Az ovuláció általában nem a menstruációs ciklus 14. napján jön

Minden menstruációs ciklus más. A nők mindössze 13 százalékának van 28 napos ciklusa. És hiába ez a leggyakoribb feltételezés, a legtöbb nőnél az ovuláció sem a ciklus 14. napján van. Ezt mutatja egy, az npj Digital Medicine-ben megjelent, a University College London (UCL) és a Natural Cycles vezetésével készült kutatás eredménye. A Natural Cycles egyébként egy természetes fogamzásgátló alkalmazást (app) kínál.

A kutatók 124 648, Svédországból, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból származó nő adatait értékelték ki, akik a Natural Cycles alkalmazását használják. Így több mint 600 000 menstruációs ciklust tudtak figyelembe venni. Az eredmények azt mutatják, hogy az átlagos ciklushossz 29,3 nap. A nők 65 százalékának a ciklusa 25 és 30 nap közötti hosszúságú volt.

A ciklus a menstruációs vérzéssel kezdődik és végződik, és az ovuláció 2 szakaszra osztja: a follikuláris szakasz, vagyis a tüszőérés folyamata, amelyben a nők teherbe eshetnek, és a luteális fázis, amikor ez nem lehetséges (elméletileg), köztük pedig a tüszőrepedés, vagyis az ovuláció. A svéd kutatók azt találták, hogy az átlagos tüszőérési fázis 16,9 napig tartott, és az átlagos luteális szakasz 12,4 napig. Az ovuláció tehát nem mindig a 14. napon várható.

A tipikus, vagyis 25-30 napig tartó ciklushosszal működő nőknél a follikuláris fázis hossza átlagosan 15, 2 nap. A normális, de hosszabb (vagyis 31-35 napig tartó) ciklussal bíró nőknél ez 19, 5 nap, és a normális, de rövidebb (azaz 21-24 napig tartó) ciklussal rendelkezőknél csak 12,4 nap. Egy nagyon rövid (15-20 napos) ciklus esetén, ami a vizsgált ciklusok 18 százalékát jelentette, az átlagos tüszőérési szakasz hossza 10,4 nap volt, míg a nagyon hosszú (36-50 napos) ciklusok esetén 26,8 nap.

25 éves kortól kezdve a ciklus egyre rövidebbé válik

Egy további már ismert tényező, ami a ciklust befolyásolja, az életkor. A tanulmány most egy szinte lineáris összefüggést mutatott ki. 25 és 45 éves kor között az átlagos ciklushossz évente 0,18 nappal, az átlagos follikuláris szakaszhossz pedig 0,19 nappal csökkent. Összességében ebben a 20 éves időszakban a ciklus 3,2 nappal rövidült.


A kiértékelt adatok 18 és 45 év közötti nőktől származtak. Az applikációt használók BMI-je (testtömeg indexe) 15 és 50 között volt. A regisztrációt megelőző 12 hónapban nem alkalmaztak hormonális fogamzásgátlót. Azokat a felhasználókat, akik valamilyen betegségben (például policisztás ovárium szindrómában, endometriózisban vagy pajzsmirigy alulműködésben) szenvedtek, vagy változókori (klimax) tüneteik voltak, kizárták.

Még jobban ingadozott a ciklus hossza azoknál az elhízott nőknél, akiknek a BMI-je meghaladta a 35 kg / m²-t. Az átlagos változás 0,4 nap, illetve 14 százalékkal nagyobb, mint a 18,5 – 25 közötti BMI-vel rendelkező nők esetében. Kisebb mértékben ugyan, de változott a ciklus hossza a vékony nőknél is, akiknek a testtömeg-indexük 15 és 18,5 között volt. Az ő menstruációjuk 0,2 nappal  hosszabb ideig tartott, mint a normál súlyúaké.

Az ovuláció általában nem a menstruációs ciklus 14. napján jön

Ezek az ismeretek segíthetnek a pároknak jobban megérteni, mikor a legvalószínűbb a teherbeesés, mondják a szerzők. A ciklusadatok elemzése önmagában azonban nem elég informatív, állítja Joyce Harper társszerző (UCL Institute for Women’s Health).

A termékeny időszak megállapításához más mérések is fontosak, így mérni kell például a bazális hőmérsékletet, vagyis a test alaphőjét (reggel, ébredés után, mozgás és étkezés előtt a végbélben mért testhőmérséklet). Azok az alkalmazások, amelyek a termékeny napokat kizárólag a ciklusadatokra alapozzák, teljesen eltéveszthetik a termékenységi ablakot, egészíti ki Simon Rowland társszerző, a Natural Cycles-től.

A tanulmány korlátait az jelentheti, hogy a vizsgált alanyok kizárólag az applikáció felhasználói voltak. Ez esetleg nem reprezentatív a szélesebb népességre vonatkozóan, mivel a nőknek csak 8 százaléka volt elhízott, míg a teljes lakosságban ez az arány 15 százalékos.

Harper azonban nagy lehetőséget lát az app felhasználóitól származó nagy mennyiségű adatoknak a kiértékelésében. Feltételezve, hogy az adatok hagyományos klinikai vizsgálatokkal ellenőrzött körülmények között is igazolhatóak, óriási lehetőség rejlik új tudományos ismeretek szerzésére.

Forrás: aerzteblatt.deSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!