Az első gyermek könnyen jött (vagy sem, de most nem ez a kérdés). Mi a helyzet a másodikkal? Évek óta próbálkoztok, és mégsem sikerül, lehet az oka valamilyen termékenységi probléma?

Bizony lehet. Bár természetesen sokkal több figyelmet kap az első próbálkozás és sikertelenség, de ez is lényeges. Már van egy gyermeked, és mégis képtelen vagy teherbe esni, vagy kihordani egy újabb babát.

Mi lehet az ok, és mit lehet tenni?

Az okok általában ugyanazok, mint az első babát tervezők esetében. Néhány példa:

  • ok lehet a hegesedés
  • átjárhatatlan petevezeték
  • ovulációs gondok
  • endometriózis
  • kevés vagy gyenge minőségű sperma …

Bármi legyen is a gond most, az biztos, hogy az első szülés óta alakult ki, vagy romlott annyira, hogy befolyásolja a megtermékenyítést. A vajúdás és szülés szövődményei is okozhatják a problémát. Ha pedig több év is eltelt már, akkor az életkor is lehet ludas a dologban. A megoldási lehetőségek tulajdonképpen ugyanazok, de legalábbis nagyon hasonlóak, mint az első babát várók esetén.

A nehézségek – féltékenység, bűntudat és a többi

Esetleg halványan vagy kimondottan féltékenynek érzed magad a barátaidra, ismerőseidre, mert nekik már több gyermekük van. Ezt pedig megfejeled azzal, hogy bűntudatod is lesz, mert hát miért nem elég neked a gyermeked, aki már megszületett? Hiszen szereted a gyermeket, mégis úgy érzed, megfosztottak valamitől, egy másik babától, egy kislánytól, ha fiad van, vagy fordítva. Volt egy álmod, és úgy látszik, nem teljesülhet.


Talán meglepő, de a második babára várva a telő idővel egyre erősödhetnek a hasonló reakciók:

Tagadás

Azt gondolod, és meggyőződéssel hiszel benne, hogy már voltál terhes, nem lehet semmilyen bajod, nem lehet termékenységi problémád. Ez nagyon gyakori, és azt is megmutatja, miért nem fordulnak orvoshoz a hasonló cipőben járó párok. Gyakran azok sem hiszik, hogy még egyszer szembesülhetnek ezzel a helyzettel, akik csak valamilyen kezeléssel tudtak teherbe esni.

Irigység

Úgy érezheted, leköröznek a barátok, ismerősök, a húgod és sógornőd, akiknek a családjuk egyre csak növekszik, és simán irigy és féltékeny vagy azokra, akiknek több gyermek jutott.

Elszigetelődés

Azok a párok, akiknek egy babájuk már van, de a második nem akar összejönni, gyakran érzik kakukktojásnak magukat. Hiszen nem tartoznak egyik csoportba sem igazán. Mivel van már gyermekük, nem igazán értik meg és nem támogatják őket a még gyermektelenek, közben nem illenek a több gyermekes szülők közé sem, és azok is idegenek, akik elégedettek az egyetlen gyermekükkel. Talán a második gyermek utáni vágy miatt lassan kicsit elidegenedik a párod is, hiszen ez is lehet óriási teher egy kapcsolatnak.

Keserédes

Látod a gyermeked fejlődését, ahogy feláll, beszél, oviba megy, biciklizik, büszke vagy és szomorú, mert tudod, valószínűleg nincs több lehetőséged ezeket az érzéseket, örömöket megtapasztalni.

Bűntudat

Kérdezheted magadtól: vajon miért nem elég a már meglévő gyermek, hiszen olyan aranyos, okos, szép, a legcsodálatosabb a világon? A nagy vágyad egy második gyermekre okozhat lelkiismeret-furdalást, bűntudatot a gyermekeddel szemben

Düh

Ez is lehetséges: dühös vagy amiatt, hogy a sors megtagad tőled olyasmit, ami másnak oly könnyen megadatott, nevezetesen a nagy(obb) családot.

Szorongás

Mert nehéz a helyzet, labor, orvosok, esetleges kezelések, mindezek ára – és a háztartás, a család, a gyermek, minden együtt. Hogyan legyél jó anya, ha kikészülsz a kezeléstől, a gyógyszertől vagy a sikertelenségtől?

Természetesen lehetnek még más, hasonlóan kemény érzések és kérdések benned, mindegyik normális, ezzel jár. Ha az első babáért is küzdenetek kellett, akkor ahhoz hasonlóan várhatóak a hullámhegyek és hullámvölgyek most is. A család és a barátok gyakran nem értenek meg. A feladat tehát olyan párokat találni, akik hozzátok hasonlóan akarják a második babát, és nekik sem akar összejönni. Te hol kezded?Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!