikor fogsz menstruálni. Amit befolyásolni képes a stressz, környezetváltozás, az a menstruációd jellege.

A megtermékenyülés a méhben történik

Nem, a megtermékenyülés a petevezetőben történik még, a petesejt vándorlása során. Ez azért van így, mert mire a méhbe érne, a petesejt már nem életképes, hiszen több napig tart az útja a méhig, mint 12-24 óra. Ami a méhben történik (jó esetben), az a beágyazódás.

A menopauza idejét elérve kiürül a petesejt-raktár

Nem igaz. Átlagosan egy nő 400.000 petesejttel születik, de nincs ennyi ciklus egy élet alatt (szerencsére). A valóságban csak nem reagál a szervezet a petesejt érlelésére buzdító hormonokra.

Minden termékenységi kezelés következménye ikerterhesség

Ami ebből igaz, hogy a termékenység növelését célzó módszerek, kezelések növelik az ikerterhesség kockázatát, de egyáltalán nem garantálják.

+1 bónusz: A nap, hold, csillagok állása határozza meg, hogy mikor van a peteérés, mikor lehet teherbe esni

🙂 Tehát ha az égre figyelünk, kiderül, mi történik éppen a szervezetünkben. Nem így van. Ha ezt szeretnénk tudni, vannak erre igazán hatékony módszerek, amelyeket együtt alkalmazva tisztában leszünk a testünk működésével. Először is vezess menstruációs naptárt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!