Mit kell tudni az ovulációról?

Az elsődleges tudnivaló: kivételek mindig vannak. Ez pedig annyit jelent, hogy vannak olyanok, akiknek nem nagykönyv szerinti a ciklusuk, máskor van peteérésük, nem csak egy peteérésük van egy ciklusban, észlelik vagy nem észlelik az ovuláció jeleit.

A nagykönyv szerinti ciklusban csak néhány nap alkalmas a megtermékenyülésre, a többi nem termékeny, tehát ciklusonként csak egyetlen napon lehet teherbe esni. Ez nagyjából az ovuláció előtti 3 és utáni 1 napon a legvalószínűbb.

Nagyjából 1%-nyi esélye van, hogy a menstruáció alatt is teherbe tudj esni, és kb. 2%, hogy az utána következő napokon, még az ovuláció előtt sikerüljön. Ebből az is következik, hogy tulajdonképpen bármelyik napon lehetne teherbe esni, főleg, mert nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy egy ciklusban több pete is megérik.

Hogy tudjuk, mikorra esik az ovuláció, tudni kell először is, milyen hosszú a ciklus. A tankönyvi ciklus minden hónapban hasonló, eltérés alig van, max. egy hét. Ha szabályos a peteérés, akkor az kb. a ciklus közepén válik éretté, ekkor következik a tüszőrepedés (amiben fejlődött eddig a petesejt), majd kiszabadul és vándorolni kezd.

Azt is tudni kell, hogy ovuláció nem mindenkinél van. Akinek a ciklusa 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb, azoknak sokszor egyáltalán nincs.


Az ovuláció várható ideje

A legtutibb, amikor biztosan tudod, hogy mikor volt peteérésed. Egyébként inkább csak valószínűsíthető. Egy 28 napos (nem ez a leggyakoribb) ciklus esetén a legvalószínűbb időpontja a ciklus 14. napja. Mivel ez ritka, a többi esetben az első napból visszaszámolva a 14 napot megtudhatjuk, hogy mikor volt nagy valószínűséggel a peteérés.

Ehhez persze azt is tudni kell, mi a ciklus első napja. Ez könnyű kérdés annak, akinek csak simán megjön. Akiknél viszont van néhány napos pecsételgetés, barnás folyás, azoknak az első igazi napot kell figyelniük, és megjegyezniük. A számolgatásban nagy segítséget jelenthet egy menstruációs naptár vezetése.

Ha mégis előre szeretnéd tudni a várható időpontot, vannak bizonyos módszerek, de tartsd észben, hogy egyik sem 100%-os.

  • Hőmérőzés: a testhőmérséklet folyamatos figyelésén alapul. Alapos figyelmet követel, erről itt bővebben.
  • Naptármódszer: ez a ciklus figyelésén alapul, folyamatosan vezetni kell több hónapig (minimum háromig), mikor jött meg, milyen erős, mennyi ideig tartott, minden ilyesmit. Ebből kiderül, hogy általában melyek a fogamzásra alkalmas napok.
  • Vehetsz ovulációs nyáktesztet: ez egy nyákteszt, amellyel a méhnyak nyákját szokták vizsgálni, amelynek a szerkezete megváltozik peteéréskor. Ezt lehet érzékelni folyásnak.
  • Vagy ovulációs hormontesztet: ez értelemszerűen a szervezet hormonszintjéből állapítja meg az ovuláció időpontját. Peteéréskor az LH-hormon szintje a tüszőrepedés előtti 24-36 óráig folyamatosan emelkedik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy tényleg megtörtént a tüszőrepedés, csak az idejét jelzi, amikor elvileg be kell következnie.
  • Minden egyben módszer: gyakorlatilag mindenre figyelni kell, a testhőmérsékletet követni, vizsgálni a méhnyak nyákját, a méhszáj helyzetét is.
Ovuláció

Az ovuláció lehetséges jelei

Hivatalosan több jele is van, de nem mindenki veszi észre, azonosítja be őket.

  • Folyás, nedves napok: a hüvelyváladék bővebbé válik. Másképp is néz ki, átlátszó, nyúlós lesz. Erre mondják, hogy hasonlít a tojásfehérjéhez.
  • Felléphet vérzés: ez nincs mindenkinek, vagy nem mindig, csak néha. Ovulációhoz köthető vérzése csak alig néhány nőnek van rendszeresen.
  • És jelentkezhet némi fájdalom is: a nők negyede szokott tapasztalni alhasi fájdalmat, a petefészek környékéről.
  • A néhány tized fokkal magasabb hőmérséklet: a hőmérő képes észrevenni, te nem igazán.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!