A szűrés élete(ke)t menthet – avagy: Mindenkinek joga van az egészséges élethez!  🙂

Ezért fontos, hogy részt vegyünk különböző szűrővizsgálatokon. Ez időigényes, és megfelelő szervezést igényel, de aki egészséges kisbabát, problémamentes, vidám terhességet szeretne, annak nem lehet ez akadály. A legtöbb ilyen vizsgálat egy évben egyszer ingyenes.

A legfontosabb szűrővizsgálatok

A tüdőszűrés, a mammográfiai vizsgálat terhesség alatt nem végezhető. Bár nálunk is van olyan orvos, aki megcsinálja, de csak alapos okkal. Ilyenkor ólomkötényt adnak, hogy a hasat, méhet biztosan ne érje sugár.

Csak szűrés miatt általában nem végzik el. Ezért fontos a terhesség tervezésekor megcsináltatni minden ilyesmit, hogy várandósság ideje alatt lehetőség szerint ne kelljen.

Nekem a nőgyógyászom sorolta el, hogy milyen vizsgálatokat végeztessek el, még mielőtt teherbe esnék. Mint később kiderült, hasznos és szükséges is volt.

Citológiai szűrés, Szűrővizsgálatok a terhesség alatt
Először is a tüdőszűrés. A leendő kismamák jó, ha teherbeesés előtt részt vesznek, ezzel védik maguk, családjuk és leendő kisbabájuk egészségét, életét.


Különböző fertőző betegségeket, a várandósság során fellépő egyéb mellkasi problémákat lehet kivédeni. Bár pl. tüdőgyulladás megelőzésére persze nem jó, a már meglévő betegségeket ki lehet kezelni, mielőtt teherbe esnél.

Fontos az onkológiai szűrővizsgálat.  Nem szabad kihagyni! Sőt, ha a teherbeesés kicsit később sikerül, pl. mint nálam a fél év, akkor is célszerű megismételni, amikor a nőgyógyász megállapítja a terhességet.

Ez nem csak nőgyógyászati vizsgálatból, hanem kenetvételből is áll. Így kiszűrhető, ha korai stádiumos elváltozás van. Ez gyógyítható még a terhesség előtt, akár gyógyszerrel, akár kisműtéttel. Nem kellemes egy műtét a terhesség alatt.  🙁

És van olyan fertőzés, ami hüvelyi szülésnél veszélyeztetheti a kisbaba egészségét is. Hát kell ez nekünk?

Bár nem szeretik a nőgyógyászok, de ha teherbe esés előtt valami elváltozás volt, akkor terhesség alatt is jó, ha vesznek kenetet. Természetesen nem törölnek be annyira mélyre, de a cél elérhető vele.

Az onkológiai szűrés alkalmával lehet megcsináltatni a mellvizsgálatot (mammográfia). Ez is fontos, terhesség alatt mammográfiát nem csinálnak, csak kézi vizsgálatot.

Sosem lehet tudni alapon, szerintem jobb túlesni rajta, ha már úgyis ott van. Az ember nem számít rá, hogy pont neki lesz baja.  🙁

Fontos, hogy vegyünk részt előzetes fogászati szűrővizsgálaton. A terhesség alatt, a baba növekedésével nagyon sok kalciumot, vitamint, ásványi sót veszíthetünk, ami a fogak romlásához vezet.

Ez nem csak a jól megválasztott étrenddel, de a helyes fog- és szájápolással pótolható. A rendben tartott fogak, a rendszeres ellenőrzés segít a fogak megőrzésében.

Ehhez a fogorvos úgyis ajánlja a megfelelő fogkrémet, ínybalzsamot, ami egyébként tényleg jó. Terhesség előtt célszerű minden rossz fogat rendbe tetetni, mert később az érzéstelenítőt a baba egészsége miatt csak nagyon indokolt esetben alkalmazzák.

Ajánlott elmenni a háziorvoshoz vérnyomásmérésre, vér- és vizeletvizsgálatra, ehhez beutalót ad. A beutalóval a területileg illetékes laborba (ez rendszerint a rendelőintézetben van) kell jelentkezni. Jó esetben aznap, egyébként másnap van kész az eredmény. Vagy szóba jöhet a magánrendelő is, ha úgy alakul.

Reggel éhgyomorral menjünk a vizsgálatra. Tehát nincs kávé, tea, egy falat nasi! Jó, ha a reggeli első vizeletből viszünk egy kis tisztára mosott üveggel, akkor ott nem kell a közös WC-n „szenvednünk”.

Ebből lehet következtetni a vesék állapotára. A laborban 4-5 kémcsővel vesznek vért, megtudhatjuk a szervezetünkben uralkodó állapotokat. A magas süllyedés, fehérvérsejt szám gyulladásra utal. Ilyenkor jöhet a kivizsgálás.
Okos ötlet lehet elmenni bőrvizsgálatra, egészen pontosan a melanomamobilra vagy hasonlóra gondolok itt. A terhesség alatt a bőrünk is folyamatos változáson megy át, és néha egészen érdekes képződmények jelennek meg, vagy már meglévők szaporodnak.

A legtöbbjük ártalmatlan, de ahogy a bőrgyógyász mondja, jó tudni, hogy a változás mihez képest áll be.

És ott vannak még a genetikai vizsgálatok, a különböző tanácsadások, és a leendő apuka vizsgálatai is. Ezekről majd egy másik bejegyzésben.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!